Ikuinen roseekesä
Roseeviinien buumi jatkui. Roseekesä muuttui lehtien tippuessa roseesyksyksi ja valkeiden lumihiutaleiden leijaillessa roseetalveksi. Pinkit viinit ovat nykyään ympärivuotinen ilmiö ja niitä löytyy piknik-korien lisäksi ruokapöydistä vuoden ympäri.
Sieniviinit
Vuoden 2021 syksy yllätti runsaalla sienisadollaan ja yhä useampi löysi itsensä lähimetsästä sienisovellus kädessään. Kantarellit, suppikset ja tatit löysivät pannujen kautta tiensä suomalaisten lautasille. Hieman tuntemattomammatkin ruokasienet kiinnostivat ja sieniruokien kaveriksi lasiin kaadettiin kevyen marjaisia Pinot Noir -viinejä. Pinot noir saikin lempinimen ”sieniviini”.
Viinit ilmastokompensaatiolla
Vastuullisuus ratsastaa ilmiöiden aallonharjalla, ja se näkyi innovaatioina ja uusina toimintatapoina myös suomalaisten viinimaahantuojien keskuudessa. Keväällä markkinoille tuli ensimmäinen ilmastokompensoitu kuohuviini. Italialaisen Think-kuohuviinin hiilijalanjälki on laskettu koko tuotantoketjun osalta ja kaikki päästöt kompensoitu. Erilaiset kompensaatiomuodot yleistyivät viineissä – ne haastavat ajattelemaan omia valintoja ja ovat yksi tapa osallistua ilmastotalkoisiin.
Vähemmän on enemmän
Matala-alkoholiset viinit, alkoholittomat tisleet ja sober curious -ilmiö. Low alcohol – eli matala-alkoholisuus – ja maailmanlaajuinen sober curious -ilmiö kyseenalaistavat alkoholin käyttöä ja ohjaavat kohti tietoisempaa, vähäalkoholista juomista. Ja vaihtoehtoja riittää! Alkon ja ruokakauppojen hyllyt pursuavat toinen toistaan maukkaampia matala-alkoholisia tai holittomia vaihtoehtoja.
Lähimatkat ja kotimainen ruoka
Kunnioitus suomalaisia tuotteita, läheltä tulevia raaka-aineita ja kotimaan matkakohteita kohtaan on noussut poikkeusvuosien aikana uudelle tasolle. Koti- ja naapurikaupunkien tutkiminen viehättää. Enää ei lähdetä merta edemmäs kalaan, vaan lähialueiden palvelut houkuttelevat: staycationit eli kotikaupunkilomailut tuovat elämään arjen luksusta. Lähi- ja mökkikuntiin matkataan ravintola-illallisille ja lounaille.
Bistro- ja lohturuokaa kioskista
Rento ja herkullinen bistroruoka näkyi ravintoloiden ja kotikokkienkin ruokalistoilla. Bistroruoat jalkautuivat keittiöiden lisäksi kaduille ja toreille, joiden lippakioskit avasivat luukkunsa nälkäisille katujen tallaajille. Pullien ja pillimehujen sijaan lippakiskat tarjosivat herkullista ja omintakeista ruokaa ja juomaa. Perinteiset torit nousivat ruokamatkaajien must see -listoille. Suomalaiset perinneruoat maistuivat toriteltoissa ja kotikeittiöissä. Comfort food, lohturuoka, lämmitti edelleen mieliä ja kieliä.
Ruokamaa Italia
Vuoden 2021 trendikkäin ruokamaa on Italia, mikäli mediaa on uskominen. Kotikeittiöissä pastan itse tekeminen, italialaiset viinit ja italiafiilistely ovat lämmittäneet suomalaisia, kun matkalle ei ole vanhaan tapaan päässyt. Ja onhan itse tehty pasta lohturuokaa parhaimmillaan!
Tiesitkö? Viinilehden tekijöiltäkin ilmestyi vuonna 2021 Viini, ruoka & hyvä elämä, teemamaa Italia -kirja.
Valmiina kotiovelle
Valmiiksi keräillyt ja kotiin toimitetut ruoka-ostokset helpottivat arjen kiireitä, mutta niiden seuraksi tuli muitakin innostavia kuriiripalveluja. Kotiin saattoi tilata niin huippuravintoloiden ”viimeistelyä vaille”-annoksia kuin erilaisten yritysten ruokabokseja ja -kasseja, jotka sisältävät useamman päivän ruokalistan raaka-aineineen ja resepteineen. Ja jos kattauksesta unohtui kukat tai jouluksi tarvittiin kuusi, ei hätää – niitäkin saa nyt tilattua yhä helpommin suoraan kotiovelle!