Paukku puolukkaa vai lasi punaviiniä?

Tuore tutkimus todisti puolukkamehun terveyshyödyt ja sai suomalaiset ostamaan mehuhyllyt tyhjiksi. Saako punaviinistä saman terveyshyödyn?

09.03.2020 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä

Puolukan terveyshyödyt ovat hyvin tiedossa. Saavuttaakohan punaviini terveystuotteen aseman tulevaisuudessa?
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Anne Kivimäen väitöstutkimus osoittaa, että pitkäaikainen puolukkamehun juominen voi alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa. Puolukan vaikutusten taustalla on hyvin todennäköisesti polyfenolit. Polyfenoleja on monenlaisia, ja niitä löytyy myös punaviinistä.  Sekä puolukassa että punaviinissä esiintyviä polyfenoleita ovat esimerkiksi flavanolit, resveratroli ja proantosyanidiinit, eli kondensoituneet tanniinit. Voisiko punaviini olla seuraava terveysjuoma?

Punaviinin yhteyttä sydän- ja verisuonisairauksiin on tutkittu jonkin verran. Maltillisella käytöllä voi tutkimusten mukaan olla edullisia vaikutuksia. Tutkimuksessa, jossa vertailtiin puna- ja valkoviinin, oluen sekä viinan vaikutusta suoliston mikrobistoon, todettiin punaviiniä juovien suoliston mikrobiston olevan monipuolisempi ja terveempi kuin muita alkoholijuomia nauttivien henkilöiden.

Vielä ollaan kuitenkin kaukana tilanteesta, jossa lääkärit suosittelisivat punaviiniä hoidoksi sairauksiin tai terveysvaikutteiseksi tuotteeksi. Mikä on hyväksi sydämelle tai suolistolla, voi olla pahaksi maksalle ja haimalle. Siihen asti on turvallista nauttia säännöllisesti puolukkamehua ja kerätä talteen puolukan terveyshyödyt.

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.