Chablis’n viinialue sijaitsee Keski-Ranskassa Bourgognessa, Serein-joen laaksossa. Vaikka alue on kaukana rannikolta, se oli pari sataa miljoonaa vuotta sitten merenpohjaa. Mineraalipitoisesta maaperästä voi yhä edelleen löytyy fossiloituneita merieliöitä ja osterinkuoria. Chablis’n Chardonnay-köynnökset imevät itseensä tätä maaperän ainutlaatuista mineraalisuutta.
Vaikka viinejä on tehty alueella jo roomalaisten aikaan, neliportainen Chablis’n laatuluokitus luotiin vasta 1930-luvulla. Vuosikymmenten saatossa viinien tyylit ovat vaihdelleet. Nyt tuottajat kysyvät itseltään: To oak or not to oak? Siinäpä pulma. Pienenä trendinä on nähtävissä lisääntyneen tammen käyttö, vaikka ylipäätään vain alle kymmenesosa chabliksista näkee tammea ollenkaan. Tammea käytetään lähinnä tuomaan viineihin lisää rakennetta, ei niinkään mausteisuuden takia.
Osa tuottajista suosii tammea käymisen aikana, mutta tynnyrit ovat tällöin yleensä isoja ja useampaan kertaan käytettyjä. Käyminen tammessa pyöristää viinin terävät kulmat ja viinit ovat avoimen hedelmäisiä ja lähestyttävämpiä jo nuorina.
Ilmastonmuutos tuntuu myös Chablis’n alueella: lämpiminä vuosina kasvukausi lyhenee, mikä tekee viinien tyypillisen raikkauden säilyttämisestä haasteellista. Aikaisin kukkivalle lajikkeelle suurimpia uhkia ovat kuitenkin keväthallat ja kasvutaudit.
Chablis – laatuluokat tutuiksi
Petit Chablis
– 18 % alueen tuotetuista viineistä.
– Tarhat lähinnä alueen reunoilla, pohjoiseen viettävillä tarhoilla.
– Maaperä sisältää vähemmän mineraalipitoista kalkkikiveä.
– Ilman tammea valmistettuja kuivia, keveitä ja raikkaan hapokkaita.
– Aromeissa valkoisia kukkia, sitrushedelmiä, päärynää ja yrttejä.
– Kypsytetään usein hiivasakkansa kanssa 6–12 kuukautta.
– Parhaimmillaan nuorina ja raikkaina, noin kaksivuotiaina.
Chablis
– 64 % alueen tuotetuista viineistä.
– Viinitarhat sijaitsevat pienen Chablis’n kylän ympärillä, maaperässä hieman enemmän kalkkikiveä.
– Kuivia, keveitä, keskitäyteläisiä ja raikkaan hapokkaita.
– Aromeissa vihreitä omenoita, märkää kiveä, laventelia, minttua, lakritsaa, vastaleikattua heinää ja ikääntyessään mausteisuutta.
– Kypsytetään usein hiivasakkansa kanssa 6–12 kuukautta. Osa viinistä voi käydä tammessa.
– Parhaimmillaan muutaman vuoden ikäisinä, mutta voidaan kypsyttää 5–10 vuotta vuosikerran ja tyylin mukaan.
Chablis Premier Cru
– 16 % alueella tuotetuista viineistä.
– Tarhojen sijainti on ihanteellinen aurinkoon nähden, maaperässä erittäin paljon kalkkikiveä.
– 40 eri nimettyä viinitarhaa, joista tunnetuimpia Fourchaumes, Mont de Milieu, Montmains, Vaillons ja Montée de Tonnerre.
– Kuivia, keskitäyteläisiä ja AC Chablis -viinejä runsaampia.
– Aromeissa sitrushedelmiä, vihreää omenaa, yrttejä ja mineraalisuutta.
– Kypsyvät hiivasakkansa kanssa 6–14 kuukautta, osa viinistä saatetaan tammikypsyttää.
– Tarvitsevat kellarointia avautuakseen ja pehmentyäkseen.
– Vuosikerrasta, laadusta ja tyylistä riippuen parhaimmillaan 2–15-vuotiaina.
Chablis Grand Cru
– 2 % alueen tuotetuista viineistä.
– Ihanteellinen ja aurinkoinen sijainti Chablis’n länteen antavilla rinteillä, Serein- joen varrella.
– Seitsemän nimettyä viinipalstaa: Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur, Vaudésir.
– Viinit ovat premier cru -viinejä intensiivisempiä, mineraalisempia ja täyteläisempiä.
– Aromeissa laventelia, pähkinöitä, hunajaa, mantelia ja sienimäisiä vivahteita.
– Valmistustyylit vaihtelevat tuottajittain. Osa antaa viinien käydä ja kypsyä pienissä tammiastioissa hiivasakkansa kanssa, osa luottaa teräkseen.
– Malolaktinen, viinien hapokkuutta pehmentävä käyminen, on enemmän sääntö kuin poikkeus.
– Sopii kellarointiin. Viinit ovat parhaimmillaan 10–15-vuotiaina, joskus vanhempinakin.
3 x chablis kevääseen
La Chablisienne Chablis Grand Cru Les Preuses 2017
Alkon tuotenro 1:
58,94 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2018
Alkon tuotenro 1: