viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Stuart Pigott
Kolumnit

Stuart Pigott: Ahaa-elämyksiä Ranskasta

29.05.2018 Stuart Pigott

Viinilehden kolumnisti Stuart Pigott on napakoilla mielipiteillään viinipiirejä ravisteleva brittiläinen kirjailija ja toimittaja. Tällä kertaa hän kokee ahaa-elämyksiä perinteisiltä viinialueilta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Monen mielestä on vaikeaa oppia ymmärtämään viinejä. Ja hämmennyksen ymmärtää, kun katsoo minkä tahansa suuren viinikaupan valikoimaa. Eri merkkejä on valtavasti. Kuulin hiljattain, että maailmassa on yli miljoona erilaista viinibrändiä. Voivatko edes ammattilaiset tietää, miltä ne kaikki maistuvat? Eivät tietenkään. Viinimaailma on monimutkainen, mutta niin ovat autot, politiikka, jääkiekko ja oopperakin – ainakin, jos suhtautuu niihin vakavasti.

Eittämättä joidenkin viinialueiden (kuten esimerkiksi Koillis-Italian tai Saksan) erityispiirteiden tunnistaminen on haasteellista, koska niillä viljellään lukuisia eri lajikkeita. Mutta juuri monipuolisuus tekee näistä alueista myös kiehtovia.

Eikä Bordeaux’kaan monine laatuluokituksineen ole kovin yksinkertainen. Tosin, Bordeaux’n viineistä on saatavilla niin paljon niin hyvää tietoa ja niitä voi maistella niin monissa eri paikoissa, että alueen ominaispiirteet voi oppia tunnistamaan melko nopeasti. Jopa minä olen oppinut, vaikken mikään nero olekaan.

Ongelmallisimpia ovat ne viinialueet, joista on muodostunut monelle jo harrastuksen alkuvaiheessa tietty mielikuva. Näistä alueista jopa jaetaan tietoa, joka ei välttämättä enää ihan pidä paikkaansa. Monet viinikirjat esimerkiksi kertovat, että Alsacen tärkein rypäle on Gewürztraminer. Ja totta onkin, ettei mikään toinen viinialue ole keskittynyt Gewürztramineriin yhtä antaumuksella. Mutta se ei ole koko totuus. Jo monta vuotta sitten Riesling nousi Alsacen tärkeimmäksi rypäleeksi. Ja kuinka moni viinitietäjä tietää tämän? Yllättävän harva.

Eikä tässä vielä kaikki. Mielikuvamme Alsacen viinialueesta on vinoutunut vieläkin syvemmällä tasolla. Tajusin nimittäin vasta hiljattain, että jopa 27 prosenttia Alsacen viineistä on kuohuvia. Tämä tarkoittaa sitä, että Champagnen ja Loiren jälkeen Alsace on yksi Ranskan tärkeimmistä kuohuviinialueista!

Eikä alueen kuohuviinit ole todellakaan huonoja. Jos epäilet väitettäni, maistapa Dirler-Caden, Murén, Pfisterin tai Zusslinin kuohuvia. Saatat hämmästyä.

Stuart Pigott

Viinilehden kolumnisti Stuart Pigott on napakoilla mielipiteillään viinipiirejä ravisteleva brittiläinen kirjailija ja toimittaja.

Lue lisää

Stuart Pigott: Toisenlainen Israel

23.07.2018 Stuart Pigott

Millaista on maistaa 433 laatuviiniä 2 päivässä – ja sylkeä ne kaikki pois

10.02.2017 Mikko Numminen + kuvat Deutsches Weininstitut

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä