viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Yleinen

Savusiikaa ja kurkkusalaattia

06.06.2017 Kira Weckman + kuva Sami Piskonen + viinisuositus Antti Rinta-Huumo

Kesäisiä aromeita tulvivat sauvignon blancit ovat parhaimmillaan salaattien ja kalaruokien kumppanina. Klassinen yhdistelmä on savukala ja sauvignon blanc -viini.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ainekset

4-6 annosta

gluteeniton, munaton

20 min + 12 h suolaukseen ja kypsentämiseen

*

1 (noin 1 kg) siika

*

Suolaliemi:

3 l vettä

noin 4 tl (23 g) merisuolaa

*

Kurkkusalaatti:

2 pientä kurkkua

1 ruukku ruohosipulia

1 ruukku kirveliä

1 sitruuna

1 dl kreikkalaista jogurttia

1/2 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

*

Lisäksi:

savustuslaatikko

savustuslastuja

(sokeripaloja)

(katajan oksa)

öljyä voiteluun

keitettyjä uusia perunoita

Valmistusohje

1. Kiehauta vesi ja suola kattilassa, jäähdytä.
2. Huuhtele siika, nosta suolaveteen ja anna maustua jääkaapissa noin 12 tuntia.
3. Nosta kala liemestä. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa pinta.
4. Levitä savustuslaatikon pohjalle savustuslastuja. 2-3 sokeripalaa purujen päällä antaa kauniin värin. Laita laatikon pohjalle halutessasi myös katajan oksa antamaan lisämakua.
5. Nosta kala voidellulle ritilälle. Sulje savustuslaatikko ja nosta se esikuumennettuun grilliin tai nuotioon hiillokselle.
6. Yhden kilon siian kypsyminen miedolla lämmöllä kestää noin 40 min. Kala on kypsä, kun evä irtoaa helposti.
7. Pese kurkku. Leikkaa kurkku pituussuuntaan halki ja poista siemenet. Viipaloi kurkku. Hienonna yrtit.
8. Pese sitruuna. Raasta keltainen kuori ja purista puolikkaasta sitruunasta mehu.
9. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna salaatin maustua jääkaapissa sen aikaa, kun kala savustuu.
10. Tarjoa savusiika keitettyjen uusien perunoiden ja kurkkusalaatin kanssa.

Vinkki: Savustamiseen sopivat parhaiten rasvaiset kalat kuten siika tai nieriä.
Savusta savustuslaatikossa grillissä, sähkösavustimella tai savustuspussissa pussin ohjeiden mukaisesti. Raikas kurkkusalaatti sopii myös kalakauppiaan valmiiksi savustamille kaloille.

Viinisuositus

Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2014

Alkon tuotenro 1:

Valkoviini Loire
24,99 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Vastaavia reseptejä

Pikkusyötävä

Jogurttia, mozzarellaa, tilliä ja chilikurkkuja

time Created with Sketch.
15–30 min
Pikkusyötävä

Pinaatti-fetapiiraat

time Created with Sketch.
1 h 15 min
Leivonnainen
Jälkiruoka

Appelsiinia ja lakritsia

time Created with Sketch.
30 min

Lue lisää

Jean-Frédéric Hugel: ”Viini on aikakapseli”

22.04.2025 Heidi Kleemola + kuva Sami Piskonen

Paljon enemmän kuin viinikaappi

Kaupallinen yhteistyö

22.04.2025 Teksti Viinilehden toimitus + Kuvat Temptech

Kuohuva eleganssi – Viinilehden Vuoden samppanja ja Vuoden kuohuviini on valittu

16.04.2025 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä