Ihanat, kamalat natuviinit – mikä ihmeen natural?

Natuviinit jakavat yleensä ihmiset kahtia: niitä joko rakastaa tai vihaa. Henkilökohtaisesta preferenssistäsi riippumatta on hyvä tietää, mitä viiniä lasistansa kulauttelee. Mikä siis tekee natuviinistä natun ja mitä se oikein tarkoittaa?

27.08.2021 Viinilehden toimitus + kuvat Shutterstock + Sami Piskonen

Natuviini
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Natuviinin määritelmä

Natuviineillä ei ole virallista määritelmää, eikä sen valmistus ole kontrolloitua. Yleiset minimivaatimukset natuviineille ovat luomu- tai biodynaaminen viljely, käyminen ilman jalostettuja hiivakantoja, lisättyä sokeria tai muita lisäyksiä, vähäinen rikin käyttö sekä luonnollinen kirkastus ja pullotus ilman filtteröintiä. Rypäleet ovat tyypillisesti käsinpoimittuja ja ne tulevat yleensä pienntuottajatiloilta. Koska viinejä ei kirkasteta tai suodateta, kuuluu niiden ominaispiirteisiin hieman samea ulkoasu.

Natuviini

Miltä se sitten maistuu?

Natuviinit saattavat joskus muistuttaa makumaailmaltaan enemmän jopa kombuchaa tai sour-olutta, kuin perinteisiä viinejä. Valmistustapansa vuoksi natuista saattaa löytyä myös saksalaisen vehnäoluen makeita ja hiivaisia aromeita. Natuviinejä on tarjolla kuitenkin laidasta laitaan, enemmän perinteistä viinityyliä muistuttavista hedelmäisistä ja selkeistä viineistä funkeihin, hiivaisiin ja happamiin pullotteisiin. Maistamalla löydät oman suosikkityylisi ja -viinisi.

Natuviinejä valmistetaan niin valkoisista kuin punaisista rypäleistä ja tarjolla onkin jatkuvasti laajentuva valikoima valkoviinejä, punaviinejä, luonnollisesti kuplivia kuohuviinejä eli Pet Nat -viinejä, pidemmällä kuorikontaktilla valmistettuja valkoviinejä eli oranssiviinejä, sekä roseeviinejä.

Natuviini
Kuva: Sami Piskonen

Puhu natua

Oranssiviini

Oranssiviinistä puhutaan usein natuviinien kanssa, vaikka kyseessä on valmistustapa siinä missä puna-, valko- ja roseeviinissäkin. Oranssiviinit valmistetaan pidemmällä kuorikontaktilla rypälemehun kanssa, jolloin rypäleiden kuorista irtoavat aromit ja väri tekevät valkoviinistä oranssia. Oranssiviini on siis valkoviinirypäleistä punaviinimenetelmin tehtyä viiniä.

Petillant Naturel eli Pet Nat

Petillant Naturel, eli Pet Nat tarkoittaa ranskaksi luonnollisesti kuplivaa. Oranssiviinin tavoin se on myös tekotapa, eikä välttämättä aina viittaa natuviineihin – mutta monet Pet Natit ovat natuviinejä. Yksinkertaistettuna Pet Nat on kesken alkoholikäymisen pullotettua viiniä, jolloin käyminen jatkuu pullossa luoden luonnolliset kuplat viiniin. Valmistustavasta käytetään myös nimeä méthode ancestrale.

Vin de Soif ja Glou Glou

Vin de Soif on ranskaa ja se tarkoittaa vapaasti käännettynä “janoviiniä”. Janoviineissä on usein matala alkoholiprosentti, raikas hapokkuus ja usein hyvin juotava ja suunmyötäinen maku. Glou Glou -termiä käytetään niin ikään helposti juotavista viineistä, joita on helppo nauttia sellaisenaan. Helposti kulauteltavat janoviinit tarjoillaan hyvin viilennettyinä ja ne ovat herkullisia seurusteluviinejä.

Biodynaaminen

Natuviinit eivät suinkaan aina ole luomu- tai biodynaamisin metodein tuotettua. Nämä viljely- ja tuotantotavat kuitenkin kulkevat usein käsi kädessä natuviinien kanssa. Biodynaaminen viljely on spirituaalis-eettis-ekologinen lähestymistapa joka perustuu luonnonvarojen kestävään käyttöön. Se muistuttaa monilta osin luomuviljelyä, mutta lisäksi siinä huomioidaan tarkkaan astrologisia aspekteja, kuten kuun ja tähtien liikkeitä ja niiden vaikutusta viljelyyn ja sadonkorjuuseen.

Natuviini

Spontaanikäyminen

Spontaanikäymisellä tarkoitetaan alkoholikäymistä niillä hiivoilla, jotka ovat rypäleen kuorissa sekä viinitilalla luonnostaan. Eli rypälemehuun ei lisätä jalostettuja kaupallisia hiivoja käymisen aloittamiseksi.

Hiirimäisyys

Hiirimäisyys on yksi viinin vioista, jota esiintyy lähes yksinomaan naturalviineissä niiden rikittömyyden tai hyvin matalapitoisen rikkioksiditason vuoksi. Nimi viittaa hiirihäkkimäiseen oljen ja viljan aromiin viinin jälkimaussa. Osa ihmisistä havaitsee hiirimäisyyden herkemmin, osa ei lainkaan. Hiirimäisyys ilmenee usein 15-60 minuutin sisällä viinin avaamisesta.

Natujen juominen ja säilöminen

  1. Juo natut pääsääntöisesti nuorena
  2. Säilytä viinit viinikaapissa, viinikellarissa tai  jääkaapissa
  3. Käsittele varoen kuljetuksen jälkeen
  4. Säilytä valolta suojattuna

Maista nämä

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.