Arvio
Tämän viikon suositusviiniksi olen valinnut maukkaan chileläisen, Yalin tuottaman Carmenère-punaviinin. Siinä on tummasävytteisen mehevä, karhunvatukkainen, kypsän mustaherukkainen ja muheva, paahteinenkin tuoksu. Tätä mehevää tuoksua seuraava melko täyteläinen maku on nuorekas ja seuraa aromeiltaan herkullista tuoksua. Siinä on lisäksi erotettavissa makeaa mausteisuutta, kuten vaniljaa – myös tummaa suklaata ja jopa kahviakin. Pehmeä tanniinisuus ryhdittää suutuntumaa. Tiivishenkinen kokonaisuus jättää tasaisen, hyvin pitkän, kypsän hedelmäisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Yali on runsaan ja pehmeän suutuntumansa ansiosta monikäyttöinen ruokaviini. Viinin maukas, lähes makean hedelmäinen kokonaisuus tulee hyvin esille melko yksinkertaisen ruoan seurassa. Suosittelisin viinille naudan pihviä ja hienonnetulla lehtipersilja-cashewpähkinäseoksella kruunattua, paahdettua bataattia. Leikkaa naudanfileestä (ulko- tai sisäfile) pihvit ja anna niiden maustua huoneenlämmössä tilkkasessa öljyä, punaviiniä ja balsamietikkaa. Leikkaa bataatit paksuiksi, noin 5-6 cm viipaleiksi, jotka voit nostaa leikkuupinta ylöspäin uunipellille. Tee bataatin leikkauspintaan viiltoja veitsellä. Penslaa pullasutia käyttäen bataatit valkosipuliöljyllä (öljyn voit valmistaa lämmittämällä rypsiöljyssä kuorittuja ja karkeasti paloiteltuja valkosipulinkynsiä noin 15-20 minuutin ajan). Mausta bataatit vielä suolalla. Kypsennä noin 175 asteisessa uunissa. Hienonna lehtipersiljaa ja kuivalla pannulla paahdettua cashewpähkinää. Mausta ripauksella suolaa. Paista pihvit kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Voit halutessasi kypsentää pihvejä vielä uunissa. Tärkeintä on kuitenkin se että annat pihvien vetäytyä ennen tarjoamista noin 10 minuutin ajan folioon käärittynä. Nosta lautaselle bataattiviipale, laita viipaleelle persilja-pähkinäseosta ja nosta viereen maukas pihvi. Valmista kastikkeeksi jotain mehevää. Yksinkertaisimmillaan valmistat annokselle sienikastikkeen tai –muhennoksen pilkotuista herkkusienistä, salottisipulista, timjamista ja kermasta. Ja sitten vain nauttimaan!