Tuplamäärä nautintoa! TOP 4 magnum-kuohuviini

Väitetään, että magnum-pullo on kuohuviinille ja samppanjalle täydellinen pakkauskoko. Ja tottahan se on! Tässä neljä loistavaa kuohuviiniä magnum-pullokoossa.

13.04.2022 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock

Magnum-kuohuviini
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Miksi magnum-kuohuviini?

Kuohuviinien valmistuksessa arvostetuin ­tapa on ”perinteinen menetelmä”. Siinä viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Käymisen myötä syntyvä hiilidioksidisuus liukenee viiniin ja vapautuu kuplien muodossa viinilasiin. Kaikki samppanjat valmistetaan ”samppanjamenetelmällä”. Champagnen ulkopuolella samasta valmistustavasta käytetään termiä ”perinteinen menetelmä”.

Magnum-pullojen (1,5 l) sanotaan olevan perinteisen menetelmän viineille täydellisin koko valmistamiseen ja varastointiin. Kun verrataan magnum- ja normikokoista pulloa, ovat pullojen kaulat, korkit sekä korkin ja viinin väliin jäävä tila identtiset. Koska magnum-pullossa on tuplamäärä viiniä, on sen kontakti ilman kanssa – ja näin ollen hapettuminen – huomattavasti hitaampaa. Vähemmässä happikontaktissa viini myös kehittyy hitaammin ja säilyy raikkaana pidempään. Magnum-kuohuviini siis on teoriassa parempaa kuin pienemmässä pullossa majaileva sisarensa.

Top 4 magnum-kuohuvat

Viini on mainio esimerkki herkullisesta proseccosta. Italialaiset proseccot ovat kuluttajaystävällisiä, helposti lähestyttäviä ja monikäyttöisiä kuohuviinejä. Valtaosa niistä valmistetaan tankkikäymismenetelmällä. Proseccoissa viehättää hyvin puhdaspiirteisen hedelmäinen, usein reilusti päärynäinen aromikkuus. Kesäisiin noutopöytiin ja seurusteluun!

Luxemburgilainen viini kuulostaa eksoottiselta, mutta Bernard-Massardin kuohuvat ovat ilahduttaneet suomalaisia Alkoissa jo pitkään. Tämä kuohuviini on neljän lajikkeen sekoitus (Chardonnay-, Pinot Noir-, Pinot Blanc- ja Riesling) ja valmistettu perinteisellä menetelmällä. Viinistä voi erottaa kypsää omenaa, sitrusta ja mineraalisia vivahteita. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen. Hyvä kala- ja äyriäisruokaviini.

Pizzolaton viinitalo sai luomusertifikaatin vuonna 1991 ja oli ensimmäisiä Italiassa. Roseekuohuviini on valkoisen Glera- ja punaisen Raboso-lajikkeen sekoitus. Viini on kosiskelevan herkullinen, omenainen, kypsän marjainen ja makean mausteinenkin. Maku on lähes kuiva, kuplat ovat pehmeitä. Salaateille ja seurusteluun.

André Clouet -viinitalo hurmaa maukkailla ja kohtuuhintaisilla samppanjoillaan. Tämä herkullinen, vuosikerraton samppanja on valmistettu Pinot Noir -lajikkeesta. Viini on luonteeltaan hieman kehittynyt, maussa on hienostuneesti omenaa, sitruksia, mantelia ja pähkinää. Paistetuille kaloille ja äyriäisille.

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.