viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Kaupallinen yhteistyö

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Australia on yli 60 eri viinialueen ja tuhansien viinitilojen maa. Viiniköynnökset, kuten australialaiset itsekin, ovat löytäneet kotinsa pääosin maan rannikoilta, jossa mereltä puhaltavat tuulet näyttelevät merkittävää osaa laatuviinien valmistuksessa. Tämän tietää Etelä-Australiassa sijaitsevan kalkkikivirannikon viinipioneeri Wynns Coonawarra Estate.

Coonawarra on yksi Australian tunnetuimmista viinialueista, joka tunnetaan erityisesti cabernet sauvignon -viineistään. Vuonna 1951 perustettu Wynns kuuluu Coonawarran pioneereihin, ja tilan historia viinialueella ulottuu 1800-luvulle saakka.

Intensiivisyyttä ilmastosta

Yksi Wynns Coonawarra Estaten menestyksen salaisuuksista on alueen ainutlaatuinen ilmasto. “Meri on täälläpäin todella kylmä. Kun tuulet puhaltavat mereltä, koko viinialue viilenee huomattavasti. En koskaan poistu kotoa ilman takkia. En edes kesällä”, kertoo Wynns Coonawarra Estaten pääviinintekijä Sue Hodder.

“Cabernet Sauvignon kypsyy hitaasti, joten korjaamme sadon muita viinialueita myöhemmin. Kasvukausi on pitkä, minkä ansiosta rypäleet ovat intensiivisiä ja täynnä makua.”

Wynns Coonawarra Estate

Terra rossan pauloissa

Coonawarran viiniköynnökset kasvavat erityisen hyvin punertavassa terra rossa -maaperässä, joka antaa viineille niiden tunnistettavan maun. Rautapitoinen terra rossa on viinialueen kruununjalokivi, ja Wynns Coonawarra Estaten viinitarhat kattavat suurimman osan viinialueen halutusta maaperästä.

“Laatuero punertavan terra rossan ja tavallisen maaperän välillä on huomattava. Terra rossa läpäisee vettä hyvin. Tämä yhdistettynä ilmastollisiin tekijöihin ja yli 35 vuotta vanhoihin viiniköynnöksiin tuottaa pienen sadon, mutta rypäleiden laatu on huippuluokkaa.“

Australian arvostetuimpia viinejä

Vuonna 1954 ensimmäistä kertaa valmistettu Wynns Coonawarra Estate Black Label Cabernet Sauvignon on yksi Australian arvostetuimmista viineistä. Tumman kirsikkainen, suklainen ja aavistuksen mausteinen australialainen Cabernet Sauvignon herättää kiinnostusta keräilijäpiireissä pitkän kypsytyspotentiaalinsa ansiosta.

“Olemme yhdessä Australian Wine Research Instituten kanssa analysoineet ja mitanneet viinien kemiallisia yhdisteitä. Lopputuloksena huomasimme, että viineistämme löytyy tiettyjä suutuntumaan liitettyjä yhdisteitä keskivertoa enemmän. Maaperä ja ilmasto ovat tässä avainasemassa, mutta tarvitsemme tietenkin huippuluokan osaamista myös viininvalmistuksessa.”

Lukuisia palkintoja voittanut Wynns tuottaa viininsä yksityiskohtiin panostamalla. Vuosien varrella tilan viinejä on suljettu niin luonnonkorkeilla kuin kierrekorkeilla, mutta ajan myötä Wynns on kallistunut kierrekorkin puoleen. Jopa tilan huippuviini Wynns Coonwarra Estate Michael Shiraz suljetaan kierrekorkilla.

“Vaihdoimme kierrekorkkiin vuonna 2004. Järjestimme silloin 50-vuotiaan Black Label Cabernet Sauvignonin vertikaalimaistelun. Huomasimme ison osan vanhoista korkeista olevan pitkän kellarikypsytyksen jälkeen huonossa kunnossa ja murenevan täysin. Se oli todella turhauttavaa.“

Wynns Coonawarra Estate -viinit nyt yhdessä paketissa

Herkullinen läpileikkaus Wynns Coonawarra Estate -viinejä löytyy nyt herkullisesta maistelulaatikosta, josta löytyy viinitalon tyylikkäitä punaviinejä kevättalven ja pääsiäisen ruokapöytään.

Kuuden pullon maistelulaatikko sisältää:

2 x Wynns Coonawarra The Gables Cabernet Sauvignon 2019
1 x Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2019
1 x Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2021
2 x Wynns Coonawarra V&A Lane Shiraz  2021

Lue kaikkien viinien arviot ja tilaa maistelulaatikko täältä.

Viinikellari.com on Viinilehti-konsernin viinien verkkokauppa. Viinikellari.comin kautta ostamasi tuotteet sisältävät aina kaikki Suomen verot ja viranomaismaksut. Voit tilata viinisi joko suoraan kotiovelle, tai vaikka esimerkiksi mökille, työpaikalle tai juhlatilaan. Toimitusaika on normaalisti noin 3–6 arkipäivää.

Lue lisää

Tour de Australia – matka aussiviinien saloihin

02.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Ihanasti shiraz

Kaupallinen yhteistyö

07.12.2023 Teksti Sanna Kissakangas

Grillaajan unelma: mehevät grillivartaat + aussishiraz

Kaupallinen yhteistyö

08.05.2023 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä