Arvio
Tämän viikon viinivinkissäni, alsacelaisessa valkoviinissä on hedelmäinen tuoksu, joka viestii omenasta ja hennosta sitruksesta sekä yrteistä. Lisäksi siinä on kukkaisia vivahteita. Aromeiltaan tuoksua seuraileva maku on kuiva ja keskitäyteläinen. Viinin suutuntumasta voi erottaa mineraalisuutta ja persikkaistakin vivahdetta. Eloisat hapot tuovat kokonaisuuteen napakkuutta ja kantavat viiniä sitrusaromiseen, hieman parfyymiseen jälkivaikutelmaan.
Kevyesti savustettu lohi saa seuraansa kesäistä hernepyreetä – tai halutessasi hernekeittoa
Puhdista lohifilee ylimääräisestä rasvasta ja poista ruodot. Irrota nahka ja leikkaa filee reiluiksi annospaloiksi. Jos tarjoilet tämän herkun alkuruokana, voit leikata hieman pienempiä paloja. Mausta kala suolalla, ripauksella sokeria ja muutamalla tillinoksalla. Anna maustua.
Valmista seuraavaksi lisuke. Hienonna salottisipulia. Kuumenna kattilassa nokare voita ja pyörittele siinä sipulit ja muutama timjaminoksa. Kuullottele hetken aikaa ja lisää joukkoon reilu määrä herneitä. Lorauta mukaan myös tilkka valkoviiniä sekä kanalientä. Anna kiehahtaa. Nostele sattumat kattilasta tehosekoittimeen ja aja kermatilkan kanssa tasaiseksi. Säätele paksuutta kerman määrällä. Voit tehdä lisukkeesta sipuli-hernepyreen tai -keiton.
Ota lohipaloihin kevyt pintasavu ja paista loppuun tilkassa voita. Halutessasi voit myös grillata kalat. Vältä kypsentämästä lohta liikaa. Purista kaloille sitruunanmehua mausteeksi.
Nosta lohipala keittolautaselle ja lusikoi pyreetä tai kauho keittoa ympärille. Koristele annos asettelemalla kalan päälle herneenversoja.
Korkkaa Edelzwicker ja herkuttele!