Ruotsinlaivan tax free ei suinkaan ole viinin ystävän ainoa syy suunnata Tukholmaan. Lahden takaa löytyy kiinnostavia viinibaareja – ja jopa yksi täysin viinin ympärille rakennettu hotelli.
Kaupungin kuumin
Joskus kannattaa poiketa ulos ydinkeskustasta hyvän viinibaarin tähden. Hornstullin metroaseman lähellä sijaitseva Hornstulls Bodega on kaupungin kuumimpia viinikohteita. Smoolantilaisen kaksikon perustama baari on noussut muutaman vuoden aikana viininystävien tietoisuuteen palkittuna viinibaarina. Se toimii yhteistyössä Linje Tio -nimisen ravintolan kanssa.
Päivittäin elävä viinilista käsittää aina vähintään 25 laseittain myytävää viiniä, mutta tilanteen mukaan muitakin viinejä tarjoillaan laseittain. Tavoitteena on tarjota raikkaita viinejä, joihin ei väsy muutamankaan lasillisen jälkeen. Linje Tio tarjoilee eteläeurooppalaisia ruokia, jotka kulkevat käsi kädessä Bodegan eurooppalaisten viinien kanssa. Suosittuja annoksia ovat muun muassa mustekala ja chorizo tuorejuuston ja sitruunan kera sekä ranskalainen sipulipizza pissaladière.
Bodega on avoinna ainoastaan iltaisin. Linje Tio on avoinna lauantaisin myös lounasaikaan ja tarjoilee brunssia sunnuntaisin.
Hornsbruksgatan 24
Pieni baari, iso lista
Yksi Tukholman viinibaarien tuoreimmista tulokkaista on paraatipaikalla sijaitseva pikkuruinen Deli & Wine. Suuren catering-ketjun Carotten avaama viinibaari sijaitsee perinteikkään kauppakujan päässä Norrmalmstorgilla. Se houkuttelee pysähtymään hetkeksi maistamaan lasin viiniä, nauttimaan elegantteja pieniä annoksia ja juttelemaan talon sommelierin kanssa.
Kaksikerroksisen ja 30-paikkaisen ravintolan pieni koko hämää, sillä baarissa on tarjolla 50 viiniä, joita kaikkia saa laseittain. Monet ovat pienten erien ja tuottajien viinejä, joten lista vaihtuu usein. Listalla on jotain jokaiselle. Kokeilemisen arvoisia ovat vaikka 2014 Strekov Slovakiasta ja 2013 Schug Pinot Noir Sonomasta. Alkoholitonta toivovalle suositellaan Yhdysvalloista toimitettua rypälemehua.
Deli & Wine tarjoaa lounaan ja päivällisen ohella myös aamiaista. Pöytävarauksia ei oteta, mutta tilaa järjestyy useimmiten joko sisältä baarista tai kauppa-kujan varrella olevista pöydistä.
Smålandsgatan 10
Alkuperän ehdoilla
Gaston on yksi Tukholman tunnetuimpia ja arvostetuimpia viinibaareja. Sekä Gamla Stanissa että ydinkeskustassa NK-tavaratalon yläkerrassa toimivan viinimekan ohjenuora on tarjota viinejä, jotka edustavat selkeästi alkuperäänsä.
Gaston tarjoaa aina 20–25 viiniä laseittain, mutta talon valikoimassa on kaikkiaan 800–900 eri nimikettä. Baarissa maistamiaan viinejä voi myöhemmin tilata myös kotiin Gastonin nettikaupan kautta – mikäli asuu Ruotsissa. Tällä hetkellä eniten menekkiä on ranskalaisilla ja amerikkalaisilla viineillä. Erityisesti kestävän kehityksen mukaan tuotettujen viinien kysyntä on kovassa nousussa, ja niiden osuus valikoimasta onkin suuri.
Molemmissa baareissa on tarjolla baarimenu sekä niin kutsuttu ”Flight Of The Night”, kolmen viinin vaihtuva maistelusetti.
Gamla Stan: Mälartorget 15
NK: NK-tavaratalo, 4. kerros
Hamngatan 18–20
Yö viinihotellissa
Jos viininystävä haluaa kokeilla jotain aivan uutta Tukholman-matkallaan, The Winery Hotel on oikea osoite. Tammikuussa avattu, viinin ympärille rakennettu hotelli sijaitsee Tukholmaan kiinni kasvaneessa Solnan kunnassa. Kenties sijainnin vuoksi hotellin viinibaarissa ei ole tungosta, ja asiantuntevalla henkilökunnalla on sopivasti aikaa kertoa hotellista ja sen viineistä. Jopa siivoojat saavat peruskoulutuksen viinien maailmaan.
Asiakas voi tutustua hotellissa viinin valmistusprosessiin. Italiasta toimitettavista rypäleistä valmistetaan talon puna- ja valkoviiniä, jotka kypsyvät isoissa terästankeissa ja tynnyreissä. Viinejä on tarjolla aulan viinibaarissa, hotellin à la carte -ravintolassa ja sitä rennommassa deli-ravintolassa sekä kesäisin kattoterassin baarissa. Talossa valmistetun viinin ohella tarjolla on aina noin sata viiniä eri puolilta maailmaa. Niitä voi laskea lasiinsa joko baarin viiniautomaatista tai baaritiskiltä kolmessa eri annoskoossa.
Rosenborgsgatan 20, Solna
Teksti: Reija Andersson-Tuomaala
Kuvat: Patrick Clinton