viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Pruuvissa oranssit
Pruuvi

Ruoan kanssa – pruuvissa neljä gastronomista oranssia

03.03.2025 Aino Tuomikoski

Kuorikontakti tuo oranssiviineihin karvautta ja karheutta, mikä tekee niistä mukavan gastronomisia. Sommelier Aino Tuomikoski pruuvasi neljä ruokaa rakastavaa oranssia.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Aino Tuomikoski, sommelier

Minä: Elämäni on yhtä viinin viemää. Työskentelen Baskeri & Basso Bistron sommelierina ja pidän viinitastingeja. Lisäksi haastan itseäni WSET Diploma -opinnoilla ja sommelierkisoilla. Vapaa-ajalla rentoudun kokkaamalla ja nauttimalla viinejä.

Arvostan: Pidän puhtaista, herkullisista ja särmikkäistä viinestä, jotka on tehty mahdollisimman luonnonmukaisesti. Mieluiten nautin natuja sekä biodynaamisia ja kestävän kehityksen periaattein valmistettuja persoonallisia viinejä.

Pruuvasin: Oranssiviini on kuorikontaktilla tehty valkoviini. Maseraatiossa kuorista ja siemenistä irtoaa rypälemehuun paitsi väriä myös fenoleja, jotka tuovat viinin makuun bitterisyyttä ja suutuntumaan karheutta. Juuri fenolisuus tekee oranssiviineistä kivan gastronomisia. Pruuvasin neljä ruokaa rakastavaa oranssia.

4 x gastronominen oranssi

Natural Orange

The Natural Orange 2022

Niederösterreich, Itävalta, tilausvalikoima 910924, 27,90 €

 ”Lajikkeelle tyypillinen hapokkuus ja parin viikon kuorikontakti tekevät tästä grüner veltlineristä upean ruokaviinin! Napsauta itävaltalainen auki, kun pöydässä on pasta carbonara tai mausteinen intialainen curry.”

Hinta-laatu: -1, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Hieman samea, meripihkan värinen viini, joka pyörii notkeasti lasissa.

Tuoksu: Tuoksu on puhdas ja raikas. Ensin nenään tulvahtaa tuoreen appelsiinin ja sitruunankuoren aromeja, sitten tuoksusta erottuu passionhedelmää ja guavaa. Taustalla häilyy vehreä yrttisyys.

Maku: Keskitäyteläinen maku on puhdas ja kuiva. Makupaletti on avoin ja valmis juotavaksi. Tuoksusta löytyvän sitruunan ja appelsiinin lisäksi maussa on ylikypsää punaista omenaa ja omenankotaa. Myös bitterinen mausteisuus piirittää hedelmäisyyttä. Hapokkuutta ja hedelmäisyyttä täydentää fenolisuus, joka tuntuu voimakkaana karheutena poskissa. Viinin maku on kevyt ja jälkimaku lyhyt.

Ruoka: Grüner veltlinerille tyypillinen hapokkuus ja kuorikontaktin tuoma fenolisuus tekevät viinistä upean gastronomisen! Kokeile pasta carbonaran kanssa. Myös mausteinen intialainen curry toimii varmasti.

Muuta: Sataprosenttinen grüner veltliner on ollut 15 päivää kuorikontaktissa. Jos olet englantilaisten ja ranskalaisten siiderien ystävä, tämä oranssiviini on sinulle!

 

Orange-utan

Orange-utan 2023

Sisilia, Italia, tilausvalikoima 900162, 19,98 €

”Inzolia–Zibibbo-blendin huumaava trooppinen aromaattisuus yhdistyy hienosti karheuteen, joka syntyy muutaman viikon kuorikontaktissa. Korkkaa sisilialainen oranki sahrami-sitruunarisoton ja sinisimpukoiden seuraan.”

Hinta-laatu: 1, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Kirkas, vaalean meripihkan värinen viini oranssilla vivahteella. Viini pyörii notkeana lasissa.

Tuoksu: Tuoksu on puhdas ja voimakkaan aromaattinen. Mausteista kanelia ja inkivääriä, trooppista passionhedelmää sekä hunajamelonia tunkeutuu nenään. Huumaavan paketin koristelee lähes parfyyminen kukkaisuus.

Maku: Keskitäyteläinen maku on puhdas ja kuiva. Suun täyttää ensin raikas greippisyys sekä appelsiininkuoren aromaattisuus, mutta vähitellen sitruksisuus taittuu mehevään guavaan ja persimoniin. Hedelmäisyyden ympärillä leijaileva sitruunamelissan aromi tuo makuun kompleksisuutta. Voimakas aromaattisuus ja kuorikontaktin tuoma karheus tekevät viinistä upean kokonaisuuden.

Ruoka: Nauti orankiviini sahrami-sitruunarisoton ja sinisimpukoiden kanssa.

