Viikon viinivinkki

Viinilehden Vuoden roseeviini -hopeamitalisti ja sokerisuolattu sitruunasiika

27 / 2024 Antti Rinta-Huumo

Sokerisuolattu siika on täydellistä kesäherkkua! Täydellisen kumppanin annos saa heleän vaaleanpunaisesta Viinilehden Vuoden roseeviini -hopeamitalistista.

Sokerisuolattu sitruunasiika ja maalaissalaatti

sokerisuolattu sitruunasiika

Ainekset:
400 g siikafileetä
¾ dl hienoa merisuolaa
½ dl taloussokeria
1 (luomu)limetin kuoriraaste
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste
2 rkl sitruunamehua

Maalaissalaatti:
200 g rapeaa salaattia
250 g vihreitä papuja
2 punakevätsipulia
muutama iso tomaatti ja kourallinen pikkutomaatteja
200 g fetajuustoa
hienoa merisuolaa
½ rkl oliiviöljyä
½ tl sormisuolaa
1 rs viiriäisenmunia (tai 2 kuuden minuutin kananmunaa)
(villiyrttejä tai kukkia)

Vinegretti:
1 tl Dijon-sinappia
1 ½ rkl sitruunamehua
½ sitruunan kuoriraaste
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Valmistusohje:
1. Laita kalafileet vierekkäin laakeaan astiaan, nahkapuoli alaspäin.
2. Sekoita suola, sokeri, limetin ja sitruunan kuoriraasteet ja sitruunamehu kulhossa. Kaada suolaseos kalojen päälle ja anna kypsyä 2–3 tuntia, fileen paksuuden mukaan, kunnes liha on muuttunut jämäkäksi.
3. Pese salaatti, poista pavuista kovat kannat, hienonna punasipulit ja paloittele tomaatit. Murusta feta.
4. Kiehauta litra vettä ja 1 tl merisuolaa. Keitä papuja kaksi minuuttia, jäähdytä. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja sormisuolaa.
5. Kiehauta kattilassa 5 dl vettä ja lisää viiriäisenmunat. Keitä 2 minuuttia, kaada vesi kattilasta ja anna kuoren kuivahtaa. Pelästytä sitten munat kylmässä vedessä ja kuori ne jäähtyneinä. Halkaise munat ennen tarjoilua.
6. Mittaa vinegretin ainekset kannelliseen purkkiin ja ravista voimakkaasti.
7. Huuhtele valmiit siikafileet vedellä ja kuivaa keittiöpyyhkeellä. Hiillosta kalafileiden nahka kuumassa grillissä, muurikalla tai kuivalla pannulla juuri ennen tarjoilua.
8. Jaa salaatti lautasille, lorauta joukkoon vinegrettiä ja nosta siika paloina tai viipaleina annosten päälle. Koristele halutessasi villiyrteillä tai syötävillä kukilla.

Vinkki! Voit sokerisuolata ja huuhdella kalafileet valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.