viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Pinot Meunier
Opi viineistä

Pinot Meunier on muutakin kuin samppanjan kolmas pyörä

11.03.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock

Pinot Meunier on yksi yleisimmin samppanjassa käytetyistä rypäleistä Chardonnayn ja Pinot Noirin lisäksi. Se tuo samppanjaan nuorta hedelmällisyyttä, täyteläisyyttä ja runsautta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pinot Meunier – Pinot Noirin mutaatio

Pinot Meunier on Pinot Noirin klooni – siis geneettisesti sama lajike, jolla on hieman erilaiset ominaisuudet. Pinot Noirille tämä ei ole tavatonta. Sillä on kymmeniä eri klooneja. Yleensä niitä kutsutaan vain numerolla, kuten 115, 667 tai 777.

Pinot Meunier ei kuitenkaan ole aivan tavallinen klooni. Se on kimeeri. Kimeerilä on kaksi tai useampia geneettisesti erilaisia solukantoja. Pinot Meunierin toinen solukerros on identtinen Pinot Noirin kanssa, mutta toisessa on mutaatio, joka tekee rypäleistä hieman pienempiä ja aiheuttaa pienten ohuiden karvojen kasvua lehtien alapinnalle. Valkoisesta jauhomaisesta lehden alapinnasta lajike saa nimensäkin. Meunier tarkoittaa mylläriä.

Muutakin kuin samppanjan kolmas lajike

Pinot Meunier tunnetaan erityisesti samppanjan kolmantena lajikkeena, vaikka sen viljelyala alueella on suurempi kuin Chardonnayn. Pinot Meunier kasvaa erityisesti Vallée de la Marnen viileillä ja hallaherkillä, osin pohjoiseen päin laskevilla rinteillä. Siellä se pärjää selvästi Pinot Noiria paremmin tuottamalla hyvähappoista, mutta myös riittävän makeita rypäleitä. Myös Montagen de Reimsin pohjoisrinteiltä löytyy Pinot Meunieria.

Pinot Meunierin salaisuus on sen melko lyhyessä kasvukaudessa. Sen silmut aukeavat melko myöhään usein vasta keväthallojen jälkeen. Toisaalta se kypsyy melko nopeasti, usein ennen pahimpia syyssateita. Siksi sato on usein virheetöntä.

Yleisen käsityksen mukaan Pinot Meunier antaa viiniin nuorta hedelmäisyttä, muttei kypsytyskestävyyttä. Toisaalta sen on huomattu antavan viineihin täyteläisyyttä ja runsautta. Unohtaa ei myöskään sovi Pinot Meunierin satoisuutta, joka tuo puhtaita euroja tuottajan tilille suuremman tuotannon muodossa.

Tunnetuin Pinot Meunierin arvostaja on Krug, jonka Grande Cuvéessa on merkittävä osuus Pinot Meunieria. Krugin perusviinit voivat olla jopa kymmenen vuotta vanhoja ja viiniä kypsytetään pitkään ennen myyntiin tuomista, joten Pinot Meunierin kypsytyskestävyyttä voi arvioida myös tässä valossa.

Rosoisuutta, syvyyttä ja eleganssia

Nykypolven viiniä tekevät viljelijät arvostavat lajikkeiden yksilöllisyyttä, eikä Pinot Meunier ole poikkeus. Näihin Pinot Meunierista lajikeviiniä tekevien tuottajien joukkoon kuuluu paitsi likikulttimaineeseen noussut Jérôme Prévost, jonka roseesamppanjan punaviinikin on Pinot Meunieria, myös Egly-Ouriet, Georges Laval ja Francoise Bedel.

Parhaimmat Pinot Meunier -samppanjat ovat omalla tavallaan hieman rosoisia, mutta niiden runsas hedelmäisyys ja erinomainen hapokkuus antavat niihin syvyyttä ja eleganssia.

Pinot Meunier maailmalla

Pinot Meunieria viljellään Champagnen lisäksi erityisesti Saksassa, jossa se tunnetaan harhaanjohtavalla nimellä Schwarzriesling. Toinen synonyymi viittaa mylläriin: Müllerrebe. Lisäksi Saksassa tunnetaan myös Samtrot, joka on Pinot Meunierin mutaatio.

Saksan pinot meunierit ovat punaviinejä, joiden laatutaso ei useimmiten häikäise. Väri on tummempi kuin Pinot Noirilla, mutta moniulotteisuutta tarvittaisiin lisää. Badenissa kenties onnistutaan parhaiten. Eniten viljelyksiä on Württenbergissä, jossa suuri osa rypäleistä päätyy paikalliseen roseviiniin Schillerweiniin.

Muiden maiden kuohuviineistä Pinot Meunieria löytyy satunnaisesti. Rypälettä viljellään vähän Sonomassa. Myös Englanissa on orastavaa kiinnostusta lajikkeeseen. Australiassa siitä on tehty Grampiansin alueella myös punaviinejä.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: samppanja arjessa ja juhlassa

16.05.2024 Teksti Wenla Wallin + kuvat Pommery, Champagne Deutz ja Gosset

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Avaa viinipullo tyylillä! Näin korkkaat pikkujoulut

22.11.2023 Video Splendido Food + Kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä