Opi viineistä

Katalonian kunkku Xarello

11.09.2019 Kalle Naatula Kuva: Shutterstock

Miltei yksinomaan Espanjan Kataloniassa kasvava lajike tarjoaa erikoisherkkua. Kuplilla ja ilman.

Lajike tunnetaan parhaiten cava-kolmikosta: Xarello, Macabeo, Parellada. Siitä tykätään sekoitteissa varsinkin runsaan hapokkuutensa vuoksi, joka tuo viineille selkärankaa sekä ikääntymispotentiaalia. Cavojen pitkäikäisyys onkin sulka Xarellon hatussa – testaa vaikka Gramonan kypsyneitä kuplivia.

Viime aikoina Xarellosta on tehty paljon myös kuplattomia viinejä. Kiinnostavimmat pullotteet löytyvät Katalonian ala-alueilta, monimuotoisesta Penedèsistä sekä piskuisesta Alellasta, jossa rypäle tunnetaan Pansa Blancana.

Hapokkaalle ja bitterisellekin Xarellolle tyypillisimpiä aromeja ovat omenat, päärynät, sitrushedelmät sekä välimerellinen yrttisyys javiehkeä anismaisuus.

Rotevammat versiot hyötyvät kypsytyksestä hiivasakkojen kanssa. Se kun tuo viinin suutuntumaan painoa ja leveyttä. Pientuottajat tekevätkin intensiivisempiä xarellojaan kasvavissa määrin amforoissa ja tammen ohella kastanjatynnyreissä. Lisäksi siitä tehdään meheviä kuorikontaktiviinejä. Xarello on siis mukautuvainen tapaus – villeimmillään sitä blendataan nyt punaisten alkuperäislajikkeiden, kuten Sumollin, kanssa.

Kävin juuri Kataloniassa toista kesää putkeen ja liputan alueen meininkiä naturalviinien ympärillä. Tämän päivän kuumimmista tuottajista erityismaininnan saavat Mas Candí ja La Salada. Näiden kaverusten xarellot – ja monet muut viinit – ovat liikuttavan hyviä!

Maista mutantti

Xarellosta on myös pinkkikuorinen mutaatio: Xarello Vermell tai Pansa Rosada. Kataloniasta löytyy lähinnä vanhoja köynnöksiä, jotka tuottavat upean konsentroituneita rypäleitä. Harvinaisesta lajikkeesta tehdään valkoista, roseeta, oranssia ja kuplivaa. Etenkin roseet sekä kuorikontaktiversiot hurmaavat.

 

Maku haltuun

Alta Alella Bruant Cava Brut Nature 2015

Xarello 100%

DO Alella, Katalonia, Espanja, Tilausvalikoima 955927, 26,99 €

Perinteisellä menetelmällä valmistettu, luomulaatuinen naturalcava on freesi ja tyylikäs tapaus. Viiniin ei ole lisätty sulfiitteja, eikä myöskään uudelleenkorkitusvaiheessa sokeria (dosage). Kuiva kuplajuoma tarjoaa vihreää omppua, greippiä sekä yrttisyyttä ja paahteisuuttakin. Pirteät kuplat ja hapokkuus ryhdittävät kokonaisuutta.

Ruokasuositus: Aperitiiviksi sekä kala- ja äyriäisruoille – testaa ravuille.

Löytö ravintolasta

Herkullista Clos Lentiscus Perill Blancia (2017) saa helsinkiläisestä Way Bakery and Wine Barista laseittainkin. Penedèsissä, Garrafin luonnonpuistossa, syntyvä biodynaaminen naturalviini tehdään 80-vuotiaista Xarello-köynnöksistä. Viini on käynyt ja kypsynyt amforoissa sakkojen kera kuusi kuukautta. Intensiivinen viini on suuntäyttävän hedelmäinen sekä lajikeuskollisesti anismainen ja sitruksisen hapokas – myös kermainen ja mausteinen. Maista burratan tai metsäsieni-annoksen seurana.

waybakeryandwinebar.fi

Vastaavia artikkeleita

Savua rypäleissä – miten maastopalot vaikuttavat viineihin?

07.01.2020 Teksti Mika Vanne

Uusi, vanha oranssiviini

02.09.2019 Samuli Pasanen Kuva: Laura Riihelä

Koolla on väliä

15.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock