viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinihävikki
Opi viineistä

Viinihävikki kuriin – näin käytät pullonpohjat!

18.01.2021 Viinilehden toimitus

Hävikkiruoka on muotia. Nyt laitetaan viinin jämät kiertoon. Kattilan kautta käynyt viini saa uuden elämän lautasella.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ruokahävikin pienentämiseksi on kampanjoitu jo pidemmän aikaa. Hävikkiruokaravintolat valmistavat lähes gourmet-annoksia poislahjoitetuista, parasta ennen -päivänsä ylittäneistä raaka-aineista. Myös järjestöt ja vapaaehtoiset toimittavat aiempaa tehokkaammin myyntikelvotonta mutta käyttökelpoista ruokaa sitä tarvitseville.

Ylijäämäviinienkään ei tarvitse päätyä viemäriin. Ravintoloissa on perinteisesti annettu viinipullojen pohjat keittiön puolelle esimerkiksi punaviinikastikkeen tai risoton raaka-aineeksi. Jouluaikaan baarimestarit keittelevät omia glögisekoituksiaan. Kesällä viinijämät maustuvat raikkaaksi sangriaksi hedelmien ja mehun kanssa.

Kotioloissakaan ei viikonlopulta yli jääneitä viinejä kannata heittää arkena pois. Vaikka viinin hienoimmat aromit olisivatkin enää muisto, kelpaa viini erinomaisesti ruoanvalmistuksen raaka-aineeksi.

Viini on ruoassa sivuosassa, tuomassa lisämakua. Kiehuessaan viinin alkoholi haihtuu, joten viimeistään tässä vaiheessa viinin maku muuttuu ratkaisevasti. Laatuviinien ystävä on oikeassa ajatellessaan, että kokille riittää keittiöviiniksi pullon pohjat tai edullinen viini, pilaahan hän sen keittämällä kuitenkin.

Viini on kuitenkin oleellinen osa eri maiden keittiötä ja niiden klassikkoruokia. Paistetun kalan kanssa tarjoiltava klassinen ranskalainen voi-valkoviinikastike beurre blanc on mahdotonta valmistaa ilman viiniä. Myöskään pataruoka coq au vin ei olisi sama ilman punaviiniä.

Sveitsiläisten talvinen juustoruoka fondue saa lisäaromia valkoviinistä. Italialaisen keittiön viinillinen klassikko – risoton lisäksi – on makea viinivaahto zabaglione. Se tarjoillaan jälkiruokana hedelmien kanssa.

Jälkiruokien ja leivonnaisten raaka-aineina viinit ovatkin yllättävän toimivia. Esimerkiksi kakun kostutukseen tai hedelmien marinoimiseen käytettäviä viinipohjaisia siirappeja voi makeuttaa ja maustaa mieltymysten mukaan.

Kuinka kauan avattu viini säilyy?

Kuohu-, valko- ja punaviinit säilyvät avattuina viileässä vähintään kolme vuorokautta maun juurikaan kärsimättä. Jotkut viinit säilyvät jopa viikon menettämättä aromeitaan. Pilalla viinit eivät ole tämänkään jälkeen, maku saattaa muuttua ja viini sopii paremmin drinkkien ja ruokien raaka-aineiksi.

Viinien hapettuminen on hitaampaa, mitä alhaisempi lämpötila on, siksi avatut pullot tulee säilyttää jääkaapissa. Jos mahdollista, sulje viinipullot korkilla.

Laatikkoviinit säilyvät juomakelpoisina avattuja viinipulloja huomattavasti pidempään, sillä ne eivät joudu samalla tavalla kosketuksiin hapen kanssa. Laatikkoviinejä voi huoletta säilyttää jääkaapissa kaksi tai kolmekin viikkoa avaamisen jälkeen.

Makeat viinit kuten portviini ja madeira säilyvät sokerinsa ansiosta juomakelpoisina tavallisia viinejä pidempään, jääkaapissa säilytettyinä jopa kolmesta neljään viikkoa.

Jos viini haisee etikalle tai on alkanut homehtua, on se pilalla. Silloin oikea paikka viinille on viemäri.

3 x Kokeile viiniä jälkiruoissa

Hyytelöt

Valmista kuohuviinistä, mansikoista ja hyytelösokerista hyytelö. Tarjoa kesäisenä jälkiruokana. Tai hyydytä kakulle kiille makeutetusta kuohuviinistä ja liivatteesta.

Kakut

Kostuta suklaakakku portviinillä maustetulla sokeriliemellä tai lorauta suklaakakkutaikinaan punaviiniä ja mausta kanelilla.

Hedelmät

Hauduta omenalohkoja sokeroidussa, kanelilla maustetussa valkoviinissä ja tarjoa haaleana jäätelön kanssa. Kokeile portviinissä haudutettuja päärynöitä.

3 x Upota punaviinijämät kattilaan

Lihapadat

Lorauta pataan lihaliemen sijaan punaviiniä. Korvaa reseptin liemen määrästä osa tai kaikki viinillä.

Kastikkeet

Punaviinikastike on klassikko ja helppo tapa käyttää ylimääräinen viini.

Marinadit

Viinissä voi marinoida lihaa, kalaa tai kasviksia. Hapokkaana raaka-aineena viini pehmentää ja maustaa esimerkiksi grillilihat.

3 x Lorauta valkoviiniä ruokaan

Keitot

Mausta kermainen kasvisosekeitto tilkalla valkoviiniä. Kokeile kurpitsa- tai maa-artisokkakeittoon.

Liemet

Kalaliemet ja liemessä kiehuvat kalat, äyriäiset, simpukat ja kasvikset saavat lisämakua viinistä. Tee kalakeiton liemestä juhlavampi versio viinillä.

Risotot

Käytä risoton pohjaan viiniä ja kasvislientä. Kokeile myös punaviinirisottoa.

Lue lisää

Syvällinen amarone – pruuvissa neljä talvista meditaatioviiniä

25.11.2024 Christina Suominen

8-prosenttinen mikä?

25.11.2024 Mika Vanne + kuva Shutterstock + kaavio Satu Salmitie

Uunilihapullat ja unelma-cabernet

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2024 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä