
Barbaresco Riserva sai huippupisteet ja Pronssimitalin Viinilehden Vuoden punaviinikilpailussa. ”Tyylikäs huippuviini”, arvioissa kirjoitettiin. Hinta reilu kaksikymmentä euroa. ”Laadukas ja hyvin tehty”, kuului arvio saman tilan reilun kymmenen euroa maksavasta Nebbioloa ja Barberaa yhdistävästä Piemonte Rosso -punaviinistä.
Tasokkaita huippuviinejä suhteellisen edulliseen hintaan. Kuinka temppu tehdään? Viinitilan omistaja, viinintekijä Roberto Sarotto uskoo kokemuksen tuomaan varmuuteen.
”Jokainen vuosi tuo lisää tietoa viinitarhalta, sadonkorjuusta ja viinin valmistuksesta.”
Sarotton viininvalmistusfilosofia nojaa vahvasti perinteisiin mutta kurkottaa samalla moderneihin innovaatioihin. Pitkä historia ei tarkoita juuttumista vanhaan, vaan päinvastoin. Kokemus takaa uudistumisen oikealla tavalla. Viinitilan modernit tuotantolaitteet ovat viimeisen päälle.

Maksimaalinen Nebbiolo-nautinto
Piemonten sydämessä sijaitseva 90 hehtaarin viinitila on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta 1820. Noin kolmannes Roberto Sarotton viineistä tehdään Pohjois-Italian huippulajikkeesta, Nebbiolosta.
Sarotto kehaisee Barbaresco Riservan 2019 vuosikerran olevan yksi viinitilansa parhaimpia aikoihin.
”Viinin tanniinit ja sokerit kypsyivät täydellisessä tasapainossa. Viinillä on hyvä rakenne, mutta se ei vaikuttanut vuosikerran eleganssiin. Tämä viini tarjoaa maksimaalisen Nebbiolo-nautinnon.”
Viininvalmistuksessa käytetään pieni määrä kuivattuja rypäleitä. Vanhassa apassimento-valmistusmenetelmässä rypäleitä kuivataan viikkoja telineillä. Vesi haihtuu ja aromit tiivistyvät. Alun perin viinitilalla käytettiin metodia antamaan barbaresco- ja barolo-viinien makuihin pehmeyttä. Nykyään syynä on aikaistunut sadonkorjuu. Aikaisemmin Nebbiolo poimittiin lokakuun lopussa, nykyään kuukautta aikaisemmin.
“Rypäleiden kuivaaminen on luonnonmukainen tapa pidentää rypäleiden kypsymistä. Lopputuloksena viiniin saadaan pyöreämpi maku.”

Viini, joka kertoo tarinan
”Rehellisyys, luonnon kunnioittaminen ja syvä yhteys omaan maahan”, Sarotto luettelee viinitilansa arvot. Niistä ei tingitä trendien tavoittelun tai edes rahan säästämisen vuoksi.
”Hyvää viiniä voi saada vain terveiltä viinitarhoilta ja rehellisistä käytännöistä. En hyväksy ottamaan oikoteitä, vaikka ne alentaisivat viininvalmistuksen kustannuksia tai tekisivät viineistämme viimeistellymmän näköisiä. En suostuisi esimerkiksi käyttämään liiallisia kemiallisia käsittelyjä viinitarhoissa.”
Tärkeintä on pysyä uskollisena viinitarhan luonteelle ja tuottaa viinejä, jotka aidosti heijastavat alkuperäänsä.
Viini ei ole Sarottolle vain lopputuote.
”Se edustaa myös paikkaa, historiaa ja niitä ihmisiä, jotka pitävät viinitarhoista huolta. Viinin täytyy pystyä kertomaan jotain maaperästään ja siinä täytyy näkyä viinintekijän intohimo ja omistautuminen. Jokaisen viinilasillisen täytyy pystyä kertoa kokonainen tarina. “

Pysyvän mielihyvän tiellä
Sarotton perheellä on jatkuvasti oma sormi pulssilla ja viiniä lasissa. Roberto Sarottolle ja hänen vaimolleen Auroralle ruoanlaitto on tärkeä yhteinen hetki. Ruoka ja viini tuovat arkeen mielihyvää. Barbaresco Riservan kanssa Sarotto mieluiten nauttii hitaasti kypsennettyjä vasikanposkia paahdettujen perunoiden kera. Kuivan mutta hedelmäisen Gavi Virgilion kanssa hän maistelisi esimerkiksi tuoreita juustoja kuten ricottaa, stracchinoa tai burrataa.
“Tai sitten jotain erinomaista kalaa, kuten grillattua meriahventa.”

Sarotto perheenjäsenineen osallistuu kaikkiin vaiheisiin viinitarhalta myyntiin ja markkinointiin. Eniten hän itse nauttii viinitynnyreiden päivittäisestä tarkastamisesta ja viinin kehittymisen seuraamisesta.
”Nautin jokaisesta pienestäkin kehitysaskeleesta. Jos pitäisi valita hetken nautinnon tai pysyvämmän mielihyvän välillä, valitsen pysyvän mielihyvän. Mikään hyvä elämässä ei tule hosumalla.”
Mielihyvää Piemontesta – tilaa Alkosta



