viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Pruuvi pet nat
Pruuvi

Kupliva kevät – pruuvissa neljä persoonallista pét natia

04.03.2024 Aino Tuomikoski

Luonnollisesti ja pehmeästi kuplivat pét natit (pétillant naturel) taipuvat niin juhlamaljoiksi, seurusteluun kuin ruokaviineiksi. Sommelier Aino Tuomikoski poimi pruuviin neljä luonteikasta kuohuvaa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Aino Tuomikoski, sommelier

MINÄ: Elämäni on yhtä viinin viemää. Työskentelen Baskeri & Basson sommelierina ja pidän viinitastingeja. Lisäksi haastan itseäni WSET Diploma -opinnoilla ja sommelierkisoilla. Vapaa-ajalla rentoudun kokkaamalla ja nauttimalla viinejä ystävien kanssa.

ARVOSTAN: Pidän puhtaista, herkullisista ja särmikkäistä viineistä, jotka on tehty mahdollisimman luonnonmukaisesti. Mieluiten nautin natuja sekä biodynaamisia ja kestävän kehityksen periaattein valmistettuja persoonallisia viinejä.

PRUUVASIN: Luonnollisesti kuplivat pét natit (pétillant naturel) tehdään Methode Ancestral -menetelmällä. Osittain pullossa käyvien viinien sameus johtuu pullon pohjalle usein jäävästä hiivasakasta. Pehmeäkuplaiset pét natit ovat ihanan monikäyttöisiä viinejä! Pruuvasin neljä luonteikasta kuplivaa kevään rientoihin ja ruokapöytään.

4 x pét nat

Epic 2022 Meinklang
tilausvalikoima 959822, 18,99 € 

”Epic on kuin lämmin, pehmeä halaus. Jos et ole ennen maistanut pét natia, aloita tällä. Herkullinen kupliva toimii niin juhlamaljana kuin noutopöydän ruokaviininä, mutta sen seurassa on myös helppo upota syvälle omiin ajatuksiin.”

Ulkonäkö: Aavistuksen samea oljenkeltainen väri, heleästi kupliva.

Tuoksu: Pehmeä mutta raikkaan persikkainen ja aprikoosinen. Toisella nuuhkaisulla aukeaa sitruunaa ja ananasta. Hedelmäisyyden ympärillä on paahteisuutta ja mantelin aromeja.

Maku: Kuiva ja kirpsakan hapokas. Kuplat muodostavat hennon kermaisen moussen suuhun ja hapokkuus jää kipristelemään poskia. Aprikoosin, tuoreen ananaksen ja sitruunan aromit johtavat makupalettia, jälkimausta löytyy kermaisuutta ja jogurttia. Mukavan pitkää makua maistelee mielellään.

Ruoka: Varhaiskaalisalaatti sitruunavinegretin ja paistetun halloumijuuston kanssa.

Muuta: Meinklangin viinitila on ollut biodynaamisesti sertifioitu jo vuodesta 2001. Tilalla temmeltää myös lehmiä, hevosia, sikoja, lampaita ja kanoja.

Dion Pet Nat 2022 Schmelzer
tilausvalikoima 950354, 33,89 €

”Nautiskeluun juustojen ja suolakeksien kanssa, mietiskelyyn ja syvällisiin keskusteluihin. Schmeltzerin pét nat on hyvällä tavalla vakava kupliva. Kokeile myös ruokaviininä sitruunarisoton, kelta- ja raitajuurten tai maa-artisokan kanssa.”

Ulkonäkö: Samea ja kullankeltainen. Pienet kuplat.

Tuoksu: Pehmeän paahteinen tuoksu on hieman sulkeutunut. Muutaman lasinpyöräytyksen jälkeen tuoksusta aukeaa sitruunaa, greippiä, ananasta ja hentoa banaania, vähän myöhemmin myös savua ja soraa.

Maku: Kuiva, täyteläinen ja kompleksinen. Savuiset ja soraiset maut sekoittuvat suussa tuoksustakin löytyviin trooppisiin hedelmiin. Kuplat pysyvät suussa pehmeänä mattona ja korkea hapokkuus karhentelee poskia. Maku viipyilee suussa.

Ruoka: Paahdetut kelta- ja raitajuuret parmesaaniraasteella. Kermainen maa-artisokkakeitto tai sitruunarisotto.

Muuta: Luomu, biodynaaminen, vegaaninen.

Alta Alella AUS Pet Nat Rosé 2021
tilausvalikoima 931825, 24,99 €

”Alkavan kevään juhlamalja! Kun hiekat on harjattu kaduilta, aurinko alkaa lämmittää, linnunlaulu yltyy ja ulkona tarkenee nauttia lasillisen, korkkaa tämä roseekupliva. Viini on tyylikäs vietävä myös brunssille tai tupaantuliaisiin.”

Ulkonäkö: Hieman samea, haalean tiilenpunainen väri. Pienet kuplat.

Tuoksu: Raikkaan kukkaisuuden jälkeen tuoksusta voi erottaa mansikkamehua, punaherukkaa, luumua ja mustikkaa. Taustalta löytyy myös persikkaa.

Maku: Kuiva, kevyt ja marjaisa. Maussa tuoksun kukkaisuus väistyy mansikkamehun, mustikan, punaherukan ja persikan tieltä. Heleää hedelmäisyyttä raikastaa viinin korkea hapokkuus ja pehmeät kuplat. Kepeä ja helposti lähestyttävä roseekuohuva – myös niille, jotka eivät ole perinteisen kuohuviinin ystäviä.

Ruoka: Klassiselle pestopastalle: tagliatellea, basilikapestoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja pecorinoa.

Muuta: Katalonialaisen Alta Alellan viinitilalle pääsee Barcelonan keskustasta lähijunalla!

Noita Pet Nat 2023
Noita Winery, Suomi, tilausvalikoima 921233, 19,99 €

”Tämä marjaisa pét nat toimii piknik- tai mökkiviininä silloinkin, kun käytössä ei ole oikeita viinilaseja. Kotimainen roseekuohuva on hauska kuriositeetti illanviettoon ja kinkkinen yllätyspullo rentoon sokkomaisteluun.”

Ulkonäkö: Intensiivisen punertava. Pienet kuplat.

Tuoksu: Aluksi hieman sulkeutunut, vaatii pyörittelyä lasissa auetakseen. Hetken päästä tuoksusta löytyy vadelmaa, mansikkaa, karpaloa ja punaherukkaa. Taustalla tuoksuu myös appelsiini ja kokonaisuutta raikastava minttu.

Maku: Kuiva ja ilmavan raikas. Kaikki kotimaiset tuoreet metsämarjat kilpailevat huomiosta makupaletilla, mukana on myös karhunvatukkaa ja mustaherukkaa. Ryhdikäs hapokkuus tukee viinin pehmeitä kuplia. Kulauteltavan kevyt ja energinen pét nat.

Ruoka: Tomaatti-fetapiirakka ja dijonvinegretillä maustettu vihreä salaatti.

Muuta: Suomalainen glou glou -viini valmistetaan Fiskarsissa. Pét nat on tehty Itävallan Burgenlandissa kasvatetuista tuontirypäleistä. Viinintekijä suosittelee, ettei sakkaa sekoiteta ennen pullon avaamista ja viinin tarjoilua.

Lue lisää

Avaa viinipullo tyylillä! Näin korkkaat pikkujoulut

22.11.2023 Video Splendido Food + Kuva Shutterstock

Cava ja corpinnat – syväsukellus espanjalaisiin kuohuviineihin

23.08.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

3 x kuohuviini, joka haastaa samppanjan

25.04.2023 Antti Rinta-Huumo + kuva Laura Riihelä

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä