Viikon viinivinkki

Rhônen valkoista kausiherkulle

7 / 2014 Antti Rinta-Huumo

Arvio

Tämän viikon viinivinkiksi olen valinnut eteläranskalaisen maukkaan valkoviinin. La Vieille Ferme Blancissa on hento ja aromeiltaan melko neutraali tuoksu, josta voi erottaa eksoottisten hedelmien piirteitä. Keskitäyteläinen maku on kuiva, vaikkakin suutuntumaltaan pehmeän pyöreä. Mausta voi erottaa myös paahteisia piirteitä, päärynää, yrttistä mausteisuutta ja valkopippuria. Kokonaisuus on miellyttävän hedelmäinen ja puhdaspiirteinen jälkivaikutelma nostaa mukavasti veden kielelle.

Kananmunat kapriksineen tuovat valkokastikkeeseen särmää

Made on sesongissa ja siitä voi valmistaa mitä herkullisempia keitoksia. Suosittelisin tällä kertaa valmistamaan mateesta herkullisen mehevän annoksen paistettuna.

Fileoi itse tai hanki kaupasta ruodottomia mateen fileitä. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Tee tämän jälkeen fileille leivitys. Kasta kalafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten rikkivatkatussa kananmunassa ja pyörittele lopuksi korppujauhoissa. Kuumenna paistinpannu ja paista leivitetyt madefileet kauniin kullanruskeiksi. Paista varsin miedolla lämmöllä, ettei leivitys pala pannulle.

Valmista kastikkeeksi valkokastike, jonka höystät runsaalla kananmunahakkeluksella ja kapriksilla. Kuumenna kattilassa voita, mutta varo ruskistamasta sitä. Lisää voihin vehnäjauhoja ja anna kiehahtaa. Lisää kylmää maitoa jauhoihin vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Sekoittele kunnes kastike sakenee. Säädä kastikkeen paksuutta maitoa lisäämällä. Kastike saa jäädä melko paksuksi. Keittele kastiketta noin 10 minuutin ajan.

Pilko tai murskaa keitetyt kananmunat esimerkiksi haarukalla. Lisää murskattua kananmunaa ja hienonnettua kaprista kastikkeeseen. Rouhaise joukkoon mustapippuria ja hienonnettua tilliä. Purista joukkoon sitruunanmehua ryhtiä antamaan ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

Tarjoile vastapaistettua, mehevää madetta kapris-kananmunakastikkeen ja vaikkapa rehellisen perunapyreen, sekä La Vieille Fermen kera.

Aiemmat viinivinkit

Paahdettu juustokakku ja moni-ilmeinen portviini

Portugalilainen paahdettu juustokakku on isänpäivän yllätysherkku. Makean Tawny-portviinin mausteisuus, pähkinäisyys ja kuivattujen hedelmien aromimaailma ovat täydellistä seuraa juustokakulle. Katso viikon viinivinkki!

Rapeat tofupuikot ja eloisa venetolainen punaviini

Rapeat tofupuikot ja muheva linssitahna saavat ryhdikkään seuralaisen mehevän marjaisesta ja mausteisen yrttisestä punaviinistä. Yhdistelmä herauttaa miellyttävästi veden kielelle. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.