Matkat

Brighton: Herkkuhetkiä pitkin kaupunkia

25.03.2020 Sanna Pöyry + Kuvat Ville Palonen

Suosittuna kielikurssikohteena, vapaamielisenä bilekaupunkina ja gay-mekkana pitkään tunnettu Brighton on mainio kohde viikonlopun irtiotolle. Ajan patinoima, rento rantakaupunki hurmaa rouhealla charmillaan, gastromeiningillään ja brittiläisellä elämänilollaan.

Natuviiniä letkeässä miljöössä

Avarat ikkunat, rouhea tiiliseinä. Sympaattinen logo, kiehtova viinilista. Mahtipontista Brighton Town Hallia vastapäätä sijaitseva viinibaari Plateau tuntuu heti kodilta. Ambient-musiikki ja 90-luvun räppiklassikot istuvat täydellisesti paikan graafiseen interiööriin, jossa puu pehmentää teräspintoja. Plateaussa tarjoillaan lähinnä pikkuannoksia, jotka voi jakaa kaverin kanssa.

Silmäilemme viinilistaa, jolta löytyy kulttinimien sekä nousevien naturaltuottajien pullotteita. Xarel.lo-rypäleestä tehty natucava on hurmaava startti sadepäivään. Brittiviineistä innostuneena kokeilen myös Ortega-hybridilajikkeesta kvevriruukussa valmistettua valkoviiniä.

“Alkuviinit ovat nyt kovassa huudossa, mutta meidän viinilistamme on perustunut niille alusta lähtien”, kertoo meille tarjoileva John Grice ylpeänä.

Runsaat yhdeksän vuotta sitten perustetun Plateaun omistajakaksikko, tuttavallisesti ”Thierry ja Vincent”, on Ranskasta. Se näkyy listalla, jossa vilahtelee Loiren laakson, Beaujolais’n, Ardèchen ja Juran huippunimiä.

Simppeli ja maukas ruoka on ”läheltä ja luomua”, kuten Plateaun imagoon sopii. Kevätsipuleissa on kivasti purupintaa ja ihanan savuinen maku. Taramasalata-mätisalaatti maistuu ehdalta itseltään. Mieleenjäävin esitys on silti – monesti pettymyksen tuottava – romescokastike, joka tarjotaan taiten grillatun kesäkurpitsan kanssa.

Brighton hurmaa pikkukujillaan

Tie vie syvemmälle viehkeimpään Brightoniin. Historiallinen kaupunginosa, The Lanes, on nimensä veroinen: kapoisten mukulakivikujien labyrintti eli entinen kalastajakylä, jonka uumenista löytyvät monet Brightonin kivoimmista kuppiloista, kahviloista, gallerioista sekä vintage-putiikeista. The Lanesin kortteleissa perinteiset brittipubit ja ayurveda-teehuoneet nakottavat rinta rinnan. Palvelu on kaikkialla, missä pistäydymme, lämminhenkistä.

Meren antimien fanit viihtyvät alueen kalaravintoloissa ja osteribaareissa, joista esimerkiksi Riddle & Finns tarjoaa nilviäisten kylkeen mielenkiintoisia Sussexin tuottajien kuohuviinejä. The Lanesin kujilla viini- ja oluttarjontaa löytyykin laidasta laitaan. Virtaviivaisen minimalistisen The Flint Housen yläkerrassa maistuu lasi Ridgeview’n viinitilan Fitzrovia Rosé -kuohuvaa, kun taas perinteisten oluthuoneiden upottaville sohville on kiva paeta iltapäivän helteistä katuvilinää. The Lanes on myös suosittu illanviettoalue.

Herkuttelua pitkin ja poikin Brightonia

The Lanesin pohjoispuolelta alkaa North Lainen työläiskaupunginosana tunnettu alue, jonka nimi menee kuulemma helposti sekaisin The Lanesin kanssa. Sinänsä ei ihme: molemmat ovat eläväisiä ja värikkäitä, North Laine tosin underground-henkisempi – ja juuri nyt ruokatrendin harjalla.

”Me brightonilaiset olemme tarkkoja siitä, että nämä ovat kaksi aivan eri kaupunginosaa”, nauraa Brighton Food Tours -ruokakierroksia vetävä Angela Brightwell.

Seitsemän vuotta sitten Kemptowniin muuttanut nainen rakastui Brightoniin kertaheitolla.

”Tämä on Englannin paras kaupunki! Kuin Lontoo meren rannalla, mutta suvaitsevaisempi, edullisempi, vapaampi hengittää ja olla. Aion asua täällä lopun ikääni.”

Ruokakulttuuri Brightonissa kukoistaa Angelan mukaan nyt viidettä vuotta.

”On tultu pitkälle näyttelijä Richard Burtonin ajoista, jolloin hän luonnehti tätä kuvottavan ruoan ja rumien tarjoilijoiden kammottavaksi kaupungiksi.”

Jo ensimmäinen osoite vakuuttaa. Viime vuonna avattu Barney’s on äidin ja pojan pyörittämä luomudeli, jossa käteen isketään heti ovella rutikuiva perinteisellä menetelmällä tehty brittisiideri. Paikallisten pientuottajien leikkeleet, juustot ja pikkelsit vievät suolaisen nälän hetkessä.

Pienten brittituottajien pullotteita maistattaa myös 10 Green Bottles, jota Gemma Aldridge emännöi rentoon tyyliin. Court Garden 2015 on makoisa esimerkki englantilaisesta kuohuviinistä. 200 nimekkeen viinipuodista löytyy myös Itävallan punaviinien ja Espanjan valkoviinien parhaimmistoa.

 

Lue lisää

Hej Stockholm! 10 x viininrakastajan Tukholma

13.05.2022 Maija Männistö + kuvat ravintolat

Turku, minne mennä nyt? 6 x baari- ja herkkuvinkki kaupunkilomalle

09.12.2021 Elisa Ojala + Kuvat Visit Turku (Vesa Aaltonen), ravintolat ja Elisa Ojala

Lasillinen, kiitos! Nämä viinibaarit sykähdyttävät

21.10.2021 Viinilehden toimitus + Kuvat viinibaarit