Viini-lehden perustaja ja Château Carsinin isäntä Juha Berglund kertoo, mikä kirja sai hänet innostumaan viinistä.
Opiskeluaikanani Hugh Johnson ja hänen Suuri viinikirjansa (The World Atlas of Wine) sai minut innostumaan viineistä. Näpistin vuosiksi äitini kirjahyllystä tuon teoksen, josta tuli henkilökohtainen raamattuni.
Johnsonin kartastosta löytyivät lähes kaikki pullotteet, joiden maistelemisesta haaveilin. Kirja konkretisoi viinit: toi ne lähelle ja sellaiseen olomuotoon, että ne saattoi ymmärtää.
Huolella tehdyt kartat olivat jopa niin tarkkoja, että niiden avulla saattoi navigoida viinitarhojen viereisissä pikkukaupungeissakin. Elävät luonnehdinnat rypäleistä ja niiden kasvuympäristöstä muuttuivat todeksi.
Kirjaa ennen viinit olivat minulle isoisäni hallitsema etuoikeus, joka ei juuri muille kuulunut. Suhtauduin viineihin pelonsekaisella kunnioituksella. Ei ainoastaan vaikeiden vierasmaalaisten sanojen takia, vaan myös johtuen siitä jalustasta, jolle viinit ylipäätään oli nostettu.
Hugh Johnson toi vapautuneella ja selkokielisellä kirjallaan tähän tuskaan helpotuksen. Uusien asioiden oppiminen ja oivaltaminen sujuivat kuin leikki.
Suuri viinikirja avaa sekä aloittelevalle että myös pidemmälle ehtineelle harrastajalle viinin monet puolet. Johdanto-osassa käsitellään niin viinin historiaa kuin myös sen valmistusta tarhoilla ja kellareissa. Huomiota saavat lisäksi viinien tarjoilu, nauttiminen sekä viinin kaupallinen merkitys.
Nykyisin The World Atlas of Wine on laajentunut entisestään ja sen seitsemännessä painoksessa Uuden maailman viinialueet saavat aikaisempaa enemmän huomiota. Merkkiteos ei ole enää yksinomaan Johnsonin vastuulla, sillä jo edellisessä painoksessa maailman toinen johtava viinikirjoittaja Jancis Robinson liittyi Johnsonin rinnalle kirjan kirjoittajaksi.
Lue Hugh Johnsonin erikoishaastattelu uusimmasta Viini-lehdestä! (4/2016).