Tokajin viinit valmistetaan useista eri rypälelajeista kuten Furmint ja Hárslevelű. Rypäleet jätetään roikkumaan viiniköynnöksiin pitkään, jolloin botrytis-jalohome tartuu rypäleisiin aiheuttaen rypäleiden kuihtumisen samalla kun niiden sokeripitoisuus kasvaa.
Tokajin tunnetuin viini on makea ja täyteläinen Tokaji Aszú, jossa korkea hapokkuus tasapainottaa makeutta. Aszún runsas makumaailma avautuu usein paahteisen hedelmän, aprikoosin, hunajan ja pähkinäisten aromien muodossa. Viinin makeusaste määräytyy aszú-rypäleen määrän perusteella: kolmesta kuuteen puttonyos viittaa makeusasteeseen, kuudennen ollessa makein.
Tokajin viinialueelta tulee myös kuivia valkoviinejä kuten Tokaji Furmint. Kuivissa viineissä korostuvat rypäleen ominaisaromit, ja ne ovat tyyliltään raikkaita ja mineraalisia. Hapokkuus antaa viinille rakennetta ja pitkän jälkimaun.
Tokajin viinialue on Unescon maailmanperintökohde, ja alueen ainutlaatuinen ilmasto ja maaperä ovat omiaan tuottamaan korkealaatuisia viinejä. Tokajilaiset valkoviinit ovat osa Unkarin viinihistoriaa ja kulttuuriperintöä, ja ne ovat erinomainen esimerkki maan viiniosaamisesta.
Tokajilaisten valkoviinien rypäleet
Viinilehden tokajilaisten valkoviinien valikoimasta löytyy 6 eri rypälelajiketta. Voit katsoa viinejä rypälelajikkeiden perusteella
tokajilaiset valkoviinit
TOP 5

Patricius Tokaj Aszú 5 Puttonyos 2016

Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013

Chateau Dereszla Volcanic Furmint 2018
