viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Naturalviini-sanasto

06.02.2018 Samuli Pasanen + Kuva Shutterstock

Alku- eli naturalviinit ovat monien huulilla. Mutta mitä ne ovat? Miten alkuviinien valmistus eroaa "tavallisista viineistä"? Ota termit haltuun, puhu natua.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Alku- eli naturalviinit ovat monien huulilla. Mutta mitä ne ovat? Miten alkuviinien valmistus eroaa ”tavallisista viineistä”? Ota termit haltuun, puhu natua.

Naturalviini tai  alkuviini

Naturalviinillä (puhekielessä usein natuviini) ei ole virallista määritelmää. Yleisesti hyväksytyt minimivaatimukset naturalviineille ovat luomu- tai biodynaaminen viljely, alkoholikäyminen ilman jalostettuja hiivakantoja, lisättyä sokeria tai muita lisäyksiä, vähäinen rikin käyttö sekä luonnollinen kirkastus ja pullotus ilman filtteröintiä. Määrittelyn vaikeudesta kertovat myös erilaiset naturalviinitapahtumat, joista toisiin saa osallistua vaikka viiniä olisi kevyesti suodatettu, käymisen aikana käytetty lämpötilakontrollia ja pullotuksessa käytetty minimimäärä rikkiä. Osa tapahtumista taas ei salli mitään edellä mainituista toimenpiteistä naturalviinien valmistuksessa. Myös naturalviinien tuottajajärjestöt eroavat vaatimuksissaan.

Oranssiviini  tai kuorikontaktivalkoviini

Oranssiviini rinnastetaan usein naturalviineihin, vaikka kyseessä on valmistustapa siinä missä puna-, valko- ja roseeviinissäkin. Monet oranssiviinit ovat nousseet naturalviinien myötä pinnalle, mutta itse termi kertoo pidennetystä kuorikontaktista rypälemehun kanssa, yleensä alkoholikäymisen aikana. Yksinkertaistettuna, oranssiviini on valkoviinirypäleistä punaviinimenetelmin tehtyä viiniä.

Petillant Naturel eli Pet’Nat

Tarkoittaa ranskaksi luonnollisesti kuplivaa ja on oranssiviinin tavoin tekotapa, eikä suoranaisesti viittaa naturalviiniin. Vaikka monet pet’natit ovatkin naturalviinejä, se ei ole välttämättömyys. Yksinkertaistettuna pet’nat on kesken alkoholikäymisen pullotettua viiniä, jolloin käyminen jatkuu pullossa luoden luonnolliset kuplat viiniin. Monet tuottajat kuitenkin uudelleen korkittavat pet’natit samppanjan tavoin poistaen hiivasakan pullosta. Pet’nat tunnetaan myös nimellä méthode ancestrale.

Vin de Soif

Ranskasta vapaasti käännettynä “janoviini”. Ammattilaispiireissä käytetään jonkin verran termiä mehuviini, mutta tämä ei ole yleisesti vakiintunut suomalaiseen viinisanastoon. Termi on kuitenkin hyödyllinen, sillä naturalviini-trendi on tuonut mukanaan paljon viinejä, joissa on matala alkoholiprosentti, raikas hapokkuus ja usein hyvin juotava ja suunmyötäinen maku. Ranskassa näitä usein edullisia viinejä tarjoillaan hyvin viilennettyinä ja ne ovat nimensä mukaisesti helposti kulauteltavia ja monesti myös herkullisia käyttöviinejä.

Biodynaaminen

Biodynaaminen viljely muistuttaa monilta osin luomuviljelyä, mutta siinä huomioidaan tarkkaan myös kuun ja tähtien liikkeet. Käytössä ovat myös erilaiset luonnolliset preparaatit (esim. nokkostee), joiden alkuperä on usein vanhoissa kansanviisauksissa ja perinteissä.

Minimirikki

Epävirallinen termi, jolla tarkoitetaan pientä rikkilisäystä viiniin, usein juuri ennen pullotusta. Pieni lisäys on lähteestä riippuen 10-60 milligrammaa rikkidioksidia (so2) per litra, kun monien viinien lakisääteiset (EU) rajat ovat 160-400 milligrammaa per litra. Rikki suojelee viiniä hapettumiselta ja mikrobiologiselta pilaantumiselta.

Spontaani käyminen

Suurin osa maailman viineistä käy alkoholikäymisen jalostetuilla kaupallisilla hiivakannoilla, jotka lisätään rypälemehuun käymisen aloittamiseksi. Spontaanilla käymisellä tarkoitetaan alkoholikäymistä niillä hiivoilla, jotka ovat rypäleen kuorissa sekä viinitilalla luonnostaan.

Hiirimäisyys

Yksi monista viinin vioista. Esiintyy lähes yksinomaan naturalviineissä, sillä jo hyvinkin pienellä rikkidioksidin lisäyksellä hiirimäisyyttä ei pitäisi kehittyä. Nimi tulee hiirihäkkimäisestä, usein olkeen tai viljamaisuuteen viittaavasta jälkimausta. Hiirimäisyyttä ei haista, sillä se tulee esiin vasta vuorovaikutuksessa syljen kanssa. Osa ihmisistä havaitsee hiirimäisyyden herkemmin, osa ei lainkaan. Vika kehittyy usein 15-60 minuutin sisällä viinin avaamisesta.

 

Lue lisää

Kevään kuplabileet – mätipastaa ja palkittua luomukuohuvaa

Kaupallinen yhteistyö

17.04.2023 Viinilehden toimitus

Ilman lisäaineita, kiitos! 7 x luomuviini-fakta

15.09.2022 Teemu Rinta-Mänty + kuva Shutterstock

Natuvalkkarit: 5 x herkullinen kuorikontaktivalkoviini

18.01.2022 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä