Viikon viinivinkki

Hapokas itävaltalainen valkoviini ja kermainen rapukeitto

31 / 2023 Antti Rinta-Huumo

Valmista kermainen rapukeitto helposti pakasteravuista ja lorauta hummerifondin ja kerman lisäksi joukkoon hieman konjakkia. Korkkaa ranskalaista tunnelmaa uhkuvalle sopalle hapokas ja raikas itävaltalainen riesling. Koukuttava yhdistelmä!

Kermainen rapukeitto

Kermainen rapukeitto

4–5 annosta, valmistusaika 1 h

Ainekset:

Liemi:
1 kg (kotimaisia) pakasterapuja tai rapujuhlista ylijääneitä keitettyjä rapuja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni fenkoli
2 sellerinvartta
50 g voita
2 rkl tomaattipyreetä
7 dl kalalientä
5 dl kuivaa valkoviiniä
5 timjaminoksaa
10 mustapippuria

Keitto:
siivilöity rapuliemi
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl hummerifondia
1 rkl konjakkia
3 dl kuohukermaa
suolaa
ripaus cayenne- tai mustapippuria

Valmistusohje:
1. Valmista ensin rapuliemi. Kuori sulaneet pakasteravut. Säästä kuoret ja laita pyrstö- ja isot saksilihat jääkaappiin odottamaan ruokailua.
2. Kuori ja hienonna sipulit ja leikkaa muut kasvikset pieniksi kuutioiksi.
3. Sulata voi kattilassa, lisää rapujen kuoret, tomaattipyree ja kasvikset. Kuullota sekoitellen, kunnes kasvikset saavat vähän väriä.
4. Lisää kattilaan kalaliemi, viini, timjaminoksat ja kevyesti rouhitut pippurit. Anna liemen kiehua hiljalleen noin 1/2 tuntia.
5. Siivilöi liemi tarkasti talteen.
6. Sulata 50 g voita. Lisää vehnäjauhot, sekoita hyvin ja kaada rapuliemi kattilaan. Lisää fondi ja konjakki, keitä 10 minuuttia.
7. Lisää kerma, kuumenna ja tarkista keiton maku. Mausta suolalla ja ripauksella cayenne- tai mustapippuria.
8. Jaa rapujen pyrstö- ja saksilihat syville lautasille, kauho päälle kuumaa keittoa, lisää pinnalle tillisilppua.

Aiemmat viinivinkit

Siika, grillattu kurkkusalaatti ja pippurinen grüner

Siika ja kurkkusalaatti ovat grillattuina kesäruokien aatelia. Niiden kanssa samaan pöytään sopii yrttinen grüner veltliner, jossa on tuntuvaa sitruksisuutta ja mineraalista pippurisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Grillattu entrecôte ja muhevan mausteinen venetolainen

Grillattu naudan entrecôte, aromikas tomaatti-sardellikastike ja uuden sadon kaali ovat grillaajan kesäruokaa. Paahteisen entrecôten kruunaa mehukkaan hedelmäinen venetolainen punaviini, jonka aromeissa on kuivattuja hedelmiä, mausteisuutta ja nahkaisuutta. Katso viikon viinivinkki!

Savuperunaleipä ja herkullisen marjainen rosee

Arkinen voileipä jalostuu smörrebrödinä taideteosmaiseksi juhlaherkuksi. Savuaromisen perunaleivän kanssa maistuu viehkeä ja herkullisen marjainen Viinilehden Vuoden roseviini. Savuinen aromikkuus ja tuntuva yrttisyys korostavat viinin viehättävää vadelmaisuutta ja mansikkaisuutta. Katso viikon

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.