Raikkaan, Casal Garcian roseen seurassa maistuvat paahdetut punajuuret ja veriappelsiinilohkot Linnea Vihosen reseptillä
Roseen viehkeä, makean marjainen aromikkuus istuu hienosti punajuuren maanläheiseen makuun. Jogurtin suolaisuus ja veriappelsiinin hapokkuus korostavat viinin kypsää, hennon makeaa marjaisuutta. Viinin viehkeä sitruksisuus yhdistettynä annoksen pähkinäisyyteen viimeistelee täydellisen yhdistelmän.
Ainekset
4 annosta
gluteeniton, kasvis, munaton
45 min + 3 h kypsymiseen ja maustumiseen
*
2 dl turkkilaista jugurttia
3–4 dl karkeaa merisuolaa
8 punajuurta
3 veriappelsiinia
suolaa
mustapippuria
1 dl pistaasipähkinöitä kuorittuina
*
Dukkah:
1 dl pistaasipähkinöitä kuorittuina
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl juustokuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
sormisuolaa
Valmistusohje
1. Laita jugurtti valumaan kuituliinan tai talouspaperin päälle siivilään kolmeksi tunniksi.
2. Valmista dukkah-mausteseos. Paahda pistaasipähkinöitä, auringonkukansiemeniä ja juustokuminaa 180 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Mittaa puolet (1/2 dl) pistaasipähkinöistä ja kaikki muut dukkah-seoksen aineksista pieneen tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Säästä loput pistaasit koristeluun. Hienonna tasaiseksi, sattumia saa jäädä. Mausta dukkah ripauksella sormisuolaa.
4. Levitä karkea suola uunivuokaan. Asettele punajuuret suolapedille ja paahda 180-asteisessa uunissa punajuuret kypsiksi, noin 45 minuuttia.
5. Kuori jäähtyneet punajuuret niin, että ne jäävät mahdollisimman luonnollisen muotoisiksi.
6. Mausta valunut jugurtti suolalla. Raasta yhden veriappelsiinin kuori. Purista yhden veriappelsiinin mehu. Mausta jugurtti kuorella ja mehulla.
7. Kuori loput veriappelsiinit. Leikkaa appelsiinilohkot kalvottomiksi.
8. Levitä jugurtti laakealle vadille. Revi tai leikkaa punajuuret paloiksi ja levitä jogurtille. Pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä ja sormisuolaa. Ripottele pinnalle vielä paahdetut kevyesti rikotut pistaasipähkinät, veriappelsiinin paloja ja dukkahia.