viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Opi viineistä

Näin ostat viiniä netistä

02.04.2015 Mikko Numminen + Kuvat Shutterstock

Viinien nettikauppa on jo monelle tuttua. Silti aihe herättää kysymyksiä. Näillä ohjeilla tilaat viinit kotiin turvallisesti ja laillisesti.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

viinilehtifi_nain_ostat_viinia_netista_tietokone_piirros_shutterstock_juttukuva

1. Uskallanko ostaa viiniä netistä?

Kyllä, kunhan olet täyttänyt 18 vuotta ja tilaat viinit omaan käyttöösi. Kuten kaikessa sähköisessä kaupassa, myös viinien ostamisessa kannattaa noudattaa tervettä järkeä. Lisäksi netin alkoholikauppaan liittyy muutamia kommervenkkejä, jotka on hyvä tietää.

2. Kuka maksaa verot?

Tullin nettisivuilla asia kerrotaan selkeästi: Jos tilaat netistä toisesta EU-maasta alkoholia, jonka kuljetuksen Suomeen myyjä järjestää, kyseessä on etämyynti. Tällöin arvonlisäveron sekä alkoholi- ja juomapakkausverosta koostuvat valmisteverot maksaa myyjä tai tämän Suomeen asettama veroedustaja.

Jos järjestät itse alkoholin kuljetuksen Suomeen, kyseessä on etäosto ja tuolloin sinun on maksettava verot itse etukäteen tai viimeistään neljä päivää lähetyksen saapumiseen jälkeen.

3. Kuuluuko asiakkaan tietää, maksaako nettikauppa verot?

Tullin mukaan kyllä. Vaikka tulli mieltää nettikaupat etämyyjiksi, se myös kertoo nettisivuillaan, että verotuksellisesti epäselvissä tilanteissa yksittäinen ostotapahtuma voidaan tulkita etäostoksi. Tällöin ostajalla on velvollisuus maksaa verot. (Katso kohdat 8 ja 9.)

4. Mistä voin tietää, maksaako myyjä verot?

Tiedon tulisi löytyä myyjän nettisivuilta. Valmisteverojen maksamisesta kertovat nettisivuillaan muun muassa viinitkotiin.com, kyytipoika.com, vinonostrum.com, viinimestarit.com, ekowine.net ja carsinshop.com.

Jos nettisivuilta ei löydy tietoa Suomen verotuksesta ja hinnat ovat poikkeuksellisen edullisia, myyjä ei todennäköisesti piittaa suomalaisista verotuskäytännöistä.

5. Mitä kannattaa ostaa?

Sitä, mistä pidät. Netin kautta ostetaan useimmiten joko mahdollisimman halpaa juotavaa tai laatuviinejä, joita ei muuten Suomesta saa. Viininystävänä oletettavasti pidät jälkimmäisistä enemmän.

Toki netin kautta voi ostaa myös Alkossa myynnissä olevia tuotteita. Fiksu kuluttaja kuitenkin vertaa nettikaupan hintoja Alkon hinnastoon ja poimii koriinsa ne viinit, jotka todella kannattaa ostaa netissä.

6. Miten nettikaupat toimivat?

Viinit ja niiden kuljetus maksetaan tilauksen yhteydessä. Viranomaisten tulkinnan mukaan myyjä ei saa kuljettaa juomia Suomeen itse, vaan kuljetus tulee järjestää käyttämällä erillistä kuljetusliikettä. Tämä on verkkokaupassa yleinen käytäntö.

Kuljetuksen hinta voi olla kiinteä tai suhteessa tilauksen kokoon. Eri kauppojen hinnat vaihtelevat paljon. Selvitä aina tilauksen lopullinen kokonaishinta ennen tilausta.

7. Tulevatko pullot kotiovelle?

Viinit toimitetaan kuljettajasta ja lastin koosta riippuen kotiovelle, postiin tai muuhun pakettipisteeseen. Toimitusaika vaihtelee useimmiten vajaasta viikosta kahteen. Lähetystä on syytä seurata itse aktiivisesti, jotta osaat ottaa sen oikeaan aikaan vastaan.

