Ukrainalaiset ravintolat hurmaavat Lontoossa

Mriya-ravintolassa Lontoossa pääsee maistelemaan artesaanituottajien ukrainalaisviinejä ja moderneja tulkintoja ukrainalaisesta ruoasta. Tarjolla on myös borssia ja muuta perinneruokaa.

07.06.2025 Teksti Annukka Oksanen + Kuvat Ania Smoliakova

Ukraina-ilmiö Lontoossa
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Savustettuja tomaatteja, joiden päälle on ripoteltu juustoa. Kesäisessä, kermaisessa kastikkeessa kellii retiisejä, kurkkua ja karhunlaukkaa. Salaatti maistuu ihan samalta kuin suomalaiset mummon kurkut.

Mitä, listalta löytyy myös vorschmackia! Ukrainalaisessa Mriya-ravintolassa Lontoon Old Brompton Roadilla vorschmack on kuitenkin herkullinen ruohosipulilla koristettu sillisalaatti.

Pääruokana lautasella komeilee uljas, avotulella grillattu saslikvarras ja grillattuja pieniä paprikoita. Ukrainalainen versio mykystä eli taikinanyytistä on mehukkaanmaukas, koko lautasen kokoinen raviolin tapainen suorakaide, joka on täytetty kaninlihalla. Ukrainaksi taikinanyytti on vareniki.

Mriya-ravintola
Mriya-ravintola heijastaa nykyaikaisen Ukrainan henkeä Lontoossa. Työntekijät ovat ukrainalaisia pakolaisia.

Vuonna 2022 sodan syttymisen jälkeen perustettu lontoolaisravintola Earl’s Courtissa on kerännyt ylistystä ja mainetta. Menulta löytyy yhtä lailla niin borssin ja Kievin kanan kaltaisia perinneannoksia kuin modernisoituja, fine dining -tyyliin muokattuja ukrainalaisherkkuja. Menujen kannessa komeilee perinnekirjailua ja Ukraina näkyy ravintolan sisustuksessa tyylikkäästi muutenkin.

Mriyan työntekijät ovat ukrainalaisia pakolaisia. Keittiöpäällikkö Anton Vasyliev muutti Lontooseen Pariisista. Mriya tarkoittaa unelmaa, ja ravintolan väen tavoitteena on esitellä Ukrainan kulttuuria ravintolatoiminnan mukana.

”Elä kuin vareniki voisulassa”, ravintolan mainoslause kuuluu.

”Mriya heijastaa nykyaikaisen Ukrainan henkeä – se on dynaaminen, kekseliäs ja täynnä elämää (kaikesta huolimatta), Mriyan toinen perustaja Olga Tsybytovska kuvailee.

Syödessä tajuaa, kuinka monipuolinen ruoka-aitta Ukraina on: välillä tuntuu, kuin istuisi koto-Suomessa uusien perunoiden äärellä, välillä taas pääsee vahvasti Balkanin tunnelmiin adjikalla terästettyä lihaa maistellessa.

Ravintolan tarjoiluja
Menulta löytyy yhtä lailla niin perinneannoksia kuin fine dining -tyyliin muokattuja ukrainalaisherkkuja.

Ukraina on nopeasti kehittyvä viinimaa

Laseittain on tarjolla yhdeksää ukrainalaisviiniä transkarpatialaisesta kuohuviinistä voimakkaaseen Odesa Black -rypäleistä valmistettuun punaviiniin. Listalla on myös natuviinejä. Runsaan 30 viime vuoden aikana Ukrainan viinintuotanto on kehittynyt neuvostoaikaisesta volyymituotannosta pientuottajien ja monenlaisten viinityylien maaksi. Mriyassa on tarjolla nimenomaan artesaaniviinejä.

Mriya on Lontoon modernien ukrainalaisravintoloiden pioneeri. Sen jälkeen uusia paikkoja on tullut niin paljon, että puhutaan ukrainalaisravintoloiden trendi-ilmiöstä. Tuore aloittaja on esimerkiksi Tatar Bunar -ravintola Shoreditchissa. Mriyan tavoin se on ollut arvostelumenestys.

Britanniassa asuu runsaat 200 000 ukrainalaista. Heistä iso osa on tullut sodan alkamisen jälkeen maahan pakolaisina. Maan ukrainalaisyhteisön historia ulottuu kuitenkin toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Silloin ukrainalaisia Britanniaan töihin maatiloille ja teollisuuteen osana hanketta, jossa Keski-Euroopassa kotinsa menettäneille annettiin työ- ja muuttolupia maahan. Maahan muutti tuolloin myös saksalaisten pakkotyöleireiltä vapautettuja ukrainalaisia.

Ukrainalaiset ravintolat Lontoossa
Mriyassa pääsee maistelemaan ukrainalaisia artesaaniviinejä.

 

Lue myös

nebbiolot

Nautittavat nuoret nebbiolot

Helposti lähestyttävien punaviinien suosio on kasvanut. Se on tarkoittanut muutosta Piemonten jykevien punaviinien profiilissa.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.