Arvio
Tämän viikon viinivinkkini, espanjalaisen Tiempo Briegon kypsän marjainen, makeahko tuoksu on lämmihenkinen ja tummasävytteinen. Siitä voi erottaa muun muassa mustaherukan aromeja, samoin paahteisuutta ja makeaa mausteisuutta. Runsas maku seuraa tummasävytteistä tuoksua. Viini on miellyttävästi kehittynyt, vaikka siinä onkin vielä reilusti jäntevyyttä ja notkeutta. Kypsä hedelmäisyys on erinomaisesti yhdistynyt tammikypsytyksen tuomaan makeaan mausteisuuteen. Pehmeät parkkihapot antavat ryhtiä ja hedelmähapot puolestaan eloisuutta. Monivivahteinen jälkivaikutelma lämmittää nielua ja viipyy suussa pitkään.
Parmesan maustaa voin ja mehevöittää annoksen
Yksi maistuvimmista grilliherkuista on ehdottomasti kunnon entrecôte.
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja mausta se suolalla, pippurilla ja muutamalla timjaminoksalla. Anna maustua.
Kääri lisukkeeksi tarjottavat perunat yksitellen folion sisään reilun suolaripauksen kera. Käytä esimerkiksi Rosamundaa. Nosta perunat kypsymään grilliin epäsuoraan lämpöön.
Valmista tämän jälkeen maustevoi. Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä. Kuullota kattilassa hienonnettua salotti- ja valkosipulia. Anna jäähtyä. Sekoita pehmenneeseen voihin jäähtyneet sipulit ja raasta joukkoon vielä runsaasti parmesaanijuustoa. Viimeistele maustevoi hienonnetulla persiljalla. Lusikoi voita leivinpaperille ja kääri ikään kuin karkkipötköksi. Nosta voi jääkaappiin hieman jähmettymään.
Kuumenna grilliritilät ja grillaa mehevät entrecôtet molemmilta puolilta. Nosta vetäytymään esimerkiksi folion sisään.
Leikkaa vetäytyneet lihat reiluiksi viipaleiksi.
Poista folio perunoiden ympäriltä. Leikkaa niihin reilu viilto ja ”purista” peruna auki.
Nosta lihat lautaselle ja leikkaa maustevoista ohuita viipaleita lihalle siten, että maustevoi sulaa mehevöittäen lihaa entisestään ja muodostaen myös kastikkeen. Laita muutama maustevoiviipale myös perunan sisään.
Nauti intensiivisen Tiempo Briegon kera.