viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Viinilehden Vuoden punaviini -hopeamitalisti ja pähkinäinen sienirisotto

41 / 2021 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Casablanca

Tämän syksyn herkullisin ja hehkutetuin yhdistelmä syntyy pinot noirin ja sienten harmonisesta yhteispelistä. Viinilehden Vuoden punaviini -kilpailun hopeasijan napannut Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2018 on moniulotteinen, kypsiä metsän punaisia marjoja, yrttejä, hentoa nahkaisuutta ja paahteisuutta huokuva punaviini. Mehukkaan luonteensa vuoksi se on mitä mainioin viini Teemu Laurellin herkullisen ja pähkinöillä viimeistellyn sienirisoton kylkeen.

Alkon tuotesivu

Sienirisotto à la Teemu Laurell

Sienirisotto à la Teemu Laurell

Ainekset:
5 dl kantarelleja tai muita metsäsieniä
1 rkl rypsiöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
¼ dl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kuumaa kasvislientä
1 dl kantarellipyreetä
25 g voita
50 g parmesaania raastettuna

Lisäksi:
pähkinäsekoitusta paahdettuna

Sienipyre:
3 dl kantarelleja tai muita metsäsieniä
½ sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 dl kermaa

Valmistusohje:
1. Aloita valmistamalla sienipyree. Puhdista sienet huolellisesti. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuullota sipulia hetki pannulla öljyssä. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes sienet menevät hieman kasaan. Lisää kerma ja keitä hetki. Mausta seos kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
3. Laita ainekset korkeareunaiseen kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes rakenne on pyreemäistä ja tasaista.
4. Aloita varsinaisen risoton valmistus paistamalla putsatut sienet pannulla rypsiöljyssä kauniin kullanruskeaksi. Laita sienet sivuun odottamaan.
5. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna kasarissa oliiviöljy. Kuullota sipuleita hetki oliiviöljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet.
6. Lisää kasariin riisi ja jatka kuullottamista vielä hetki.
7. Lisää joukkoon valkoviini ja keitä, kunnes valkoviini on haihtunut.
8. Lisää kuumaa kasvislientä riisin päälle pieni määrä kerrallaan. Lisää puukauhalla sekoittaen uutta lientä, kun vanha liemi on imeytynyt riisiin. Toista, kunnes kaikki liemi on lisätty ja riisi on kypsynyt.
9. Lisää lopuksi kantarellipyree, voi, parmesaaniraaste ja paistetut sienet. Sekoita voimakkaasti, jotta risottoon tulee puuromainen rakenne. Sienirisotto saa jäädä hieman löysäksi.
10. Koristele risotto paahdetuilla pähkinöillä.

Edellisen viikon viinivinkki

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä