Top-viinit

TOP 6: Espanjalaiset viinit

13.02.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen, pullokuvat Alko

Espanjalaiset viinit. Maista nyt kiinnostavat tyylit ja lajikkeet. Poimimme Alkosta kuuden viinin värisuoran: valkoista, oranssia, punaista ja kuohuvaa.

Espanjalaiset viinit kiinnostavat ja maan eri viinialueilta tulee mielenkiintoisia laatuviinejä, joita on saatavilla Suomessakin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joidenkin viinien saatavuus on varsin rajallinen.

Gramona La Cuvée Corpinnat Brut 2015

Corpinnnat, Penedès, Espanja, Tilausvalikoima 904247, 25,98 €

Maineikas perheomisteinen Gramona on Corpinnat-tuottajakollektiivin johtotähtiä. Talon La Cuvée on malliesimerkki raikkaasta ja elegantista Corpinnat-tyylistä. Viini on valmistettu sertifioiduista luomu- ja biodynaamisista Xarel-lo, Macabeo ja Parellada-rypäleistä. Viiniä on pullokypsytetty hiivasakkojen kanssa reilu 30 kuukautta ennen sakanpoistoa ja korkinvaihtoa (disgorge), jolloin sille on tehty noin 6 g/l sokerinlisäys (dosage). Kuiva kuohuviini tarjoaa aromeiltaan granny smith -omenaa, hentoa yrttisyyttä ja tyylikästä paahteisuutta. Ryhdikkyyttä makuun tuo reipas hapokkuus ja sähäkät kuplat.
Ruoka: Aperitiiviksi sekä kala- ja äyriäisruokien seuraan.

Recaredo Terrers Brut Nature 2014

Corpinnat, Penedès, Espanja, Tilausvalikoima 919327, 29,95 €

Niin ikään Corpinnat-nokkahahmo, huippuarvostettu Recaredo tunnetaan pitkään kypsytetyistä vuosikertakuohuviineistään, jotka valmistetaan brut nature -tyyliin. Viineille siis ei tehdä sokerinlisäystä sakanpoiston ja uudelleenkorkituksen yhteydessä. Terrers 2014 on sekoitus Xarel-loa ja Macabeota sekä pikkiriikkisen Parelladaa. Biodynaamista viiniä on pullokypsytetty luonnonkorkin alla liki 40 kuukautta hiivasakan kanssa. Rakenteikas, rutikuiva ja rapsakka, kerroksellinen kuohuviini tulvii kypsää valkeakuulasomenaa, sitrushedelmiä sekä ihastuttavaa kermaisuutta ja suolaisuutta. Terhakkaat kuplat tukevat sitrusmaisen hapokkuuden luomaa selkärankaa.
Ruoka: Selkeäpiirteiset kalaruoat ja sellaisenaan fiilistelyyn.

Vinkki: Maista näiden kahden (Recaredo ja Gramona) legendaarisen tuottajan viinit rinnakkain ja saat mainion kuvan mistä Corpinnat-viineissä on kysymys. Väijy myös tilojen pidempään kypsytettyjä lippulaivaviinejä.

Ailalá 2018

DO Ribeiro, Galicia, Espanja, Alko 526537, 14,61 €

Kolmen nuoren viinintekijän projekti Ailalá-Ailalelo on raikas tuulahdus Luoteis-Espanjan vehreästä Galiciasta DO Ribeiron alueen Avian laaksosta. Aluetta pidetään Treixadura-rypäleen parhaimpina kasvupaikkoina. Usein se hukataan Galician blendeihin, mutta taitentehtynä lajike loistaa soolona. Biodynaamisin periaattein viljelty Treixadura on käynyt villihiivoilla ja kypsynyt 7 kuukautta terästankeissa, joista 4 sakkojen kera. Kuiva viini on aromikas ja kypsän, eksoottisen hedelmäisyytensä ansiosta suuntäyttävä. Se tuo mieleen aprikoosin, sokeroidut sitrukset sekä kukkaiset ja mausteiset piirteet. Verigreippinen hapokkuus antaa maulle sen vaatimaa ryhtiä.
Ruoka: Runsasmakuiset kalat ja äyriäiset sekä vaalea liha. Tarjoa tapasten kyljessä!

Loxarel A Pèl Blanc 2018

Penedès, Espanja, Erikoiserä 591757, 19,99 €

Timanttinen löytö Alkon alkuvuoden erikoiserästä! Oranssi naturalviini on syntynyt Kataloniassa Penedèsin alueella biodynaamisesti viljellyistä Xarello-rypäleistä. Lajike toimii hienosti kuorikontaktiviineissä ja Loxarelin perhetilan oranssiviini on tästä vaikuttava esitys. Se on käynyt ja kypsynyt villihiivoilla kuorien kanssa saviruukuissa 6 kuukautta. Viiniä ei ole kirkastettu tai suodatettu eikä siihen ole lisätty sulfiitteja. Viinin aromimaailma on syvä ja moni-ilmeinen. Siitä bongaa kypsää omenaa, persikkaa, appelsiinia sekä yrttisyyttä ja anismaisia sävyjä. Tiivis hapokkuus ja pitkän kuorikontaktin tuoma tanniinisuus luovat makuun särmikkyyttä ja pituutta.
Ruoka: Runsaat sieniruoat, vaaleat lihat. Kokeile reilulla parmesaanilla aateloidun veriappelsiinirisoton kanssa!

Gran Cerdo 2018

Rioja, Espanja, Tilausvalikoima 915367, 14,98 €

Jos Rioja tuo mieleen yksinomaan konsentroituneet tammijytkyt, on aika tuulettaa mielikuvaa. Kahden anarkisti-naturalviinintekijän The Wine Love -yhteisprojekti on freesi, riojalainen naturalviini. Se on sekoitus Tempranilloa (90%) ja Gracianoa (10 %). Laatuluokitukseltaan viini on Vino de Mesa, eli pöytäviini. Tarhatyöskentely on sertifioimatonta biodynaamista. Viini on käynyt villihiivoilla ja kypsynyt sementtitankeissa 12 kuukautta. Sitä ei ole suodatettu ja sulfiittien lisäys on olematon. Keskitäyteläinen ja mehukas viini tuo mieleen metsämansikat, kirsikat ja roseepippurin. Todella raikas hapokkuus ja pehmeät tanniinit pitävät paketin ryhdissään.
Ruoka: Monikäyttöinen! Testaa possuribsien ja pastojen kanssa. Toimii myös ilman ruokaa. Tarjoa hieman viilennettynä.

Can Rafols dels Caus Sumoll 2015

DO Penedès, Espanja, Tilausvalikoima 911091, 26,48 €

Sukupuuton partaalla käyneestä Katalonian alkuperäislajike Sumollista syntyy kiinnostavia – ja harvinaisia – lajikeviinejä. Can Ràfols dels Causin tilalla Massís del Garrafin alueella Penedesissä 50-vuotiaista köynnöksistä valmistettu yhden tarhan luomuviini on käynyt villihiivoilla terästankissa. Se on kypsynyt nelisen kuukautta kastanjatynnyreissä. Huumaava tuoksu tuo mieleen kypsät punaiset kirsikat ja omenat, sokeroidut karpalot sekä maanläheisyyden. Keskitäyteläinen maku on lajikeuskollisesti rustiikkisluonteinen ja seuraa nätisti tuoksua. Kirsikkainen hapokkuus nostaa välittömästi veden kielelle, pehmeiden tanniinien supistaessa suuta.
Ruoka: Aromikkaat ja hapokkaat ruoat, kuten punajuuri-vuohenjuustopaistos tai pienriistapadat. Soljuu alas myös sellaisenaan. Tarjoa hieman viilennettynä.

Espanjalaiset viinit – lasissa tuoksuu viinivallankumous

Vastaavia artikkeleita

Espanjalaiset viinit – lasissa tuoksuu viinivallankumous

03.02.2020 Kalle Naatula + Kuva Sami Piskonen, henkilökuvat Kalle Naatula

Myrsky kuohuviinilasissa – cava vai corpinnat?

25.03.2019 Sanna Pöyry + Kuvitus Sami Kaarakainen

Kolme viiniä viileästä Galiciasta

05.01.2015 Viinisuositukset Antti Uusitalo + Kuvat Lasse Lecklin