Muuta: Viinissä käytetyt lajikkeet ovat Inzolia (80 %) ja Zibibbo (20 %). Inzolia, joka tunnetaan etenkin marsalaviinien rypäleenä, on maseroitunut kuorien kanssa kolmisen viikkoa. Zibibbo, joka tunnetaan paremmin Moscato-lajikkeena, maseroituu kuorten kanssa kuusi viikkoa.

AUS Orange

Alta Alella AUS Orange 2023

Katalonia, Espanja, tilausvalikoima 908001, 28,98 €

”Alkuperäislajikkeista valmistetun viinin pinkin vivahteen selittää harvinainen, punapigmenttinen Xarel·lo Vermell -lajike. Kolme kuukautta kuorikontaktissa ollut katalonialainen viihtyy nieriän, sahramihollandaisen ja uunijuuresten kanssa.”

Hinta-laatu: -1, valmis juotavaksi mutta voi kypsyttää vuoden verran

Ulkonäkö: Hieman samea meripihkan oranssi väri pinkillä vivahteella. Viini pyörii notkeana lasissa.

Tuoksu: Tuoksu on sulkeutunut ja aluksi hieman vahamainen. Muutaman minuutin lasin pyörittelyn jälkeen alkaa löytyä aromaattista veriappelsiinin kuorta, bitteristä sitruunaisuutta, savuisuutta ja mausteista sahramia.

Maku: Keskitäyteläinen maku on puhdas ja kuiva. Fenolisuus kihelmöi aluksi vain kevyesti poskien laidoilla, mutta kihelmöinti tuntuu voimistuvan, kun viiniä maistelee lisää. Hedelmäisyyttä ohjaa bitterinen sitruksisuus ja hento kuivattu taateli, joiden ympärillä leijailee mausteisuutta ja kukkaisuutta. Maku kuitenkin loppuu harmillisen lyhyeen, mikä johtunee viinin nuoresta iästä. Vuoden päästä tähän aikaan viini on varmasti upeassa loistossa.

Ruoka: Nauti viini paistetun nieriän, sahramilla maustetun hollandaisekastikkeen ja uunissa paahdettujen keltajuurien ja porkkanoiden kanssa.

Muuta: Viiniin käytetyt espanjalaiset alkuperäislajikkeet ovat valkoinen Xarel·lo sekä harvinainen, punapigmenttinen Xarel·lo Vermell, joka selittää pinkin vivahteen viinin värissä. Tässä viinissä on pisin kuorikontakti, jopa kolme kuukautta! Nopeuta viinin aromien aukeamista dekantoimalla se tunti ennen nauttimista.

Filippo Manetti

Filippo Manetti Gea Bianco

Emilia-Romagna, Italia, tilausvalikoima 921255, 37,82 €

”Emilia-Romagnan paikallisesta Albana-lajikkeesta ja viikon kuorikontaktilla tehty Gea Bianco tarjoaa pruuvin parhaan korvikkeen punaviinille. Nauti pippuripihvin, kermakastikkeen ja paahdettujen pottujen kanssa.”

Hinta-laatu: -1, valmis juotavaksi

Ulkonäkö: Kirkas, haalean meripihkan värinen viini, joka pyörii notkeasti lasissa.

Tuoksu: Puhdasta tuoksua hallitsevat ensin mehiläisvaha ja marsipaani. Niiden hälvettyä tuoksu tarjoaa kypsää persikkaa, appelsiinia, guavaa ja raikasta inkivääriä. Taustalla häilyy hento kukkaisuus.

Maku: Keskitäyteläisen viinin maku on puhdas ja kuiva. Persikka ja keltainen omena maistuvat voimakkaimmin, mutta taustalta löytyy myös inkivääriä ja sahramia. Viinissä on veikeän vahamainen suutuntuma, mutta samaan aikaan viinin fenolisuus tarraa samettisesti poskien sisäpintoihin.

Ruoka: Gea Bianco on Pruuvin neljästä viinistä paras korvike punaviinille. Nauti sitä pippuripihvin, kermakastikkeen ja paahdettujen perunoiden kanssa.

Muuta: Viini on valmistettu Albana-lajikkeesta, jota viljellään pääasiallisesti Emilia-Romagnan alueella. Viini on käynyt ja kypsynyt teräs- ja sementtiastioissa ja siinä on ollut viikon kestävä kuorikontakti.

Lue lisää

Carmelo Peña Santana – Kanariansaarten viinit uuden aallon kärjessä

21.02.2025 Teksti ja kuvat Samuli Pasanen

5 x uudet oranssiviinit

30.01.2025 Viinilehden toimitus + kuva Satu Salmitie

Trendaavien oranssiviinien pauloissa: 5 x oranssiviini

26.08.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä