viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Penfolds
Ihmiset

Viiniä kahdelta mantereelta: Penfoldsin viini syntyy kahdessa eri maassa

03.11.2021 Ilkka Sirén + kuva Penfoldsin viinitila

Penfoldsin viinitila lanseerasi aiemmin tänä vuonna punaviinin, jonka etiketissä viinin kotipaikaksi on merkitty koko maailma. Uudenlaista ajattelua ja sopeutumista vaaditaan myös viinintekijältä, kun satoa korjataan kahdelta eri mantereelta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kaksi sadonkorjuuta vuodessa

Videopuhelu maapallon toisella laidalle pätkii, kun haastattelin Penfoldsin viinintekijää Stephanie Duttonia. Alkukesä on Suomessa kauneimmillaan, mutta Australiassa on jo syksy. Hektisen sadonkorjuutunnelman pystyy aistimaan tuhansienkin kilometrien päähän.

”Olen parhaillaan Barossan viinialueella. Vastaanotamme rypäleitä ja meno on juuri nyt aika hektistä ja päivät pitkiä”, Stephanie kertoo.

Toisin kuin monet muut viinintekijät, Stephanie on vastuussa kahdesta sadonkorjuusta vuoden aikana – hän nimittäin vastaa viininteosta sekä eteläisellä että pohjoisella pallonpuoliskolla.

”Pääosin olen täällä Barossassa, mutta huolehdin Penfoldsin viininteosta myös Kaliforniassa.”

Ravintolasta enologiksi

Stephanie innostui aikoinaan viineistä työskennellessään Melbournen ravintoloissa. Viinintekijän ura ei ole kuitenkaan viinimaassakaan itsestäänselvyys.

”Olen kaupunkityttö, syntynyt ja kasvanut Melbournessa. Koulussamme viinintekijän ammatti ei ollut ikinä tarjolla uravaihtoehtona.”

Stephanie oli jo kovaa vauhtia matkalla tutkijaksi, kun mielenkiinnon kohde alkoi muuttua.

”Työskentelin opiskeluiden ohella ravintoloissa, kuten monet muutkin, ja huomasin nauttivani siitä paljon enemmän kuin tieteellisestä tutkimustyöstä. Aloin lintsata yliopistosta saadakseni lisää vuoroja ravintolassa. Ei ollut mitään ihanampaa kuin auttaa ihmisiä navigoimaan viinilistojen läpi ja löytämään erilaisia viinejä ympäri maailmaa.”

Stephanie päätyi opiskelemaan Adelaiden yliopistoon enologiaa. Kun maisterin paperit polttelivat taskussa, hän suuntasi suorinta tietä Barossan viinitiloille – ei tosin heti viinintekijäksi, vaan ensin ravintolatöihin.

”Vuonna 2007 minulle avautui mahdollisuus työskennellä Penfoldsin viinitilan ravintolassa. Suunta oli siis selkeä”, Stephanie nauraa.

Muutamaa vuotta myöhemmin hän liittyi Penfoldsin viinintekjiöiden joukkoon vastaamaan punaviinien valmistuksesta. Nyt, kymmenen menestyksekkään vuoden jälkeen, Stephanien käyntikorttia koristaa arvostetut sanat “Senior Winemaker”.

Barossasta Kaliforniaan ja takaisin

”Teen töitä sekä Penfoldsin päämajassa Barossassa että tänä vuonna lanseeratun California Collection -viinibrändin parissa Yhdysvalloissa. Vaikka Kalifornian projekti alkoi kauan ennen kuin aloitin työt Penfoldsilla, niin jokin siinä vetosi minuun.”

Penfolds osti maata Kaliforniasta 1990-luvun loppupuolella. Pian lentokoneessa matkusti kohti Kalifornian kultaista rannikkoa närästyslääkkeiden ja tukisukkien lisäksi myös australialaisia viiniköynnöksen pistokkaita – ja viinintekijöitä. Projekti oli vielä tuolloin puhtaasti kokeellinen eikä kukaan tuntunut tietävän, minne uhkarohkea polku johtaisi.

“Kalifornia-projektin kanssa kysymys ei ollut niinkään “miksi” vaan “miksi ei”, Stephanie sanoo.

Penfoldsin ensimmäinen virallinen vuosikerta Kaliforniassa oli vuonna 2018.

”Kaliforniassa on paljon uutta ja mielenkiintoista, mutta siinä on jotain tuttuakin. Esimerkiksi Etelä-Australian ja Kalifornian ilmastossa on samanlaisia piirteitä, jonka vuoksi viineissämme on tiettyä runsautta.”

Stephanie itse on innoissaan uusien juttujen kokeilusta.

”Penfolds-viinitalon suuruus saatetaan joskus nähdä negatiivisena tekijänä, mutta se antaa myös paljon vapautta ja joustavuutta luoda jotain todella ainutlaatuista. Suuri osa tekemistämme kokeellisista viineistä ei koskaan saavuta kuluttajia, mutta opimme niistä paljon.”

Stephanien mukaan yksi haastavimmista asioista Kaliforniassa oli oppia työstämään paikallisten Cabernet Sauvignon – ja Shiraz-rypälelajikkeiden tanniinirakennetta, joka oli ajoittain suhteellisen napakka.

”Keskustelimme paljon ja vaihdoimme tietoa erilaisista viininvalmistusmenetelmistä paikallisten viinintekijöiden kanssa. Tämä vuorovaikutus on ehkä ollut yksi projektin palkitsevimmista puolista.”

Wine Of The World – viiniä kahdelta mantereelta

Viinimaailman hellimä käsitys viinitarhojen maantieteellisen sijainnin tärkeydestä sai raikkaan tuulahduksen, kun Penfoldsin yhdysvaltalaisen Quantum-lippulaivaviinin etikettiin ei merkittykään alueeksi “Napa Valley” vaan “Wine Of The World”. Viinillä kun on kaksi kotimaata.

”Työnimi tarttui viiniin pysyvästi. Mannertenväliset viinisekoitukset ovat jo pelkästään ilmastonmuutoksen takia hyvin mielenkiintoinen ilmiö – ja ajankohtaisempi kuin haluaisimme myöntää”, Stephanie sanoo.

Australialaisen ja yhdysvaltalaisen viinin sekoitus on laadultaan ja hintalapultaan maailmanluokan punaviini, joka enteilee monella tavalla uudenlaisen ajattelun alkua. Myös korona on tuonut omanlaisensa haasteensa viinintekoon.

”Covid-pandemian vuoksi vuodet 2020 ja 2021 ovat olleet väistämättä hyvin poikkeuksellisia. DHL ja muut lähettipalvelut ovat tulleet todella tutuksi tässä ajassa,” Stephanie naurahtaa ja jatkaa: “Olemme keskellä sadonkorjuuta täällä Australiassa, mutta samalla maistelemme ja valmistelemme Kalifornian viinejä, jotka ovat menossa pullotukseen. Normaalisti joko minä tai viinintekijä Andrew Baldwin olisi Kaliforniassa 6–8 viikon välein, mutta nyt näytteet lentävät mantereiden väliä meidän sijastamme.”

Andrew on paitsi Stephanien kollega, myös puoliso.

”Olemme Andrewn kanssa toistemme tukena ja se auttaa paljon. Työmatka Kaliforniassa saattaa kestää kuukauden tai viikon, joten vietämme normaalisti siellä yhteensä noin kolmasosan vuodesta. Elämämme on aika hektistä, mutta nautimme siitä paljon.”

Lue lisää

Tour de Australia – matka aussiviinien saloihin

02.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Viinimatka Amerikkaan: Yhdysvaltojen viinialueet ja -rypäleet

05.03.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Sonoman vastuulliset viinit

05.03.2024 Ilkka Sirén + kuvat Anne-Claire Thieulon

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä