Viikon viinivinkki

Runsaan marjainen toscanalainen ja juustopasta joulun jämäjuustoista

1 / 2025 Antti Rinta-Huumo

Juustopasta on ihanaa lohturuokaa, jota on helppo varioida juustoja vaihtamalla. Tee tänä vuonna lohtupasta joulun juustopöydästä jääneistä kannikoista. Juustopastan tuhtia makumaailmaa tasapainottaa raikkaan marjainen ja keskitäyteläinen punaviini. Toscanalainen punaviini maistuu pastan jälkeen myös sohvan nurkassa.

Juustopasta joulun jämäjuustoista

Ainekset:
1–2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
½ ruukkua lehtipersiljaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 ½ dl kermaa
1 dl maitoa
50 g sinihomejuustoa
40 g kovaa, kypsytettyä juustoa
30 g valkohomejuustoa
400 g tuorepastaa
(pastan keitinvettä)
suolaa
mustapippuria

Valmistusohje:
1. Kuori ja hienonna salotti- ja valkosipulit. Hienonna lehtipersilja.
2. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla, kunnes ne ovat pehmenneet läpikuultaviksi. Lisää pannulle valkoviini. Keitä pari minuuttia, kunnes viinistä on haihtunut puolet.
3. Lisää pannulle kerma ja maito. Anna seoksen keittyä hiljalleen kasaan muutama minuutti.
4. Leikkaa juustot pienehköiksi paloiksi ja laita ne tehosekoittimen kulhoon. Kaada päälle seos kattilasta ja soseuta tasaiseksi juustokastikkeeksi. Jos kastike tuntuu liian paksulta, voit ohentaa sitä vielä pastan keitinvedellä.
5. Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi. (Ota keitinvettä talteen ennen pastan siivilöintiä.)
6. Kaada juustokastike tuorepastan joukkoon ja sekoita huolellisesti niin, että pastan rakenteesta tulee kermainen. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele lehtipersiljalla ja tarjoile heti.

VINKKI

Lohtupastan voi tehdä mistä tahansa joulun juustopöydästä jääneistä kannikoista. Jos käytät vain pitkään kypsytettyjä juustoja, vähennä määrää.

Aiemmat viinivinkit

Paahdettu juustokakku ja moni-ilmeinen portviini

Portugalilainen paahdettu juustokakku on isänpäivän yllätysherkku. Makean Tawny-portviinin mausteisuus, pähkinäisyys ja kuivattujen hedelmien aromimaailma ovat täydellistä seuraa juustokakulle. Katso viikon viinivinkki!

Rapeat tofupuikot ja eloisa venetolainen punaviini

Rapeat tofupuikot ja muheva linssitahna saavat ryhdikkään seuralaisen mehevän marjaisesta ja mausteisen yrttisestä punaviinistä. Yhdistelmä herauttaa miellyttävästi veden kielelle. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.