viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viini-ruokayhdistelmä
Ihmiset

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Mikä on ollut sesongin yllättävin viini-ruokayhdistelmä? Viinilehden viiniarvioijat paljastavat suosikkinsa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Pia Nisén, Viinilehden Vuoden viini -kilpailujen tuomariston jäsen

”Olen tänä talvena kaivanut esiin perinteiset kotiruokareseptit ja nauttinut mieltä ja kehoa lämmittävistä laatikoista sekä keitoista. Olen kokannut muutaman kerran kotoisan sunnuntain kunniaksi makaronilaatikkoa. Syksyisen Piemonten-matkan tuliaisina avasin laatikon kylkeen dolceton. Kevyt, marjainen punaviini maltillisen pehmeillä tanniineilla sopi herkullisesti yhteen makaronilaatikon kanssa. Suosittelen vahvistamaan makukomboa raastetulla parmesaanilla ja tutulla pomodoro-kastikkeella eli ketsupilla.”

Christina Suominen, sommelier ja Viinilehden pruuvaaja

”Talven ja kevättalven sesonkiin kuuluu skrei eli norjalainen vaellusturska. Kokatessa käytän ehdottomasti koko kalan. Roippeista teen kalaliemen ja siitä voikastikkeen, lisukkeeksi ruskistetulla voilla ja sitruunankuorella maustettua krossiperunaa. Valkoviini olisi eväkkään kanssa maukas valinta (esimerkiksi Alessandro Rivetto Albori Nascetta 2020 Italian Piemontesta), mutta loistava yllättäjä on punaviini Domaine Les Hautes Noëlles Voulez-Vous Gamay Avec Moi? 2021. Ranskan Loiresta tuleva gamay tuoksuu ruhtinaallisen herkulliselta. Huikea hapokkuus jää sopivasti piiloon marjaisuuden alle eikä leikkaa liikaa annoksen harmonista lohtua. Kun viinin tarjoilee 16–18-asteisena, se saa voiman taistella läpi annoksen voisen perunan.”

Aino Tuomikoski, sommelier ja Viinilehden pruuvaaja

”Sesongin yllättävin yhdistelmä on ollut Runebergin torttu ja australialainen Rutherglen Muscat. Tässä on makumaailmoiltaan todella luonnollinen pariskunta. On hykerryttävää löytää kumppani kummallekin tuotteelle, joita ei missään nimessä tule nautittua jokapäiväisessä arjessa. Jälkiruokaviini pelastaa herkutteluhetken, vaikka olisi vähän kuivempikin torttu lautasella.”

Lue lisää

Kysyimme guruilta: samppanja arjessa ja juhlassa

16.05.2024 Teksti Wenla Wallin + kuvat Pommery, Champagne Deutz ja Gosset

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä