Viikon viinivinkki

Itävaltalaista luomuviiniä ja kuhaconfit

28 / 2020 Antti Rinta-Huumo

Valkoviini Itävalta

Arvio

Vivahteikkaassa, Grüner Veltliner -lajikkeesta valmistetussa valkoviinissä on hedelmäinen ja vienon mausteinen tuoksu. Siinä on erotettavissa omenaa, päärynää, persikkaa, sekä yrttistä mausteisuutta, hunajaisuutta ja hentoa pippurisuutta. Maku on kuiva, mutta hyvin tuntuvan hedelmäinen. Tuoksun aromien lisäksi maussa on keltaista luumua, aprikoosia, sitruunaa ja mineraalisuuttakin. Alkumaun lähes makean hedelmäinen suutuntuma ryhdittyy eloisan hapokkuuden ansiosta. Viini jättääkin särmikkään, veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman. Viinin yrttisyys, sitruksisuus ja mineraalisuus antaa aromimaailmassaan uuden ulottuvuuden kesäiselle kuha-annokselle.

Alkon tuotesivu

Kuhaconfit ja kukkakaalirisotto

Kuhaconfit ja kukkakaalirisotto

Ainekset

4 annosta
gluteeniton, munaton
45 min + 30 min suolaukseen
*
800 g kuhafileetä ruodottomana
1 dl karkeaa merisuolaa
1 sitruuna
7 dl rypsiöljyä
3 dl oliiviöljyä
*
Kukkakaalirisotto:
1 (600 g) kukkakaali
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
1 dl kana- tai kasvislientä
1 dl kermaa
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
*
Pähkinävoi:
200 g voita
*
Koristeluun:
yrttejä
herneenpalkoja
varsikukkakaalia höyrytettynä

Valmistusohje

1. Leikkaa kuhafileet yhteensä 8 palaan. Suolaa kalapalat tasaisesti runsaalla merisuolalla ja raasta päälle sitruunankuori. Peitä kalapalat kelmulla ja nosta jääkaappiin reiluksi 30 minuutiksi.

2. Kaada öljyt kattilaan tai kasariin ja lämmitä öljy 55-asteiseksi. Käytä apuna digitaalista paistomittaria.

3. Harjaa pullasudilla suolat pois kalojen pinnalta ja laske kalat lämpimään öljyyn kypsymään 15–20 minuutiksi, riippuen palojen paksuudesta.

4. Nosta kalat pois öljystä reikäkauhalla, valuta hetki talouspaperin päällä ennen tarjoilua.

5. Valmista kukkakaalirisotto. Hienonna kukkakaali monitoimikoneen hienonnusterällä pienen pieneksi muruksi. Kuori ja hienonna salottisipuli sekä valkosipuli.

6. Kuumenna öljy-voiseos paistokasarissa. Kuullota siinä sipulit pehmeiksi miedolla lämmöllä.

7. Lisää sekaan kukkakaalimurut ja sekoittele hetki. Lisää kanalientä ja kermaa hiljalleen mukaan, kuin tekisit risottoa. Kun koostumus on mieluista, lisää juusto ja mausteet. Älä enää keitä, jottei juusto juoksetu. Nosta kasari pois liedeltä.

8. Tee pähkinävoi. Kuumenna voita pienessä kattilassa. Älä sekoita voita vaan anna hera- ja rasvaosan erottua. Kun pohjimmainen heraosa on kauniin ruskeaa, nosta kattila liedeltä. Varo polttamasta voita pohjaan.

9. Kokoa annos. Laita kukkakaalirisottoa lautaselle. Laita risoton viereen lautaselle halutessasi muutama herneenpalko ja höyrytetty varsikukkakaali, nosta valutettu, haalean lämpöinen kalapala niiden päälle. Valuta kalan päälle hieman kuumaa pähkinävoita, jossa on mukana sekä ruskeaa heraa että kirkasta voita.

Tiesitkö?
Confit on tapa kypsentää raaka-aineita hellästi miedon lämpöisessä öljykylvyssä. Ankankoipi-confit on tunnetuin kyseisellä menetelmällä kypsennetty ruoka.

Edellisen viikon viinivinkki

Italialainen Gewürztraminer ja grillatut porsaankyljykset

Mezzacorona Gewürztraminer 2018

Valkoviini Italia
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Lue lisää