Arvio
Tämän viikon viinivinkkini on espanjalainen, kesäisiä ajatuksia herättävä ja kypsää hedelmäisyyttä huokuva valkoviini. Viiniä tuoksutettaessa voi siitä erottaa eksoottisen runsaita ja reilusti sitrusmaisen eloisia vivahteita. Tuoksua seuraa kuiva, mutta runsaan hedelmäinen ja kypsä maku. Siinä on persikkaa, päärynää, punaista omenaa ja lisäksi mausteisuutta. Runsas suutuntuma saa ryhtiä hapokkuuden lisäksi maaperän mineraaleja muistuttavasta aromimaailmasta. Eloisa kokonaisuus jättää kukkaisen, jopa parfyymisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Tämä on monikäyttöinen viini kala- ja äyriäisruokien seuraan, mutta toimii myös erinomaisena aperitiivina. Suosittelisin tällä kertaa kokeilemaan tätä Xarel.lo-lajikkeesta valmistettua viiniä aromikkaan kalaruoan kanssa. Hanki kaupasta esimerkiksi lämminsavulohta. Valmista lisäkkeeksi meheviä, makukermassa haudutettuja juureksia. Leikkaa tasakokoisiksi kuutioiksi sipulia, porkkanaa, selleriä, palsternakkaa ja lanttua. Laita makukerma hautumaan. Lisää kuohu- ja kahvikerman joukkoon kokonaisia sinapinsiemeniä sisältävää sinappia, reilusti tuoretta timjamia ja hunajaa. Mausta mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Kiehuta maustettua kermaa hiljaa hymyillen hieman kasaan. Kuumenna padassa nokare voita. Freesaa juureskuutiota padassa, kunnes ne alkavat hieman pehmenemään. Lisää hieman kokoonkeittynyt makukerma ja hauduta juurekset kypsäksi. Tarkista maku. Lämmitä savulohesta leikatut annospalat. Nostele lautaselle meheviä juureksia ja viimeistele annos asettelemalla kala juuresten päälle. Voit koristella annoksen vaikkapa timjaminoksalla. Nauti aromikkaasta annoksesta ja rapsakasta valkoviinistä!