viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viikon viinivinkki

Blanc de blancs -kuplia ja sitruunagnocchit mätimoussella

2 / 2025 Antti Rinta-Huumo

Kuohuviini Bourgogne

Herkulliset sitruuna-perunagnocchit ja mätimousse syntyvät joulun tai uudenvuoden juhlapöydän jämistä. Sitruuna-perunagnocchit maistuvat taivaalliselta blanc de blancs crémantin kera. Lohtupasta ja tyylikkäät kuplat luovat leppoisan sunnuntaitunnelman.

Sitruuna-perunagnocchit & mätimousse

Ainekset:
500 g puikulaperunaa
3 kananmunankeltuaista
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl perunajauhoja
2 sitruunan kuoriraaste
1 tl suolaa
voita paistamiseen

Mätimousse:
2 dl ranskankermaa
½ sitruunan mehu
½ dl ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
1 dl kirjolohenmätiä

Viimeistelyyn:
kirjolohenmätiä
ruohosipulia hienonnettuna

Valmistusohje:
1. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi paloiksi. Kypsennä perunat höyryttämällä, jolloin peruna säilyy jauhoisena. Keitetyillä perunoilla gnocchimassasta tulee herkästi liian vetinen.
2. Valmista perunoiden kypsyessä mätimousse. Sekoita ranskankerma, sitruunamehu ja ruohosipuli kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita mäti lopuksi joukkoon varovasti nostellen. Tarkista maku.
3. Jauha kypsät perunat hienoksi, jauhomaiseksi massaksi perunapuristimella tai -survimella. Lisää perunoiden joukkoon keltuaiset, voi, perunajauho, sitruunankuori ja suola. Sekoita massa huolellisesti, älä vaivaa.
4. Muotoile massasta paksuja, pitkiä nauhoja käsin tai pursotinpussilla. Leikkaa massa veitsellä pieniksi (noin 2 cm) paloiksi. Halutessasi voit tehdä paloihin koristeraidat gnocchilastalla tai haarukalla.
5. Kypsennä gnocchit muutamassa erässä kiehuvassa, väljässä vedessä. Gnocchit ovat valmiita, kun ne nousevat pintaan. Nosta kypsennetyt gnocchit uunipellille, johon on sipaistu hieman öljyä. Öljy estää gnoccheja tarttumasta toisiinsa kiinni.
6. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista kypsät gnocchit kauniin kullanruskeiksi.
7. Jaa gnocchit lautasille. Viimeistele annokset mätimoussella, mädillä ja ruohosipulilla. Tarjoile heti.

Edellisen viikon viinivinkki

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä