Matkat

Viinimailla Israelissa

10.04.2014 Tiina Rantanen + Kuvat ja video Jarno Kovamäki + Videoeditointi Mikko Tanskanen

Israel ei ole viinintuottajana kovinkaan tunnettu, mutta maan viineistä monet kestävät hyvin kansainvälisen vertailun. Vaikka Israelissa on poliittisia ristiriitoja, uskonto ja viini elävät maassa sulassa sovussa.

Katso videolta viinitilan uskonnollisena neuvonantajana toimivan rabbi Shalom Aronzon haastattelu Israelista.

viini_0314_israel_juttukuva

Israelissa valmistettiin viiniä yli 2000 vuotta ennen kuin kreikkalaiset ja roomalaiset toivat viiniköynnöksen Eurooppaan. Viinintuotanto oli huipussaan noin 500 vuotta eKr. eli aikakaudella, jota juutalaiset kutsuvat Jerusalemin toisen temppelin aikakaudeksi.

Tänä päivänä viini on tärkeä osa Israelissa asuvien juutalaisen yhteisöllisyyttä, uskonnollisuutta ja perhe-elämää. Poikalapset saavat ensimmäisen viinisiemauksensa kahdeksan päivän ikäisenä ympärileikkauksen yhteydessä. Jokainen sapatti alkaa viinin siunauksella.

Viini ja uskonto elävät siis Israelissa sulassa sovussa, vaikka poliittiset ja sotilaalliset konfliktit repivätkin maata.

Viini-lehdessä 3/2014 vieraillaan muutamilla israelilaisilla viinitiloilla. Toimittaja ja kuvaaja törmäsivät kierroksellaan muun muassa panssarivaunuihin, ja he joutuivat varomaan tarkka-ampujia hieman aiemmin tapahtuneen ohjusiskun vuoksi.

Yhdellä viinitilalla, Golan Heights Winerylla, he tapasivat tilan uskonnollisen neuvonantajan, rabbi ja viinikouluttaja Shalom Aronzon.

Katso videolta rabbi Shalomin haastattelu Israelin viinimailta. Viinimatkalle luvattuun maahan pääset Viini-lehdessä 3/2014, joka ilmestyy huomenna perjantaina 11.4.2014.


Vastaavia artikkeleita

Provolone on herkullinen italialainen juusto – katso juomasuositukset!

04.05.2021 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

5 x pääsiäisen herkullisimmat reseptit ja viinisuositukset

30.03.2021 Viinilehden toimitus

Mikä magnum-pullossa viehättää?

17.03.2021 Mika Vanne + kuva shutterstock