Arvio
Sateisen viikon suositus on aromikkaan roteva punaviini Etelä-Afrikasta. Tuoksuteltaessa intensiivistä ja tummasävytteistä viiniä, voi siitä erottaa kypsää karhuvatukkaa ja mustaherukkaa. Näitä kypsän marjaisia sävyjä monipuolistaa vihreän yrttinen aromikkuus, sekä erittäin tuntuva savuinen ja tervainen paahteisuus. Tuoksua seuraava maku on voimakkaasti savun ja tervan leimaama. Viinin suutuntuma on varsin mehukas, vaikkakin tuntuva hapokkuus ja pehmeä tanniinisuus antavatkin viinille selkärankaa. Tasainen kokonaisuus jättää mausteisen paahteisen ja kypsän marjaisen jälkivaikutelman.
Viinin seuraksi
Aromikas ja melko monivivahteinen viini tarvitsee seurakseen yksinkertaisen maukasta tarjottavaa. Tummasävytteisen mehevä viini tulee oikeuksiinsa esimerkiksi selkeämakuisen, tumman lihan seurassa. Tarjoa vaikkapa kokonaisena paistettua härän sisäfilettä. Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Puhdista fileestä ylimääräiset kalvot. Mausta suolalla ja pippurilla. Halutessasi voit hieroa pintaan myös valkosipulia. Kuumenna pannulla öljyä ja voita. Paista nopeasti lihaan kaunis pintaväri. Tämän jälkeen voit kääriä lihan tiukasti kelmun sisälle. Kelmu pitää lihan kauniisti muodossaan. Kääri fileelle kaikkiaan kolme kerrosta kelmua. Kierrä kelmun päät karkkipaperin tavoin tiukalle. Kuumenna uuni 95-100 asteeseen (kelmu kestää 100 astetta sulamatta). Kypsennä lihaa uunissa, kunnes sisälämpö on 52-54 astetta. Anna file vetäytyy rauhassa kypsennyksen jälkeen. Leikkaa fileestä annosviipaleita ja tarjoa esimerkiksi kanttarellimuhennoksen ja uuniperunan kera.