Viikon viinivinkki

Sipulipiiras ja hedelmäinen Bestheimin Pinot Gris

28.03.2019 Antti

Viikon viinivinkki on kypsän hedelmäinen valkoviini Alsacesta. Se sopii vaikkapa runsasmakuisen sipuligaletten seuraan. Katso Viikon viinivinkki ja resepti!

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2016

909317, Alkon tuotesivu
Valkoviini / AOC Alsace / Ranska
Bestheim
Pinot Gris
13,90 € (0,75 l)

Arvio: Kypsän hedelmäinen, persikkaa, aprikoosia ja hunajaisen mausteisiakin vivahteita tarjoileva tuoksu. Melko täyteläinen maku on lähes kuiva toistaen tuoksun vivahteet. Viinistä voi lisäksi erottaa hentoa ananasta, keltaista luumua ja hyvin kypsää sitruksisuutta. Hieman öljyinenkin suutuntuma saa ryhtiä sitruksisesta hapokkuudesta, joka kantaa makua pitkään, persikkaiseen ja mausteiseen jälkimakuun.
Katso Viinistä viiniin -viiniarvio kokonaisuudessaan

Parmesan ja sinappi viimeistelevä sipulitäytteen

Viikon viinivinkki maistuu vaikkapa runsasmakuisen sipuligaletten seurassa.

Ainekset

4 annosta
kasvis
1 1/2 tuntia
*
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
75 g sulatettua voita
1 tl suolaa
noin 1 dl vettä
*
Täyte:
50 g voita
noin 800 g sipuleita
3 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua tai 1 rkl tuoretta timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 rkl vahvaa sinappia
75 g parmesaania raastettuna
*
Voiteluun:
1 muna

Valmistusohje

1. Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipulit ohuelti, hienonna valkosipuli.
2. Sulata voi valurautapannussa tai padassa. Lisää sipulit. Paista sipuleita ensin 5 minuuttia hyvällä lämmöllä, laske lämpö miedoksi ja kuumenna välillä sekoitellen noin 45 minuuttia, kunnes sipuli hiljalleen karamelisoituu kullanruskeaksi.
3. Mausta sipuli timjamilla, suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita taikina-ainekset keskenään sipulin kypsyessä. Pyöritä taikina palloksi, anna levätä kelmuun käärittynä 1/2 tuntia.
5. Kauli taikina leivinpaperin päällä halkaisijaltaan 35 cm:n pohjaksi. Tee piiraspohjaan kääntämällä ja rypyttämällä parin sentin reuna. Voitele reunat halutessasi munalla.
6. Levitä pohjan päälle sinappi, puolet juustosta ja sipulit.
7. Paista galettea 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia.
8. Ripottele loput parmesaaniraasteesta kuuman piirakan pinnalle.