viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustoviini
Top-viinit

Joulun parhaat juustoviinit

05.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Etsimme herkullisimmat juustoviinit joulunajan juhlapöytiin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vuohenjuustolle

Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2022
Ranska, 007681, 24,89 €

Juustoviini Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2020

Eloisan raikas sauvignon blanc maistuu tiivisaromisen ja hapokkaan juuston seurassa. Viinin eloisasta, tyylikkäästä ja raikkaan vihreäsävytteisestä tuoksusta löytyy mustaherukkaa, raparperia ja kypsää karviaista. Kuiva mutta hedelmäinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromit, joiden lisäksi siinä on yrttisyyttä. Mineraalisuus ja terhakka sitruksinen hapokkuus antavat viinille ryhtiä. Viini jättää kevyesti suuta supistavan, veden kielelle nostavan ja pitkän jälkivaikutelman.

Briejuustolle

J. Charpentier Millésime Champagne Brut 2018
Ranska, 558187, 48,98 €

Juustoviini J. Charpentier Millésime Champagne Brut 2015

Eloisan ryhdikäs ja hieman kehittynyt samppanja keventää kermaisen brien mehevää suutuntumaa ja korostaa hienosti sen aromeja. Tyylikkäässä vuosikertasamppanjassa on hieman kehittynyt, monivivahteinen ja avoin tuoksu, josta löytyy paahteisuutta, pähkinäisyyttä, makeaa mausteisuutta ja kermaisuutta. Kuiva maku toistaa tuoksun aromit omenan ja persikan vivahteilla. Hienovaraiset kuplat ja niiden korostama hapokkuus elävöittävät suutuntumaa. Pitkä jälkimaku nostaa veden kielelle.

Goudalle

Château Tayac Cuvée Nicolas 2020
Ranska, 460167, 32,99 €

Juustoviini Château Tayac Cuvée Nicolas 2018

Yksi klassisimmista yhdistelmistä goudalle on Bordeaux’n punaviini. Tämän Margaux-viinin tummasävytteisen marjaisesta ja yrttisestä tuoksusta löytyy hentoa paahteisuutta ja metsäisiä vivahteita, kuten herukkaa, karpaloa ja puolukkaa. Keskitäyteläinen maku toistaa tarkasti tuoksun aromit. Viinistä voi erottaa myös havuisuutta ja hentoa kahvin aromia. Maku saa ryhtiä pehmeistä parkkihapoista ja hapankirsikkaisesta hapokkuudesta. Kokonaisuus jättää moniulotteisen jälkivaikutelman.

Manchegolle

Baron de Ley Gran Reserva 2016
Espanja, 925387, 28,98 €

Juustoviini Baron de Ley Gran Reserva 2015

Perinteinen Gran Reserva -viini maistuu aromikkaan ja suolaisen, lampaanmaidosta tehdyn espanjalaisjuuston kanssa. Viinin tuoksu on kehittynyt, paahteinen, makean mausteinen ja tamminen. Siinä on myös nahkaisuutta ja kuivattujen hedelmien vivahteita. Keskitäyteläisessä maussa on tuoksun aromien lisäksi vaniljaa, jouluisia mausteita ja tammikypsytyksen tuomia aromeja. Suutuntuma on harmoninen. Pitkä, pippurinen, savuinen ja hyvin moniulotteinen jälkimaku nostaa veden kielelle.

Sinihomejuustolle

Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port 2016
Portugali, 321457, 33,99 €

Juustoviini Vale D. Maria Late Bottled Vintage Port 2015

Suolainen ja tiivismakuinen sinihomejuusto kaipaa viiniltä makeutta. Juhlakauteen sopii lämminhenkinen portviini, jonka mustasävytteisestä tuoksusta löytyy mustikkaa, karhunvatukkaa, tummaa kirsikka ja kuivattuja hedelmiä. Suuntäyttävässä ja makeassa maussa on tuoksun aromien lisäksi paahteisuutta ja makeaa mausteisuutta. Pehmeä tanniinisuus ja kirsikkainen hapokkuus ryhdittävät hieman kehittynyttä, nahkaistakin suutuntumaa. Pitkässä jälkimausssa on myös kukkaisia vivahteita.

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Välipäivän pastat – hyödynnä joulupöydän jämät!

21.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuvat Elvi Rista

Alkon talviuutuudet

12.12.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä