Ainekset
4-6 annosta
gluteeniton, munaton
20 min + 12 h suolaukseen ja kypsentämiseen
*
1 (noin 1 kg) siika
*
Suolaliemi:
3 l vettä
noin 4 tl (23 g) merisuolaa
*
Kurkkusalaatti:
2 pientä kurkkua
1 ruukku ruohosipulia
1 ruukku kirveliä
1 sitruuna
1 dl kreikkalaista jogurttia
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
*
Lisäksi:
savustuslaatikko
savustuslastuja
(sokeripaloja)
(katajan oksa)
öljyä voiteluun
keitettyjä uusia perunoita
Valmistusohje
1. Kiehauta vesi ja suola kattilassa, jäähdytä.
2. Huuhtele siika, nosta suolaveteen ja anna maustua jääkaapissa noin 12 tuntia.
3. Nosta kala liemestä. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa pinta.
4. Levitä savustuslaatikon pohjalle savustuslastuja. 2-3 sokeripalaa purujen päällä antaa kauniin värin. Laita laatikon pohjalle halutessasi myös katajan oksa antamaan lisämakua.
5. Nosta kala voidellulle ritilälle. Sulje savustuslaatikko ja nosta se esikuumennettuun grilliin tai nuotioon hiillokselle.
6. Yhden kilon siian kypsyminen miedolla lämmöllä kestää noin 40 min. Kala on kypsä, kun evä irtoaa helposti.
7. Pese kurkku. Leikkaa kurkku pituussuuntaan halki ja poista siemenet. Viipaloi kurkku. Hienonna yrtit.
8. Pese sitruuna. Raasta keltainen kuori ja purista puolikkaasta sitruunasta mehu.
9. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna salaatin maustua jääkaapissa sen aikaa, kun kala savustuu.
10. Tarjoa savusiika keitettyjen uusien perunoiden ja kurkkusalaatin kanssa.
Vinkki: Savustamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalat kuten siika tai nieriä.
Savusta savustuslaatikossa grillissä, sähkösavustimella tai savustuspussissa pussin ohjeiden mukaisesti. Raikas kurkkusalaatti sopii myös kalakauppiaan valmiiksi savustamille kaloille.
Viinisuositus
Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2014
Alkon tuotenro 1: