Kotimaassa kesäreissaajan matkan varrelle osuu yllättävän monia tislaamoita, pienpanimoita, viinitiloja ja muita herkullisia vierailukohteita, joita juomakulttuurista kiinnostuneen ei kannata ohittaa. Kokosimme osan kotimaamme kiinnostavimmista juomavierailupaikoista eri puolilta Suomea. Aloitetaan siemailukierros pääkaupungista.
Helsinki Distilling Company
Helsinki Distilling Companyn tislaamoravintola ja viskikellari toimivat Teurastamon kulmarakennuksessa, vanhan saippuatehtaan ja autopesulan tiloissa. Tislaamossa valmistetaan muun muassa ruisviskiä, akvaviittia, tyrnimarjapontikkaa, omenabrandya ja teelehdillä maustettua artesaaniginiä. Juomavalikoimaan kuuluvat myös innovatiiviset alkoholittomat Helsinki Nolla -tisleet. Kaikille avoimia kierroksia ja tastingeja järjestetään joka perjantai ja lauantai.
Helsinki Distilling Company
Työpajankatu 2a, Helsinki
CoolHead Taproom
Viikin maamerkki, valtavaa kasvihuonetta muistuttava lasinen Gardenia-rakennus, on vuodesta 2022 toiminut CoolHead Brew’n kotina. CoolHead Taproom tarjoaa erinomaisia IPA- ja hapanoluita sekä tietysti pizzaa. Opastettuja panimokierroksia järjestetään lauantaisin. Tänä kesänä panimon tiloissa järjestetään heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Craft Beer Garden Festival.
Oluen ja pizzan jälkeen on mukava jatkaa Viikistä matkaa jalkaisin luontopolkuja pitkin Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle.
CoolHead Taproom
Koetilantie 1, Helsinki
Ainoa Winery
Hollolasta, vain kolmen kilometrin päässä Nelostieltä, löytyy Ainoa Wineryn viinitila. Ainoa käyttää juomiensa raaka-aineina kotimaisia marjoja. Mustikan, puolukan ja hillan lisäksi Ainoan viineissä maistuvat omena, vadelma, mesiangervo, kuusenkerkkä ja hunaja.
Valmistusprosessi on samanlainen kuin millä tahansa eurooppalaisella viinitilalla. Tärkeässä osassa on etenkin terästankeissa tapahtuva kuorikäyminen, jotta juomaan muodostuu tanniineja. Ainoan viinit ovat voittaneet palkintoja kansainvälisissä viinikilpailuissa, muun muassa kultaa Vinalies Internationales 2021 ja Le Mondial du Rosé 2021 -kilpailuissa.
Ainoa Wineryssä voi maistella juomia tai vain napata pullon tuliaisiksi kaverin mökille.
Ainoa Winery
Rekolanpolku 65, Hollola
Rönnvikin viinitila
Tampereen ja Hämeenlinnan puolivälissä, Makukyläksi kutsutussa Laitikkalassa sijaitsee Rönnvikin viinitila. Poiketa kannattaa jo pelkästään erinomaisen ravintolan vuoksi; annoksissa käytetään paikallisia raaka-aineita, ja ruokien kyytipojaksi nautitaan Rönnvikin tilan omia juomia, kuten raparperista tai viherherukasta valmistettuja viinejä ja Olutpajan mallasjuomia.
Ryhmille järjestettävissä viinipruuveissa Rönnvikin viinejä maistellaan ulkona metsäviinibaarissa tai navetan parvelle kunnostetussa taidegalleriassa. Parvelta löytyy myös huikea kokoelma menneiden vuosikymmenten pontikkapannuja.
Rönnvikin viinitilalta on puolen tunnin matka Hämeenlinnaan.
Rönnvikin Viinitila
Hämeenlinnantie 270, Laitikkala
Veitsitehdas
Fiskarsin ruukkikylän Veitsitehdas on ainutlaatuinen vierailukohde. Opastetulla kierroksella tutustutaan saman katon alla toimiviin tuottajiin: tammikypsytystä ja villihiivoja oluissaan käyttävään Fiskarsin Panimoon, itävaltalaisista rypäleistä natuviinejä valmistavaan Noita Wineryyn sekä Ägräs Distilleryyn, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat niin gini, akvaviitti kuin viskikin. Kierroksen aikana pääsee tietysti maistamaan, miten erilaiset ainesosat ja valmistustavat vaikuttavat juomiin.
Veitsitehdas
Peltorivi 7, Fiskars
Brinkhall
Automatkalla Helsingistä Turkuun mainio taukopaikka on Salon vieressä Halikossa sijaitseva Design Hill, josta löytyy Brinkhallin Siideritalo. Vierailukeskuksessa voi tutustua erilaisiin siiderinvalmistustapoihin samppanjamenetelmästä Suomen ainoan jääsiiderin tekemiseen. Brinkhall Sparklingin osakas ja siiderintekijä Petri Halmetoja valmistui vuonna 2023 The London Beer and Cider Academysta Suomen ensimmäiseksi pommelieriksi.
Salon ja Turun välissä kannattaa piipahtaa maailmankuulussa arkkitehtuurikohteessa Paimion parantolassa, joka valmistui vuonna 1933 ja nosti Alvar ja Aino Aallon kansainväliseen tietoisuuteen. Parantolaa pidetään yhä eurooppalaisen funktionalismin helmenä.
Brinkhall
Vaskiontie 418, Halikko
Kakola Brewing Company
Ennen Turun Kakolaan jouduttiin, nykyään moni toivoo saavansa viettää entiseen vankilaan remontoidussa hotellissa edes yhden yön. Uuteen uskoon kunnostetulla Kakolanmäellä on myös kylpylä, ravintola, hapanjuurileipomo, kahvipaahtimo – ja tietysti panimo.
Kakola Brewing Company järjestää kaikille avoimia panimokierroksia joka kuukauden viimeisenä lauantaina. Taproomin puolella voi tilata maistelulautasen, jonka viidestä eri oluesta yhdeksi kannattaa valita raikkaasti humaloitu Mäkilager – sitä kun ei mistään muualta saa. Ruokalistan pizzat ovat keränneet kehuja.
Kakola Brewing Company
Graniittilinnankatu 2 K 117, Turku
Kyrö Distillery
Pohjanmaan ylpeys Kyrö Distillery tunnetaan Napue Ginistä, joka valittiin maailman parhaaksi giniksi vuonna 2015. Legendaarisen ruisginin pääraaka-aineet ovat koivunlehti, tyrni, karpalo ja mesiangervo. Tislaamon tuotteisiin kuuluu myös liuta erilaisia kokojyvärukiista valmistettuja viskejä sekä syntisen herkullinen kermalikööri.
Viinatehdas toimii komeassa, vanhassa meijerissä. Jos se vaikuttaa tutun näköiseltä, siihen on syynsä: meijeri komistaa Oltermanni-juuston etikettiä.
Avoimia tislaamokierroksia ja maisteluita on tiistaista lauantaihin kaksi kertaa päivässä. Kesän kruunaa 17. elokuuta järjestettävä tislaamofestivaali Kyröfest, joka on kattaus kotimaista musiikkia, taidetta ja rukiisia cocktaileja.
Kyrö Distillery
Oltermannintie 6, Isokyrö
Trahteeri
Puolen tunnin ajomatkan päässä Kyrö Distillerystä löytyy toinenkin tiukka juomakohde. Trahteerissa voi tutustua Suomen legendaarisimman viinan historiaan ja nykypäivään Koskenkorva-museossa, kokea koskenkorvalaista saunakulttuuria keskiviikkoisissa avoimissa saunailloissa, herkutella kahvilassa ja lauantaibrunssilla sekä yöpyä historiallisessa Tehtaanjohtajan talossa.
Trahteeri
Trahteerintie 4, Koskenkorva
Haapalan Panimoravintola
Sotkamosta, aivan Vuokatin urheilukeskuksen naapurista, löytyy hienosta maalaismiljööstä Haapalan Panimoravintola. Täällä kannattaa poiketa aittakahvilassa (auki kesäisin) tai viettää kokonainen nautinnollinen päivä. Ensin hyvää ruokaa ja juomaa, sitten löylyt perinteitä kunnioittavassa hirsisaunassa. Yöksi Haapalan vanhan kartanon tunnelmallisiin huoneisiin ja moderneihin aittamökkeihin.
Haapalan ravintolan listalta löytyy niin lähijärvestä pyydettyä kuhaa, paikallista kyyttöä kuin oman puutarhan yrttejäkin. Suuren lasiseinän läpi voi nähdä valtavat tankit ja muut panimolaitteet, mutta jos pelkkä vilkaisu ei riitä, on tarjolla tunnin mittaisia, maistiaiset sisältäviä panimokierroksia.
Sotkamon kirkonkylän vieressä on Hiukan hiekkaranta, jota pituutensa takia kutsutaan Kainuun Rivieraksi.
Haapala
Haapalantie 3, Sotkamo
Hermannin viinitila
Suomen vanhin viinitila on ilomantsilainen Hermannin viinitila. Tuotteisiin kuuluvat marjaviinit ja kuohuviinit, joiden raaka-aineina käytetään muun muassa valkoista viinimarjaa, keltaista karviaista ja viherviinimarjaa. Muita Hermannin juomia ovat lakasta, mesimarjasta ja mustaherukasta valmistetut tisleet ja liköörit.
Hermannin herkkujen maisteluun paras paikka on Viinitorni, vanhan vesitornin huipulle remontoitu baari. Ulkoterassilta 33 metrin korkeudesta aukeaa komea näkymä Ilomantsinjärven yli.
Hermannin viinitila
Käymiskuja 1, Ilomantsi
Takatalo & Tompuri
Kaakkois-Suomen Virolahdella toimiva Takatalo & Tompuri on omavarainen panimo: oluessa käytettävät mallasohra ja kaura kasvavat tilan omilla pelloilla, vesi tulee omasta kaivosta ja jopa savuoluiden maltaatkin savustetaan itse. Panimon paahteisen pehmeä Kaski Mustakaura pokkasi viime vuonna Suomen parhaan oluen palkinnon.
Takatalo & Tompuri toimii maatilalla, josta löytyy niin olutpuoti kuin kehuttu Navettaravintola. Viikottain vaihtuvan menun pääosassa ovat paikalliset raaka-aineet.
Takatalo & Tompuri
Uskintie 23 C, Ravijoki
Smakbyn & Åland Distillery
Yksi Ahvenanmaan tunnetuimpia maamerkkejä on 25 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitseva Kastelholman linna. Keskiaikaisen linnan kupeessa on Ahvenanmaan kuuluisimman kokin, televisiosta ja ruokakirjoista tutun Michael Björklundin, perustama Smakbyn-ravintola. Åland Distillery -tislaamo löytyy ravintolan läheltä, tien toiselta puolelta. Tislaamossa voi osallistua kierrokselle tai maistella saariston tunnelmaa huokuvia juomia, kuten tyrnimarja-omenalonkeroa tai Rose Giniä, jonka saa uniikin makunsa mansikasta ja kuivatuista ruusun terälehdistä.
Smakbyn
Slottsvägen 134, Kastelholm
Åland Distillery
Slottsvägen 133, Kastelholm
Stallhagen & Open Water Brewery
Oluiden ystävälle löytyy Ahvenanmaalta kaksikin panimoa. Stallhagen on niistä perinteisempi, vaikka täälläkin artesaanioluita maustetaan hunajalla, tuoreilla marjoilla ja hedelmillä. Paikassa on ravintola ja ryhmille panimokierroksia, joiden päätteeksi maistellaan neljää erityyppistä olutta ahvenanmaalaisten herkkupalojen kanssa.
Open Water Brewery on hipsterihenkinen pienpanimo, jonka oluiden ja siiderien etiketit saavat hymyn huulille ennen kuin on ehtinyt ottaa kulaustakaan. Vanhassa navetassa toimiva panimo vannoo käsityöläisyyden nimeen: vieraat pääsevät maistelemaan vaihtuvia erikoiseriä, joita ei välttämättä muualta löydy.
Stallhagen
Getavägen 196, Godby
Open Water Brewery
Knutsbodavägen 15, Lemland