8. Voivatko pullot jäädä tulliin?

Tullilla on oikeus ottaa valmisteverolain alaiset tuotteet haltuun, jos veroja ei ole maksettu tai verovelvollisuudesta on epäselvyyttä. Tiettävästi toistaiseksi tulli ei ole laajamittaisesti takavarikoinut nettikaupoista ostettuja alkoholijuomia.

Tulli valvoo alkoholin tuontia muun muassa avaamalla postilähetyksiä. Se saattaa lisätä lähetyksen mukaan kirjeen ”Veroilmoituksen antaminen valmisteveron alaisista tuotteista”, jossa kerrotaan verojen ilmoittamiseen ja maksamiseen liittyvistä vaihtoehdoista.

9. Jos lähetys sisältää muistutuksen veroista, mitä teen?

Tulli kertoo nettisivuillaan, ettei se voi tilaukseen liitettyjen asiakirjojen perusteella ratkaista, onko kyseessä etäosto vai etämyynti. Niinpä verovelvollisuuden selvittäminen on tässäkin vaiheessa ensisijaisesti asiakkaan omalla vastuulla. Jos myyjä on jo maksanut alkoholi- ja juomapakkausverot, ei ostajan pitäisi joutua maksamaan niitä uudestaan.

Viini-lehti suosittelee tilaamaan viinit yrityksiltä, jotka ilmoittavat maksavansa verot. Veroista tieten tahtoen laistaminen ei edistä suomalaista viinikulttuuria, sillä se asettaa alan yritykset eriarvoiseen asemaan ja tahraa sinänsä laillisen nettikaupan mainetta.

10. Voinko ostaa viinin suoraan tuottajalta?

Voit toimia yksityisenä etäostajana. Sovi ensin kaupasta viinin myyjän, esimerkiksi viinitilan kanssa. Kun hoidat alkoholi- ja juomapakkausveron etukäteen tullissa, saat vakuustodistuksen, jonka voit lähettää myyjälle. Kun olet maksanut viinit, myyjä voi lähettää ne suoraan perille kuriiripalveluna.

11. Paljonko ne verot olivatkaan?

Viinien valmisteverot ovat 15 prosentin vahvuuteen asti yhteensä hieman alle kolme euroa per pullo (0,75 l). Ne muodostuvat alkoholiverosta (3,39 e/l) ja juomapakkausverosta (0,51 e/l).

12. Entä jos haluankin tilata olutta tai väkeviä?

Myös muiden juomien nettikauppa noudattaa tässä jutussa listattuja periaatteita. Oluen valmisteverot ovat yhteensä kaksi euroa litralta. Alkoholiverolaskuri löytyy tullin nettisivuilta.

13. Voinko ostaa juomat EU:n ulkopuolelta?

Ei kannata, koska EU:n ulkopuolisesta nettikaupasta maksettava 24 prosentin arvonlisävero saatetaan lätkäistä kaikkien muiden kustannusten – myös kuljetuksen ja alkoholiveron – päälle. Sen sijaan viinikaupalta voi aina kysyä myös valikoiman ulkopuolisia tuotteita, jotka se voi hankkia asiakkaalle omia kanaviaan pitkin.

14. Mistä voin saada lisätietoja?

Tullin nettisivuilla www.tulli.fi löytyy tietoa alkoholia ulkomailta ostaville. Viiniharrastajat Johan Lindberg ja Kim Roukus ovat koonneet kuluttajanäkökulmasta tietopaketin, joka löytyy osoitteesta vinetti.fi.

Jutussa mainittujen lähteiden lisäksi artikkelin taustaksi on haastateltu S.A.R.L. Carsin Winesin Jukka Orasjärveä. Carsin Winesin osakas Juha Berglund on Viini-lehteä kustantavan Viinilehti Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä