viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Portugalilaista lihapataa ja Pinha Ribeiro Santo Reservaa

10 / 2020 Antti Rinta-Huumo

Punaviini Portugali

Arvio

Tiivisarominen, mustasävytteinen tuoksu tuo mieleen karhunvatukan, mustaherukan, sekä hennon savuisuuden. Maku on täyteläinen toistaen tuoksun aromit. Viinissä on lisäksi yrttisyyttä, hapankirsikkaa ja erittäin kypsää karpaloa sekä puolukkaa. Suutuntuma on melko ryhdikäs. Viinille tuo napakkuutta kypsän marjainen hapokkuus ja runsaat, mutta kypsät tanniinit. Kokonaisuus jättää hennon paahteisen, pippurisenkin jälkivaikutelman.

Alkon tuotesivu

Portugalilainen lihapata, karitsa-cataplana

Ainekset

4-5 annosta

gluteeniton, maidoton, munaton

30 min + 12 h marinointiin

*

800 g karitsan ulkofileetä

1 rkl hienoa (meri)suolaa

6 rkl oliiviöljyä

3 valkosipulinkynttä

1 rkl makeaa paprikajauhetta

1/2 tl mietoa chiliä (jauhetta tai pala tuoretta chiliä hienonnettuna)

1 tl kuivattua oreganoa

2 tomaattia (tai ½ prk säilykettä)

1 punainen paprika

4 rkl oliiviöljyä

1 keltasipuli

3 dl kuivaa valkoviiniä

2 dl lihalientä

(0,5 dl vaaleaa portviiniä)

tuoretta persiljaa tai korianteria

*

Tarjoiluun:

leipää

Valmistusohje

1. Putsaa karitsan ulkofileistä kalvot ja leikkaa lihat noin 2 cm kuutioiksi. Mausta liha suolalla.
2. Hienonna morttelissa (tai yleiskoneessa) oliiviöljy, kuoritut valkosipulinkynnet ja mausteet. Kaada seos lihan joukkoon, sekoita. Suojaa astia kannella ja anna lihan marinoitua jääkaapissa seuraavaan päivään.
3. Kalttaa eli kuori kaksi tomaattia, poista siemenet ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuutioi myös paprika. Hienonna kuorittu sipuli.
4. Lämmitä 4 rkl oliiviöljyä pannussa tai kasarissa (tai Cataplana-padassa) ja kuullota siinä hienonnettu sipuli (noin 5 minuuttia).
5. Lisää joukkoon lihat marinaadeineen ja paista kevyesti, noin 5 minuuttia, seos ei saa tummua. 6. Lisää tomaatit ja paprika, sekoittele pari minuuttia.
7. Kaada joukkoon nesteet. Mausta halutessasi tilkalla vaaleaa portviiniä. Kiehauta, ja kypsennä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia.
8. Poista pintaan kertyvä vaahto kauhalla. Mausta ruokaa tarvittaessa vielä suolalla.
9. Ripottele päälle reilusti hienonnettua persiljaa tai korianteria ennen tarjoilua. Tarjoile cataplana tuoreen leivän kera.

Edellisen viikon viinivinkki

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä