Sulkeutuneessa Suomessa osataan iloita pienistä sääntöjen lieventämisestä. Viimeksi kansa on juhlinut parkkikiekon värisääntelyn loppumista. Kyllä nyt on vapautta!
Alkoholialalla samanlainen riemu repesi, kun entinen Alkon juristi, nykyinen STM:n johtaja Kari Paaso valaisi alkoholilain mahdollisia uudistuksia. Tulevaisuudessa ravintolassa saattaa voida tilata tuplaviskin ja useammankin lasillisen kerralla. Siis vaikka kaverille.
Normaalien käytäntöjen laillistaminen on herättänyt käsittämättömiä ihastuksen tunteita. Paaso itse on todennut, että ”alkoholilakia käydään läpi isolla vesurilla”.
Samassa yhteydessä on väläytelty ajatusta, että samalla alueella toimivista ravintoloista ostetut alkoholijuomat voitaisiin nauttia koko alueella yhden ravintolan anniskelualueen sijaan. Ehkä tämä on STM:lle jotain erityisen modernia ja vapaata, mutta jos on käynyt härmän ulkopuolella yhdessäkään viinijuhlassa, niin voi sanoa, että kummallista on tämä meidän meininki. Ei se, mitä nyt kutsutaan vapauttamiseksi.
Julkisuudessa on hehkutettu, että kaikki asianosaiset on kutsuttu työpajoihin keskustelemaan uudistuksista. Mukana ovat olleet pienimmätkin terveys- ja raittiusyhdistykset. Olutliitto ja 30 000 suomalaisen nettiyhteisö Tolkku käteen jätettiin pois. Selitys oli, että neukkarissa oli liian vähän jakkaroita.
Jos täällä oikeasti haluttaisiin ”käydä alkoholilakia läpi isolla vesurilla”, niin Suomessa keskusteltaisiin millaisin kriteerein panimot, tislaamot, marjaviinintekijät, viinimaahantuojat ja ravintolat voisivat perustaa omia olut- ja viinikauppojaan, joista voisi ostaa pienen tuotannon harvinaisuuksia. Tekesin tukemana voitaisiin luoda uusia elintarviketeknologian, pakkausteknologian ja markkinoinnin työpaikkoja.
Raittiusjärjestöt voisivat puolestaan keskittyä kauhukuvien levityksen sijaan pitkään jatkuneen juomatapojen positiivisen muutoksen analysointiin ja kehityksen ylläpitämiseen.
Tuplaviskin sallimisen väittäminen uudistukseksi kertoo lähinnä siitä, kuinka kaukana todellisuudesta ministeriöissä eletään.
*
Kolumniteksti on julkaistu Viini-lehden numerossa 9/2015.