Viikon viinivinkki

Escapadan roseeta ja paahdettuja punajuuria

38 / 2019 Antti Rinta-Huumo

Arvio

Raikkaan marjainen ja tuoreen eloisa tuoksu. Siinä on herukkaisuutta, kypsää vadelmaa, mansikkaa ja punaista kirsikkaa muistuttavia aromeja. Kuiva, kypsän marjainen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi vienoa yrttisyyttä, sekä kypsän karpaloisia ja puolukkaisia aromeja. Punaisen omenan aromit ja sitruksinen hapokkuus antavat kokonaisuuteen selkärankaa. Viini jättää veden kielelle nostattavan, raikkaan kirsikkaisen jälkivaikutelman.

Alkon tuotesivu

Paahdetut punajuurilohkot - peruna-parmesaanisose ja savupaprikakastike

Paahdetut punajuuret mehevien lisukkeiden kera

Ainekset

4 annosta gluteeniton, munaton, kasvis 1 h

*

4 keskikokoista punajuurta

*

Savupaprikakastike:

1 paprika

1 dl rypsiöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl savupaprikajauhetta

suolaa

mustapippuria

*

Peruna-parmesaanisose:

200 g rosamunda-perunaa

vettä

1 tl suolaa

1 dl kermaa

25 g voita

50 g parmesaani-juustoa raasteena

suolaa

mustapippuria

*

Perunalastut:

2 pientä perunaa

3 dl öljyä

suolaa

*

Koristeluun:

suolaheinää

Valmistusohje

  1. Paahda punajuuria kuorineen 180-asteisessa uunissa tunnin verran.
  2. Valele paprika kevyesti rypsiöljyllä (noin 1 rkl) ja paahda punajuurien kanssa uunissa pehmeäksi. Huomioi, että paprika tummuu ja kypsyy punajuuria huomattavasti nopeammin.
  3. Poista paprikasta siemenet ja kara. Laita paprika ja muut kastikkeen ainekset tehosekoittimeen. Jauha sileäksi kastikkeeksi.
  4. Kuori rosamunda-perunat ja keitä ne suolavedessä kypsiksi.
  5. Perunoiden kiehuessa leikkaa kaksi pientä perunaa ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.  Uppopaista perunalastut rapeaksi pienessä kattilassa noin 180 asteisessa öljyssä. Mausta suolalla.
  6. Kaada rosamunda-perunoiden keitinvesi pois. Kuumenna pienessä kattilassa kerma ja voi.
  7. Soseuta perunat ja lisää sekaan kuuma voi-kermaseos. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi parmesaaniraaste. Sose saa olla löysää, lisää tarvittaessa kermaa.
  8. Kokoa annos. Leikkaa kypsät, lämpimät punajuuret paloiksi. Tee punajuurista lautaselle keko, laita keskelle ohutta perunapyreetä, kaada päälle kastiketta ja koristele suolaheinällä sekä rapeilla perunalastuilla.

Aiemmat viinivinkit

Pensasmustikka-burratasalaatti ja kukkaisen hunajainen riesling

Mieto pensasmustikka ja kermainen burrata laulavat samassa äänialassa. Hunajainen balsamicokastike viimeistelee kevätsalaatin suloiset soinnut. Puolikuivan rieslingin persikkaiset ja hunajaisen kukkaiset aromit täydentävät suuntäyttävän burratan ja mustikan yhdistelmää. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.