viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Miten Chilessä tuotetaan kestävän kehityksen viiniä?

14.04.2015 Teksti + Video Katri Saukkonen + Kuvat Ville Palonen

Caliterran viinitila Chilessä tuottaa viiniä kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen. Ympäröivää luontoa ei ole muokattu, vaan tila on sopeutunut ympäristöönsä. Esimerkiksi alpakat saavat käyskennellä vapaasti tarhoilla – ja ne pitävät samalla huolen, ettei ruoho kasva liiaksi.

Kurkista Caliterran viinitarhoille ja katso myös viinintekijöiden terveiset Chilen viinimailta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

viini_0315_viinimailla_chile_caliterra_mario_oliva_ville_palonen_juttukuva

Caliterran viinitilan tarhoista vastaava Mario Oliva etsii kestäviä keinoja tuottaa viiniä.

Luomuviini on varmasti tuttu juttu, mutta tiedätkö miten kestävän kehityksen viiniä valmistetaan?

Otetaan esimerkki: Chilessä, Colhaguan laaksossa sijaitsevan Caliterran tilan viinit tuotetaan kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Caliterra huomioi viinintuotannossaan ympäristön ja paikalliset asukkaat sekä huolehtii myös tuotantotaloudellisesta kestävyydestä kuten energiatehokkuudesta.

Viinitilalla ei käytetä mitään kemiallisia torjunta-aineita. Niiden sijasta tuholaisia torjutaan luonnollisten menetelmien avulla.

Esimerkiksi köynnöksiä syöviä kirvoja ei myrkytetä, vaan työ jätetään niitä ravinnokseen käyttäville leppäkertuille. Noin vuosi sitten tarhoilla alkoi olla riesaa jäniksistä, jotka juoksivat nakertamaan köynnösten runkoja. Tilan tarhoista vastaava Mario Oliva keksi keinon, jolla puput saadaan kuriin ilman torjunta-aineita.

”Rakensimme linnunpönttöjä, jotka houkuttelevat paikalle kotkia, haukkoja ja pöllöjä. Ne pitävät puolestaan huolen, etteivät jänikset lisäänny liiaksi”, Oliva kertoo.

”Kestävän kehityksen tilana olemme paljon enemmän kuin luomua. Haluamme ottaa ympäristön huomioon joka vaiheessa”, pääviinintekijä Rodrigo Zamorano jatkaa.

Tämä tarkoittaa myös ympäröivän yhteisön huomioimista. Kaikki Caliterran työntekijät ovat lähialueen asukkaita. Viinintuotannon kautta heitä opetetaan kunnioittamaan ympäröivää luontoa sekä esimerkiksi kierrättämään.

Tilalla myös panostetaan kastelujärjestelmiin, joilla vedenkulutusta voidaan hillitä.

Chilessä yli 40 kestävän kehityksen viinitilaa

Kun ensimmäiset köynnökset istutettiin vuonna 1996, kestävän kehityksen viinintuotanto oli Chilessä vielä uutta. Nykyään maassa on yli 40 tilaa, joilla on siitä kertova sertifikaatti.

”Viinintekeminen näillä menetelmillä on kallista, mutta kyse on meidän filosofiastamme. Chilessä myytävissä viineissä kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen ei vielä ole myyntivaltti, mutta Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Pohjoismaissakin se on sitä jo”, Oliva huomauttaa.

Katso Caliterran viinintekijöiden terveiset Chilestä – ja lue lisää Chilen viinituotannon uusista tuulista Viini-lehdestä 3/2015!

Alkosta puuttuu kestävän kehityksen symboli

Alkossa kestävän kehityksen menetelmillä tuotettuja viinejä ei erikseen mainita. Luomuviinit, biodynaamisesti tuotetut viinit ja eettiset viinit (Reilu kauppa, Faire for Life ja For life) Alko sen sijaan erittelee.

Alkon määritelmien mukaan luomuviljelyssä pyritään tasapainoiseen viljelyyn, jossa viljelytoimet sopeutetaan paikallisiin luonnonoloihin. Luomuviljelyssä käytetään vuoroviljelyä ja vältetään kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita.

Biodynaamisesti viljellyt tuotteet täyttävät Alkon mukaan luomuvaatimukset.

 Niissä käytetään vain luonnollisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Viljelyssä kiinnitetään huomiota myös auringon, kuun ja planeettojen liikkeisiin.

Eettinen kauppa perustuu Alkon mukaan ajatukselle, että alkuperämaan pientuottajille ja työntekijöille maksetaan oikeudenmukainen korvaus heidän tekemästään työstä.

Esimerkiksi Caliterran viineillä ei tästä syystä ole kestävän kehitykyksen tuotantomenetelmästä kertovaa mainintaa, sillä se ei lukeudu suoraan minkään edellisen määritelmän alle.

Lue lisää

Luomuviinien voittoputki! Viinilehden Vuoden luomuviinit on valittu

04.09.2024 Viinilehden toimitus

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Ilmastonmuutos ajaa chileläiset viinitilat uusille viinimaille

18.04.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä