Artikkelit

Brie de Meaux, maailmankuulu ranskatar

20.02.2017 Antti Uusitalo Kuva: Sami Piskonen

Kermainen brie-juusto ja samppanja muodostavat klassisen parin, jota ei ole syytä erottaa. Ranskalaista Brie de Meauxia on kehuttu maailman herkullisimmaksi juustoksi. Brie de Meaux oli jo frankkien kuningas Kaarle Suuren lempiherkku ja legenda kertoo Ranskan viimeisen kuninkaan Louis XVI pyytäneen saada herkutella briellä ennen pidätystään. Kotimaansa ulkopuolella brie tuli tunnetuksi Wienin tanssivan kongressin aikaan 1800-luvun […]

Kermainen brie-juusto ja samppanja muodostavat klassisen parin, jota ei ole syytä erottaa.

Ranskalaista Brie de Meauxia on kehuttu maailman herkullisimmaksi juustoksi. Brie de Meaux oli jo frankkien kuningas Kaarle Suuren lempiherkku ja legenda kertoo Ranskan viimeisen kuninkaan Louis XVI pyytäneen saada herkutella briellä ennen pidätystään. Kotimaansa ulkopuolella brie tuli tunnetuksi Wienin tanssivan kongressin aikaan 1800-luvun alkupuolella. Rauhankongressin jälkeen Brie de Meaux julistettiin illallisten juustoista parhaaksi.

Maailmankuulu brie saa nimensä Pariisin itäpuolella sijaitsevan pikkukaupungin mukaan. Juustoa valmistetaan kuitenkin nykyään myös muualla lähinnä Seine-et-Marnen alueella. Brien vahvan tuoksun ja runsaan maun takana on pastöroimaton lehmänmaito, jota tarvitaan yhteen suureen hieman alle kolmen kilon juustokiekkoon 25 litraa. Juuston valmistuksessa maitoa lämmitetään vain hieman, jotta juuston kypsymisen kannalta arvokkaat bakteerit säilyisivät hengissä.

Suolauksen jälkeen pehmeät juustokiekot asetellaan olkimatoille ja siirretään kosteaan kellariin. Juustomassaan lisätyn Penicillium candidum -bakteerin rohkaisemana brien pinnalle syntyy pehmeä vaalea homenukka. Jotta juusto kypsyisi mahdollisimman tasaisesti, kiekkoja käännellään usein kuudesta kahdeksaan viikkoa kestävän kellarikypsytyksen aikana.

Brie de Meauxin salaisuus on täydellinen kypsyys. Nuorena brie on helposti leikattavaa, rakenteeltaan vaaleaa ja maultaan maitomaista. Kun kiekko kypsyy viileässä muutaman viikon lisää, muuttuu rakenne sulavaksi, tuoksu voimakkaaksi ja maku vahvan kermaiseksi.

Täyteläisen kermainen juusto ja samppanja ovat pyhä liitto, josta ei lipsuta tälläkään kertaa. Hienostuneen hedelmäinen vaihtoehto Brie de Meaux -juustolle on Charles Heidsieck Vintage Rosé 2006. Alkon tilausvalikoiman rosee-samppanjassa on eloisan raikas, sitruksinen ja marjaisa tuoksu. Pinot Noir ja Chardonnay-rypäleistä sekoitettu viini on maultaan erittäin kuiva, suoraviivaisen hapokas ja kiehtovan aromikas. Tyylikäs samppanja on valmis juotavaksi jo nyt, mutta ei pahastu muutaman vuoden kypsytyksestä.

Charles Heidsieck Vintage Rosé 2006
Alkon tilausvalikoima, 97,90 €

Vastaavia artikkeleita

Kesäiset makuparit: 3 x juusto ja roseeviini

23.05.2019 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kuplaloman huipennus: Champagnen ihanin hotelli-ravintola

30.04.2019 Sanna Pöyry + kuvat Flore Deronzier

Samppanja on mainio juustoviini

11.04.2019 Antti uusitalo + Kuva Sami Piskonen