viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Riikka Sukula
Ihmiset

Riikka Sukula: kestäviä viinivalintoja

27.06.2022 Annukka Oksanen + kuva Sanna Lehto

Riikka Sukula rohkaisee podcastissaan ulottamaan kestävyysajattelun ruokaostoksista viinihyllylle. Sukulalle itselleen kestävyys on arjen tekoja ja asioiden ajattelemista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mikä oli viime viinilasillisesi ja miten vastuullisesti se oli tuotettu?

Viininviljelijä Riikka Sukulan englanninkielisessä Walk the Talk on Sustainability -podcastissaan vierailleen esittämä kysymys on osoittautunut monesti yllättävän kinkkiseksi.

”On vielä paljon tehtävää, että tuottajat itse kertoisivat tuotannosta läpinäkyvästi sekä jäljitettävästi”, Sukula kuvailee.

Kun hän 17 vuotta sitten muutti yhdessä puolisonsa Jyrkin kanssa Italian Piemonteen, oli alusta asti selvää, että he viljelevät luomumenetelmin.

”Viiniköynnös on yksi pisimpään tuotteliaista hedelmäpuista, joten maaperän ja kasvin terveydellä on suuri merkitys.”

Podcast on Sukulalle keino oppia kestävästä kehityksestä ja jakaa opittuja asioita eteenpäin.

”Pohjoismaissa kuluttajat ovat erittäin tietoisia viininkin vastuullisuusteemoista, sillä maiden monopolit ovat tehneet hienoa viestintätyötä. Viljelymaissa kuluttajien on helppo valita lähellä tuotettuja viinejä, mutta se ei ole välttämättä yhtä tiedostettua vastuullisuutta kuin Pohjoismaissa.”

Sukulalle itselleen kestävyys on arjen tekoja ja asioiden ajattelemista.

”Toiset asiat ovat isoja ja vaativia, kuten vaikka aurinkopaneelien asennus – niitä meidän on mahdollista tehdä vain silloin tällöin. Lisäksi on älytön määrä arjen pieniä ja helppoja asioita, jotka vain pitää valita tekevänsä kestävämmin.”

Isoina trendeinä vastuullisuudessa Sukula näkee juuri nyt isojen kemikaalivalmistajien heräämisen sekä reilut työolosuhteet viinitiloilla.

”Jättimäisiltä kemikaalivalmistajilta vaaditaan luonnonmukaisia keinoja tuholaisten torjuntaan, ja viinitiloilla keskitytään harmaan talouden kitkemiseen.”

Kiertotalousajattelussa Sukulaa kiehtovat sen monet mahdollisuudet.

”Gastronomisessa yliopistossa olin mukana projektissa, jossa tutkittiin, miten viinirypäleiden kuorista, siemenistä ja tertun rangoista voidaan tehdä kangasta. Käytetyt korkit ovat puolestaan hieno materiaali vaikka rakennusteollisuudessa.”

Lue lisää

Eteläafrikkalainen KWV – kiehtova yhdistelmä uutta ja vanhaa maailmaa

Kaupallinen yhteistyö

04.09.2023 Viinilehden toimitus

Viinimuijien viinisoittolista

21.11.2022 Viinilehden toimitus

Ota kuunteluun viiniaiheiset podcastit – Katso vinkit!

05.05.2020 Samuli Pasanen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä