Viikon viinivinkki

Escapadan roseeta ja paahdettuja punajuuria

19.09.2019 Antti

Herkullinen pari syysviikonloppuun!

Escapada Vinho Verde Rosé 2018

Roseeviini, Portugali. 19,99 €

Arvio

Raikkaan marjainen ja tuoreen eloisa tuoksu. Siinä on herukkaisuutta, kypsää vadelmaa, mansikkaa ja punaista kirsikkaa muistuttavia aromeja. Kuiva, kypsän marjainen maku seuraa aromeiltaan tuoksua. Siinä on lisäksi vienoa yrttisyyttä, sekä kypsän karpaloisia ja puolukkaisia aromeja. Punaisen omenan aromit ja sitruksinen hapokkuus antavat kokonaisuuteen selkärankaa. Viini jättää veden kielelle nostattavan, raikkaan kirsikkaisen jälkivaikutelman.

Ruokasuositus

Monikäyttöinen viini vaalean lihan, punaisen kalan ja runsaiden salaattien seuraan.

Alkon tuotesivu

Paahdetut punajuurilohkot - peruna-parmesaanisose ja savupaprikakastike

Paahdetut punajuuret mehevien lisukkeiden kera

Ainekset

4 annosta gluteeniton, munaton, kasvis 1 h

*

4 keskikokoista punajuurta

*

Savupaprikakastike:

1 paprika

1 dl rypsiöljyä

1 rkl valkoviinietikkaa

1 tl savupaprikajauhetta

suolaa

mustapippuria

*

Peruna-parmesaanisose:

200 g rosamunda-perunaa

vettä

1 tl suolaa

1 dl kermaa

25 g voita

50 g parmesaani-juustoa raasteena

suolaa

mustapippuria

*

Perunalastut:

2 pientä perunaa

3 dl öljyä

suolaa

*

Koristeluun:

suolaheinää

Valmistusohje

  1. Paahda punajuuria kuorineen 180-asteisessa uunissa tunnin verran.
  2. Valele paprika kevyesti rypsiöljyllä (noin 1 rkl) ja paahda punajuurien kanssa uunissa pehmeäksi. Huomioi, että paprika tummuu ja kypsyy punajuuria huomattavasti nopeammin.
  3. Poista paprikasta siemenet ja kara. Laita paprika ja muut kastikkeen ainekset tehosekoittimeen. Jauha sileäksi kastikkeeksi.
  4. Kuori rosamunda-perunat ja keitä ne suolavedessä kypsiksi.
  5. Perunoiden kiehuessa leikkaa kaksi pientä perunaa ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juustohöylällä.  Uppopaista perunalastut rapeaksi pienessä kattilassa noin 180 asteisessa öljyssä. Mausta suolalla.
  6. Kaada rosamunda-perunoiden keitinvesi pois. Kuumenna pienessä kattilassa kerma ja voi.
  7. Soseuta perunat ja lisää sekaan kuuma voi-kermaseos. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi parmesaaniraaste. Sose saa olla löysää, lisää tarvittaessa kermaa.
  8. Kokoa annos. Leikkaa kypsät, lämpimät punajuuret paloiksi. Tee punajuurista lautaselle keko, laita keskelle ohutta perunapyreetä, kaada päälle kastiketta ja koristele suolaheinällä sekä rapeilla perunalastuilla.