viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Stuart Pigott
Kolumnit

Stuart Pigott: Toisenlainen Israel

23.07.2018 Stuart Pigott

Viinilehden kolumnisti Stuart Pigott on napakoilla mielipiteillään viinipiirejä ravisteleva brittiläinen kirjailija ja toimittaja. Tällä kertaa hän mutustelee israelilaisia viinejä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Israel tekee huippulaatuisia viinejä, mutta saa vain harvoin kiitosta niistä. Moni tuntuu ajattelevan, että mikä tahansa maata koskeva positiivinen kommentti voidaan tulkita poliittisesti epäkorrektiksi. Suurin osa näin ajattelevista ihmisistä ei ole koskaan käynyt Israelissa, joten heidän tietonsa 9 miljoonan asukkaan maasta ja sen 5 500 hehtaarin viiniviljelyksistä perustuvat vain mediasta tulleisiin mielikuviin. Se vaikuttaa myös siihen, miten he israelilaisiin viineihin suhtautuvat.

Jotta ymmärtäisi israelilaisten viinien nykyisen laadukkuuden ja maan monimutkaisen sosiaalisen tilanteen, on hyvä käydä paikan päällä.

Ze’ve Dunie oli aikaisemmin elokuvantekijä, mutta nykyään hän pyörittää Sea Horse -viinitilaa Judean Hillsissä. Tila on edistyksellinen monessa asiassa. Suurin osa hänen työntekijöistään on palestiinalaisia. Juutalaiset ja muslimit työskentelevät tilalla hyvässä sovussa, kuten monella muullakin tilalla Israelissa. Mitä taas tulee tilan viineihin, Ze’ve on vakuuttunut, että tilan Rhône-tyyliset, usean lajikkeen sekoiteviinit ovat tulevaisuutta. Äskettäin hän todisti tätä Berliinissä sokkotastingissa, jossa hän paritti Antonie-viininsä eri vuosikertoja Châteauneuf du Papen huippuviinien kanssa. Vaikka tastingin paras viini tulikin Ranskasta, moni Ze’vesin viineistä pärjäsi loistavasti vertailussa.

Tietenkin Israelissa on myös muita kiinnostavia viinintekijöitä. Vähän matkan päästä Sea Horsesta on Tzoran viinitila, jossa toimii viinintekijänä Master of Wine -tutkinnon äskettäin suorittanut, kosmopoliitti Eran Pick. Hän tekee muutamia uskomattoman upeita viinejä Cabernet Sauvignonista. Esimerkiksi tilan Misty Hills 2015 voisi seistä ylpeänä minkä tahansa parhaimman Napa Valleyn punaviinin vieressä. Pickin viinit ovat mielestäni useimpia kalifornialaisia elegantimpia – kiitos tyylikkäiden tanniinien ja eloisien happojen.

Vaikka Israelin kuumat ilmasto-olosuhteet suosivat punaisten rypäleiden kasvattamista, maassa tehdään myös uskomattoman raikkaita ja herkullisia valkoviinejä Chardonnaysta ja Sauvignon Blancista. Hän valmistaa myös laadukkaita Mosel-tyylisiä viinejä Rieslingistä. Varsinkin Doron Rav Spheran viinitilalta luo kollegoineen Israeliin aivan uudenlaisia valkoviinikulttuuria.

En siis näe yhtään syytä, miksei israelilaisia viinejä voisi ylistää samalla tavoin kuin chileläisiä, uusiseelantilaisia tai kreikkalaisia viinejäkin.

Stuart Pigott

Brittiläinen kirjailija ja toimittaja, sekä Viinilehden pitkäaikainen kolumnisti

Lue lisää

Stuart Pigott: Ahaa-elämyksiä Ranskasta

29.05.2018 Stuart Pigott

Millaista on maistaa 433 laatuviiniä 2 päivässä – ja sylkeä ne kaikki pois

10.02.2017 Mikko Numminen + kuvat Deutsches Weininstitut

Viinimailla Israelissa

10.04.2014 Tiina Rantanen + Kuvat ja video Jarno Kovamäki + Videoeditointi Mikko Tanskanen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä