viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Kukkaisen hedelmäistä ja rapsakkaa aussirieslingiä

7 / 2013 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Etelä-Australia

Arvio

Tämän viikon viinivinkkini on raikas ja eloisan terhakka valkoviini Australiasta, joka maistuu vaikkapa talvisena ystävänpäivänä – herkullisessa seurassa. Viinissä on nuorekas, hunajaisen hedelmäinen, hennon mineraalinen tuoksu. Kuiva maku on hyvin hedelmäinen. Siinä on tuoksun aromien lisäksi kukkaisuutta, sitrushedelmiä, persikan kiveä ja tuoretta aprikoosia. Maku saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta, joka nostaa varsin pitkässä jälkivaikutelmassa veden kielelle.

Paistetun siian fenkolikastike istuu Rieslingin aromimaailmaan

Rapsakka Wolf Blass Riesling on monikäyttöinen viini selkeämakuisten kala- ja äyriäisruokien seuraan. Suosittelisin tällä kertaa valmistamaan viinille maukkaan ja puhdaspiirteisen siika-annoksen.

Aloita kastikkeen valmistamisella. Hienonna sipulia, valkosipulia ja pilko reilusti fenkolia. Kuullota aineksia kattilassa tilkassa voita. Lorauta joukkoon omenaviinietikkaa, valkoviiniä, lisää tuoretta kirveliä sekä rouhaise sekaan mustapippuria. Anna kiehua.

Kiehauta kattilassa vettä ja mausta vesi suolalla ja reilulla nokareella voita. Esikypsennä maustetussa vedessä kuoritut ja halkaistut salottisipulit, sekä kuoritut, viipaloidut porkkanat ja perunat. Nosta jäähtymään.

Irrota kukkakaalista peukalonpään kokoisia kukintoja ja hauduta ne medium-kypsiksi suolalla maustetussa kahvi- ja kuohukerman sekoituksessa. Nostele kukinnot pois ja lisää kukkakaaliarominen kerma kiehuvaan kastikkeen pohjaan ja jatka kokoon keittämistä.

Kuumenna wok-pannu tai laakea kattila. Lisää reilusti voita ja nosta pannuun ensin viipaloitua purjoa. Nostele tämän jälkeen sekaan esikypsennetyt salottisipulit, porkkanat, perunat ja kukkakaalin kukinnot. Lisää lopuksi pakasteherneitä. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla kirvelillä. Sekoita. Pidä lisuke lämpimänä.

Siivilöi kasaan keittynyt kastike ja lisää joukkoon sauvasekoittimen avulla muutama voinokare. Tarkista maku.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja paista suolalla maustettuja siikafileitä ensin nahkapuoli alaspäin. Kun käännät fileet, lisää pannuun nokare voita ja muutama sitruunaviipale. Valele fileitä kiehuvalla voivaahdolla.

Kauho lautaselle wokattuja tai kattilassa valmistamiasi kasviksia, nosta päälle paistetut siikafileet ja viimeistele annos täyteläisellä fenkolikastikkeella. Korkkaa kesäinen Wolf Blass Riesling ja herkuttele.

Edellisen viikon viinivinkki

Rablin Blauer Zweigelt kuin suoraan mustikkametsästä

Rabl Blauer Zweigelt Vinum Optimum 2009

Punaviini Itävalta
Lue lisää

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä