Arvio
Tämän viikon viinivinkiksi olen valinnut mehevän runsaan valkoviinin Etelä-Afrikan auringosta. Viinissä on hyvin kypsän hedelmäinen, lähes eksoottinen ja hennon kukkainenkin tuoksu. Sitä seuraa kuiva, mutta kypsä ja runsashedelmäinen maku. Tuoksun vivahteiden lisäksi maussa on hunajaisuutta ja makean mausteisia vivahteita. Reilua suutuntumaa ryhdittää sitrushedelmäinen hapokkuus, joka tekee viinistä tasapainoisen. Kokonaisuus jättää tasaisen, hieman nielua lämmittävän jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Tämä Six Hats Viognier sopii mukavasti vaikka viilenevän syksyn lämmikkeeksi valmistettavan mehevän bataattikeiton kyytipojaksi. Hienonna salotti- ja valkosipulia. Kuori ja pilko bataatti reiluiksi kuutioiksi. Kuullota tilkassa öljyä ja nokareessa voita sipulit ja bataatit. Lorauta kattilaan tilkkanen valkoviiniä, nokare hunajaa, muutama timjamin oksa ja kanalientä. Voit halutessasi korvata kanaliemen myös kasvisliemellä. Rouhaise joukkoon myös mustapippuria. Mikäli haluat että keitossa ei ole ”mustia pilkkuja”, niin käytä valkopippuria. Hauduta hiljaa hymyillen kunnes bataatti on pehmeää. Se kypsyy varsin nopeasti, joten keiton tekemiseen ei tarvitse mielettömän pitkiä aikoja varata. Lisää keittoon lopussa maun mukaan kermaa. Poista timjamin oksat ja nostele bataatit ja sipulit tehosekoittimeen. Aja tehosekoittimella keitto täysin sileäksi. Lisää nestettä niin että saat keittoon haluamasi paksuuden. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kuumenna uunin grillivastukset ja levittele metwursti -viipaleita uunipellille. Grillaa viipaleita, kunnes ne rapeutuvat. Annostele keitto, nosta lautaselle nokare smetanaa ja ripottele päälle rapeista metwurstiviipaleista leikattuja suikaleita tai kuutioita. Nauti Six Hats Viognierin kanssa!